ma.GurusHealth.ru

Жалби панкреатит

Панкреатитис - жалбиПанкреатитис - воспаление на панкреасот. Главната жалба до воспаление на панкреасот - болка, гадење, повраќање, и кршење на стол. Се акутни и хронични форма на болеста. Жалби во акутен и хроничен панкреатит се слични, но има некои разлики.

Главната жалба во акутен панкреатит - болка. Болката се карактеризира со интензитетот и доловува горниот дел на стомакот. Тоа може да "даде" во грбот, на десната и на левата рака и во пределот на срцето. Обично болка се случи по прекумерно консумирање алкохол и силна кафе. Исто така се доживее гадење, повраќање, треска, општа слабост, тахикардија, локален оток на кожата, губење на тежината, жолтилото на кожата. Впрочем обично ефикасни знаци на болеста исчезне, и враќање на панкреасот функција во нормала. Како по правило, главните симптоми исчезнуваат во рок од една недела.

Во хроничен панкреатит, како и во акутна, основно жалба - исто така повреден. За разлика од акутна форма, болката е досадна и помалку интензивна. Во хроничен панкреатит, жалби на гадење, повраќање, нарушување на апетит, пролив, зголемена slyunoobrazovanie, слабеење. Понатамошен развој на хронично воспаление може да предизвика штета не само рак, но исто така и на соседните органи. Во овој случај, на влошување, како по правило, се засилуваат. Во споредба со акутна знаци на хроничен панкреатит се помалку очигледна. Дури и по нивното исчезнување промени се зачувани во панкреасот, на фреквенцијата на релапсите - 6-8 месеци.

Во тешки форми на пациенти панкреатит се жалат на шок и колапс. Можеби како пораст на температурата (за време на гноен болести) и спуштање (едем на панкреасот). Гледано бледило, жолтилото и цијаноза (цијаноза). Што се однесува до цијаноза, тоа е невообичаено, но е карактеристика на тешки форми на болеста. Ако цијаноза забележани двете локални и општи синило на кожата на стомакот, во папочната регионот и на лицето на пациентот.

жалби панкреатитКога горенаведените жалби панкреатитис пациентот треба да се подложени на темелна дијагноза:

  • САД панкреасот - зголемување на нејзината големина;
  • ПС-- висока леукоцитоза и забрзана ESR (стапка на седиментација);
  • биохемиска анализа на крвта - подигање на нивото на амилаза;
  • Анализа на урина - зголемено ниво на дијастаза;
  • измет анализа - идентификација на хаотичен остатоци од храна.

Дијагностички лапароскопија се изведува за да се потврди дијагнозата. Тоа може да се користи за откривање на тумори и панкреасот цисти, кои се тешко да се открие со конвенционални методи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Синдроми на акутен панкреатитСиндроми на акутен панкреатит
Воспаление на панкреасот во дете, нападот на панкреатитис кај децатаВоспаление на панкреасот во дете, нападот на панкреатитис кај децата
Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третманАкутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Фамотидин панкреатитФамотидин панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Болки во стомакот и панкреатитис панкреасотБолки во стомакот и панкреатитис панкреасот
Претставките во акутен панкреатитПретставките во акутен панкреатит
Детето боли панкреасот што го прават?Детето боли панкреасот што го прават?