ma.GurusHealth.ru

Анализи за акутен панкреатит

Анализи за акутен панкреатитКога акутен панкреатит помине општи и биохемиски испитувања на крвта, урината и scatological, да ги испита плунка. За еден сеопфатен преглед спроведено ултразвук, КТ скен и МНР.

За дијагноза на акутен панкреатит главна карактеристика е концентрацијата на ензимот во урината. Поради биохемиска анализа во акутен панкреатит сериозен пораст дефинирани дијастаза, ниво на амилаза во урина, како и негово зголемување во плунката. Урина, исто така открива нивото на протеини. Често, кога оваа болест се јавува cylindruria и олигурија.

Coprogram покажува количината на азот, масти и мускулните влакна во фецесот.

Покрај тоа може да се истражуваат дуоденални содржини преку сонда воведе во дуоденумот. Дуоденален студија сок на трипсин, амилаза и липаза. Според оваа анализа се заклучи од тежината на болеста: зголемување на стапките на сите три ензими сугерира сериозни повреди на панкреасот.

САД покажува дифузно вирус во ткивото на панкреасот, раст и намалување на сврзното ткиво. Компјутеризирана томографија овозможува да се идентификуваат тумори и области на некроза.

Анализа на крвта во акутен панкреатит

Целосно покажува анализа на крв, прв од сите, знаци на воспаление (зголемен СЕ, ја зголемува содржината на леукоцити во плазмата). Кога едематозни фаза на болеста има просек леукоцитоза, во потешки форми - многу висок. Често во оваа студија се манифестира леукопенија, која е одраз на степенот на болеста.

Во биохемиска анализа на крвта во акутен панкреатит откриени нагло зголемување на амилаза (на 10), дијастаза, трипсин и липаза. Во овој случај, тежината на болеста, вели времетраењето на зголемување на активноста на амилаза.

Анализа на крвта во акутен панкреатитконцентрација на калциум се намалува во серумот (хипокалцемија) расте билирубин и шеќер концентрација. Во акутен панкреатит подобрена уништување на протеини, што доведува до акумулација на ЗПМ (среден молекули).

Истражувањата исто така покажуваат на активноста на трансаминаза (AST и ALT), зголемување на гликоза (хипергликемија) во крвта и активноста на LDH, намалување на магнезиум, алфа-2-глобулин и хлориди.

Прецизност тест за акутен панкреатит е бројот на еластаза 1: нивото на серумскиот крева остро речиси веднаш.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Индикатори на панкреасот, панкреатитис укажувањата на кого се покаже?Индикатори на панкреасот, панкреатитис укажувањата на кого се покаже?
Амилаза и амилоидозаАмилаза и амилоидоза
Дијастаза за панкреатитисДијастаза за панкреатитис
Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…
Holenzim панкреатитHolenzim панкреатит
Што тестови на крвта помине со заболување на панкреасот?Што тестови на крвта помине со заболување на панкреасот?
Акутен панкреатит: третман, симптомите и дијагнозата, како да се третираат кои се применуваат?Акутен панкреатит: третман, симптомите и дијагнозата, како да се третираат кои се применуваат?
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Панкреасот амилаза во панкреатитПанкреасот амилаза во панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит