ma.gurushealth.ru

Умен пелени се прашува кога своето време да се промени

Навремено замена на пелени - ова е многу важно прашање, со кои се соочуваат луѓето кои се грижат за неподвижни пациенти, особено ако тие не можат да комуницираат или страдаат од деменција.

Научниците од Институтот за биоинженеринг и Нанотехнологија во Сингапур (Ибн) направивме паметни пелени, кои можат да ги предупреди на контаминација преку компјутер или паметен телефон.

"Длабоко во влажни и контаминирани пелени - тоа не е само непријатно и нехигиенски, но исто така опасно за вашето здравје изнемоштени пациенти. Иако денес се справат со овој проблем, со тоа што повеќе чести проверки на пациентите, тоа е огромна дополнителен товар за негуватели и медицински сестри. Јасно е дека модерната медицина бара повеќе рационална одлука ", - вели професор Џеки Јинг (Џеки Јинг), Ибн извршен директор и шеф на истражувачкиот проект.

Системот, развиена од професорот Јинг и нејзините колеги, се состои од тенка лента за еднократна употреба сензор, софтвер и компактен безжичен предавател. Расположливиот сензор беше многу удобен и евтин, таа лесно може да се инсталира во било кој модел на модерната пелени за возрасни. Еднократно безжичен предавател, тоа може да се одвои од еден сензор и инсталирај го на друг.

Пациентите 90% помалку време во валкани пелени

Принципот на работа на паметни пелени е во тоа што на сензорот е на одредено ниво на влага испраќа сигнал до телефон или персонален компјутер професионално здравствено лице (на пример, медицински сестри пост). По менување на пелени ќе излезе заедно со сензор и предавател е поврзан со следниот.

Ефективноста на Сингапур истражувачите на иновативни пелена провери назад во текот на втората половина на 2013 година на 20 стари лица волонтери, кои живеат во локалната старечки дом. За време на тестирањето, набљудуваниот д-р Филип Yap (Филип Yap) од болниците Khoo Так Поатје.

Умен пелени беа силни, лесна за употреба и многу ефективен систем. Резултатите покажале дека легната пациентите во просек 90% помалку време да го поминат во валкани пелени и влажни во споредба со оние кои носат традиционални производи. Научниците објаснуваат дека овие проценти значи намалување на ризикот од повеќе инфекции и иритација на кожата, како и значително намалување на трошоците за лекување.

Умен пелени се прашува кога своето време да се промени
Д-р Yap коментираше на резултатите: "Паметната пелени - ова е значаен чекор напред, што ни ја дава можноста да се обезбеди соодветна грижа за неподвижни пациенти и да се спречи многу компликации."
Сподели на социјални мрежи:

Слични
За еднократна употреба пелени за новороденчињаЗа еднократна употреба пелени за новороденчиња
Третман на длабока мозочна стимулација деменцијаТретман на длабока мозочна стимулација деменција
Долу со валкани пелениДолу со валкани пелени
Мигрената - закана за срцетоМигрената - закана за срцето
Nanosensor за откривање на неквалитетни производиNanosensor за откривање на неквалитетни производи
Мокрење кај новороденчетоМокрење кај новороденчето
Колку треба детето да се напишеКолку треба детето да се напише
МокрењеМокрење
Модерна исхрана и штети на нашите заби?Модерна исхрана и штети на нашите заби?
Пријави паметни телефони влијае на функциите на ракаПријави паметни телефони влијае на функциите на рака
» » » Умен пелени се прашува кога своето време да се промени