ma.GurusHealth.ru

Тежок акутен панкреатит

тежок акутен панкреатитАкутен панкреатитис може да се случи на два начина - со умерени и тешки. Методи за третман на таква болест е зависна од својата тежина. Тежина е најопасниот вид, што е многу брзо и се карактеризира со богата некротични формации стерилен својства.

Оваа болест има неколку фази. Секој од нив има свои карактеристики и карактеристики на курсот.

Видео: Акутен панкреатит. Како да се спречи "експлозија" во пределот на стомакот

Во првата фаза на болеста (до 36 часа) е формирањето на некротичното формации од различни големини, развиен toxicosis предизвикани hyperenzymemia а понекогаш ендотоксичен шок и поли органи. Првата фаза на акутна инфламација во панкреасот нарекува ензим.

Следува фазата на развој на авион. Овој чекор реакција се должи на човечкото тело веќе формирана формирање некротични фокуси. Како по правило, на реактивната фаза на тешки форми на болеста како акутен панкреатит деструктивни, некроза е целосно формиран и понатаму се зголемува. некроза може да се наоѓа директно во панкреасот, и се шири понатаму во стомачната празнина.

Видео: Тешка принципи за третман на акутен панкреатит Styazhkina професор С.Н.

Следно, третата фаза на болеста, се карактеризира со фокуси на некроза на топење процеси и нивните секвестрација. Во тешки форми на панкреатитис, како по правило, третата фаза на болест поврзана со компликации на гноен развој.

Ако пациентот има тежок акутен панкреатит е веројатноста за смрт може да биде повеќе од 50% од случаите на оваа болест. Затоа е особено важно, штом првите симптоми да обезбеди итна медицинска грижа за пациентот. Тешка форма на таква болест е околу 5% од вкупниот број на болести на дигестивниот систем.

Оваа болест се третира само во општа болница, воспалителниот процес се развива толку брзо дека од разговорот со часови. И тоа е ефективноста на пропишаната терапија и навремена дијагноза зависи животот и здравјето на пациентот.

Третманот на оваа болест е насочена првенствено кон отстранување на пациентот од шок држава (како болка и токсични), а потоа и на елиминирање на формирање некротични фокуси, инхибиција на септички фокуси и гнојни процеси.

И покрај брзината на развој на овие болести, целосна реставрација на панкреасот функција - долг и тежок процес.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Влошување на панкреатитис (на панкреасот) - Колку долго?Влошување на панкреатитис (на панкреасот) - Колку долго?
Спречување на акутен панкреатитСпречување на акутен панкреатит
Анализи за акутен панкреатитАнализи за акутен панкреатит
Рехабилитација по акутен панкреатитРехабилитација по акутен панкреатит
Операција на акутен панкреатит, хирургија (хируршки третман)Операција на акутен панкреатит, хирургија (хируршки третман)
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Метронидазол панкреатитМетронидазол панкреатит
ЕКГ панкреатитЕКГ панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10