ma.gurushealth.ru

Dibazol (dibazolum). 2-Benzylbenzimidazol хидрохлорид. Cinonimy: bendazol, bendazoli hydrochloridum, bendazole хидрохлорид, tromasedan

Dibasol (Dibazolum) .2-Benzylbenzimidazol gidrohlorid.Cinonimy: Bendazol, Bendazoli hydrochloridum, Bendazole хидрохлорид, Tromasedan.Bely или со малку нанос бела или жолтеникаво бел кристален прав горчливо солена vkusa.Trudno растворлив во вода, лесно - во алкохол. Хигроскопни. Решенијата (pH 2,8-3,5) беше стерилизирани на + 100 C за 30 min.Okazyvaet vasodilating, хипотензивните и спазмолитично дејство и стимулирачки ефект врз 'рбетниот функција mozga.Dibazol има сличности во структурата и акција со подготовка со levamisole ( см.) и има умерена имуностимулаторен aktivnostyu.Primenyayut спазам на крвните садови (влошување gipertonicheskoybolezni, хипертензивни кризи) и на мазните мускули на внатрешните органи (чир на желудникот, цревни грчеви и пилорусот и t. p.) и takzhepri Leche СРИ нервни болести главно секвели детска парализа, флакцидна парализа на фацијалниот нерв и dr.Po експериментални податоци Dibazolum намалува тонот и предизвикува дилатација на церебралните крвни садови, но во клиничка примена на овој ефект, контролирани rheoencephalography, neprodolzhitelen.Naznachayut Dibazolum интравенски, интрамускулно и внатре. за олеснување на хипертензивни кризи администрира интравенски или интрамускулно 3 - 4 ml од 1% раствор или 6 - 8 ml од 0,5% раствор (0.03 0.04 g). Во влошување на хипертензија со значително зголемување на крвниот притисок е прикажано со интрамускулна администрација на 2 - 3 ml од 1% раствор или 4 - 6 mL раствор 0,5% (0,02-0,03 g) од 2 - 3 пати на ден. Lecheniya8 курс - 14 дена. Истовремено dibazolom можно да се користи други антихипертензиви (. Резерпин, хидрохлоротиазид et al) Во внатрешноста изведува 0.02 -. 0.05 g на 2 - 3 пати на ден обично во techenie3 - 4 недели или повеќе од краток третман kursami.Pri на нервен болести Dibazolum администрирани од 5 до 10 пати, doze0,005 g (возрасни) еднаш на ден или секој втор ден. По 3 - 4 nedkurs повторен третман. Следните курсеви се изведуваат со интервал 1 - 2 Mes.v Повисоки дози на d e H за возрасни внатре: еден 0.05 g, sutochnaya0,15 g.Detyam администрира (во третирање на заболувања на нервниот систем) во sleduyuschihdozah: до 1 година - 0,001 g на 1 - 3 години - 0.002 g од 4 - 8 години - 0,003 g, 9 - 12 - 0004 g, повеќе од 12 години - 0,005 g kurslecheniya Ако е потребно, се повторува 3 - 4 ned.Vnutr изведува Dibazolum 2 час пред јадење или 2 часа по edy.Dibazol генерално добро се поднесува. Познато е дека лекот е непрактично да се додели додека пациентите антихипертензивен стари лица, бидејќи хипотензивните ефекти поврзани со umensheniemserdechnogo исфрлање и евентуално влошување на перформансите elektrokardiogrammy.Formy производот: таблети 0.02- 0,002- 0,003 и 0004-g 0,5% или 1 % раствор во ампули од 1 до 2 и 5 ml.Hranenie: B.Dibazol листата се вклучени во комбиниран број на таблети: "Papazol"(Види. Папаверин) "Amazol" (Види. Amidopyrine) "andipal" (Види. Аналгин)"Teodibaverin" (Види. Теобромин) .Imeyutsya како готови таблети кои содржат dibasol и fenobarbitalapo 0.025 g- dibasol 0.03 g, 0.25 g и теобромин platifillina тартарат 0.003 g.Vypuskavshiesya претходно таблети "чудесни" исклучени од опсег.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Metindion (methindionum). 2 2- метиламино etilindandiona 1,3 хидрохлорид. Бела или бела со…Metindion (methindionum). 2 2- метиламино etilindandiona 1,3 хидрохлорид. Бела или бела со…
Arpenans (arpenalum). Y dietilaminopropilovogo diphenylacetic киселина естер хидрохлорид. Бела,…Arpenans (arpenalum). Y dietilaminopropilovogo diphenylacetic киселина естер хидрохлорид. Бела,…
Амилорид (amiloridum) *. N-амидино-3,5-диамино-6-hlorpirazinkarboksamida хидрохлорид. Cinonimy:…Амилорид (amiloridum) *. N-амидино-3,5-диамино-6-hlorpirazinkarboksamida хидрохлорид. Cinonimy:…
Bendamustine хидрохлорид (bendamustine хидрохлорид). 3 [5-бис- (б-хлороетил) амино-1-метил-2-…Bendamustine хидрохлорид (bendamustine хидрохлорид). 3 [5-бис- (б-хлороетил) амино-1-метил-2-…
Еметин хидрохлорид (emetini hydrochloridum) синоним: emetinum hydrochloridum. Еметин дихидрохлорид…Еметин хидрохлорид (emetini hydrochloridum) синоним: emetinum hydrochloridum. Еметин дихидрохлорид…
Етилморфин хидрохлорид (aethylmorphini hydrochloridum). Се добива со semisynthesis од морфиум.…Етилморфин хидрохлорид (aethylmorphini hydrochloridum). Се добива со semisynthesis од морфиум.…
Diprofen (diprophenum). B-dipropilaminoetilovogo difeniltiouksusnoy естер хидрохлорид. Синоними:…Diprofen (diprophenum). B-dipropilaminoetilovogo difeniltiouksusnoy естер хидрохлорид. Синоними:…
Dinezin (dinezinum). 10- (2-диетиламиноетил) фенотиазин хидрохлорид. Синоними: antipar, casantin,…Dinezin (dinezinum). 10- (2-диетиламиноетил) фенотиазин хидрохлорид. Синоними: antipar, casantin,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Dibazol (dibazolum). 2-Benzylbenzimidazol хидрохлорид. Cinonimy: bendazol, bendazoli hydrochloridum, bendazole хидрохлорид, tromasedan