ma.gurushealth.ru

Панкреатитис код во МКБ 10

Панкреатитис ICD 10МКБ-10 - честа болест меѓународни класификатор, кој се дели од страна на нашата земја (10-ти ревизија).

Се должи на фактот дека лекот има повеќе од четириесет различни класификатори панкреатитис, постојат значителни тешкотии во дијагностичкиот процес, клиники, патогенеза и третманот на оваа болест. Во врска со ова и ја прифатиле (МКБ 10), кој се користи за размена на искуства на експерти во различни земји во дијагнозата и лекувањето на болестите.

Во согласност со правилата за меѓународна класификација е поделена на акутен панкреатит (K85) и хронична (K86).

Акутна форми на болеста во согласност со болести МКБ-10 поврзани со, како што се:

апсцес 1. жлезда;

2. Акутна инфекција и некроза;

Видео: CL: акутна опструктивна calculous холециститис, жолчниот меур хидропс

3. Повеќекратен (акутна), субакутен, гноен, хеморагичен панкреатитис, и NOS (не е поинаку наведено).

Акутен панкреатит е поделена на идиопатска (K85.0), билијарна (K85.1), алкохол (K85.2) и медицински (K85.3).

Хроничен панкреатитис е (CP) според МКБ 10 се однесува на други болести на органот на панкреасот (K86).

Тоа вклучува болести како КП алкохолни етиологија (K86.0) и други CPS (K86.1).

акутен панкреатит

Овој воспалителен процес кој произлегува во панкреасот должи на активирањето на панкреасот ензими за варење. Најчесто оваа болест се јавува кај пациенти со холелитијаза и хроничен холециститис, и поради злоупотреба на алкохол.

Главните симптоми на акутна форми на болеста вклучуваат гадење, повраќање и намалување на болка во горниот дел на стомакот.

хроничен панкреатит

Ова хронично деструктивен процес директно во панкреасот, како последица на што постои замена тело надворешни и внатрешни ткиво на сврзното ткиво, поради што изгуби нејзините главни функции (ICD-10).

Причините и позадината на хронична болест: алкохолизам, прекумерна употреба на лекови, неисхранетост и хронични заболувања на други органи на дигестивниот тракт.

На симптомите на хронична форма на болеста се слични на симптомите на акутна форми на болеста: повраќање, гадење, болки во стомакот на врвот, и брзо намалување на вкупната телесна тежина.

Болеста е доста непријатни и болни, па мора да се направи голем број на напорите да се неутрализира негативните ефекти од тоа на телото.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Извадоци хирургијаИзвадоци хирургија
Акутен хеморагичен панкреатитис: Причини, СимптомиАкутен хеморагичен панкреатитис: Причини, Симптоми
Статистика за панкреатитисСтатистика за панкреатитис
Желатин со панкреатитисЖелатин со панкреатитис
Опструктивни хроничен панкреатитОпструктивни хроничен панкреатит
Dalargin панкреатитDalargin панкреатит
Прва помош за акутен панкреатитПрва помош за акутен панкреатит
Dieback клетките на панкреасотDieback клетките на панкреасот
Тестови за панкреатитис и холециститисТестови за панкреатитис и холециститис
Панкреатит во класификацијата на акутната фаза, форма, број на МКБ-10, Атланта 2007Панкреатит во класификацијата на акутната фаза, форма, број на МКБ-10, Атланта 2007