ma.GurusHealth.ru

Кома панкреатит

кома панкреатитКома со панкреатит кај возрасни пациенти и кај деца кои се на возраст од 3. ткиво автолиза на панкреасот се развива под дејство на протеолитички ензими. Кога ќе влезат во крвотокот погодени системи и органи. Болеста се манифестира со болка, обично во епигастрична регионот и се протега до половината. Болката е резултат на акутен напад на панкреатитис. Пациентот почнува повраќање, треска, постои движења анксиозност и нервен раздразливост. Исто така, сите знаци на интоксикација, и нејзините симптоми се водечки:
 • Сува и бледа кожа со Питу сенка;
 • учениците договор и не реагираат на промените во осветлување;
 • изостри карактеристики на лицето;
 • патолошки ретки дишење;
 • пареза на цревата;
 • Тенок пулс;
 • подморница срцеви тонови;
 • тахикардија изговара.

Дијагноза и терапија на панкреасот кома

За да се дијагностицира на панкреасот кома составена историја, инспекција и палпација со paraclinical прегледи:

 • болки во стомакот забележани пароксизмална карактер;
 • јазик е покриена со сивата цут;
 • симптом Мајо-Robson - позитивни;
 • дијареа, повраќање, belching;
 • во областа на панкреасот палпација забележана силна болка;
 • напнати мускули локално перитонеумот;
 • Таа е присутна во фецесот на неутрални масти.

кома панкреатитТоа е задолжително да се спроведе лабораториски истражувачки активности на амилаза и липаза. Да го направите ова, пациентот ја губи крв и урина тестови. Покрај тоа, ако пациентот полошо невропсихијатриски промени, ние мора да ја преземе развојот на кома панкреатитис. Ако позадина болка развива гликозурија и хипергликемија, важно е да не се прават грешки во дијагнозата, што е, а не да се признае на дијабетична кома. Исто така, хемодинамски нарушувања може да покаже промени во ЕКГ (типично за пациентите со КСБ), кој исто така може да доведе до погрешна дијагноза на делириум тременс.Итна медицинска помош во кома панкреатитис треба да бидат насочени кон олеснување на грчеви и болка. Ова е проследено со изолација намалување на активноста на ензимите и отстранување на панкреасот оток. Потоа, dezintaksikatsionnaya терапија и враќање на рамнотежата на ацидо-базната средина. Понатамошниот третман се врши исклучиво во согласност со истражувања и анализи на податоци.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Кома во некротизирачки панкреатитКома во некротизирачки панкреатит
Акутен хеморагичен панкреатитис: Причини, СимптомиАкутен хеморагичен панкреатитис: Причини, Симптоми
ЕКГ панкреатитЕКГ панкреатит
Симптоми и priznakiholetsistita панкреатитис и нивниот третман, што е разликата?Симптоми и priznakiholetsistita панкреатитис и нивниот третман, што е разликата?
Симптоми на панкреатитис holangiogennogoСимптоми на панкреатитис holangiogennogo
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Болки во стомакот и панкреатитис панкреасотБолки во стомакот и панкреатитис панкреасот
Слабост и вртоглавица во панкреатитСлабост и вртоглавица во панкреатит
Претставките во акутен панкреатитПретставките во акутен панкреатит