ma.gurushealth.ru

Долниот дел на грбот: пет митови

Видео: митови за болки во вратот и грбот

Долниот дел на грбот е една од првите места меѓу причините за тоа медицинска помош, во пресрет на 300 други држави.

Попреченост, дијагноза и рехабилитација трошоци тоа го прави можеби најскапата здравствен проблем во светот.

Но, знаеме болка?

Многу луѓе не се во состојба да се ослободи од болки во грбот само затоа што тие го следат погрешни совети на пријателите и неписмени.

Не се знае причината за болката, не ја разбираат суштината на проблемот, тие се сомнителни рецепти целосно престане да се движи, или, обратно, да започнат да вршат штетни за 'рбетот, и се уште се навикнати на вежбање.

Погрешно №1: Кога болката во грбот е лош потег

Всушност ограничи движењето само потребно во акутната период, тогаш не плашете се да продолжи со активност. Ако имате проблеми со филе важно е да се постепено враќање на опсегот на движење, се водат на мускулите, а не за лекување на грбот како кристална вазна.

Погрешно №2: Избегнувајте спортови

Всушност, болки во грбот не треба да се меша со вашите секојдневни активности, ако сте во можност да се врати во него. Научните истражувања укажуваат на тоа дека продолжувањето на работниот однос (да не зборуваме за професионален спорт, и сесии "здравјето") го забрзува закрепнувањето. Фактот дека можете да и не може, разговарајте со вашиот лекар.

Погрешно №3: томографија покаже што е проблем

Тоа не е дека науката не е идентификуван јасна врска помеѓу промените што може да се види на фотографиите, како и фактот дека пациентот чувствува болка во грбот.

Милиони луѓе без болки во грбот присутни очигледна возраст поврзани со промените во 'рбетот, на кои телото едноставно се прилагодува. На некој начин тие може да се спореди со намуртено на лицето, кои укажуваат на возраст, но не повеќе.

Една студија покажа дека јасна врска помеѓу долниот дел на грбот и закана за здравјето е исклучително редок - помалку од 1% од случаите.

Погрешно №4: Болка еквивалент штета

Се чини логично, но последните истражувања ги негираше ова тврдење. Нивото на болката зависи многу малку на стварната штета вашите дискови и други структури кои ја предизвикуваат болеста.

Еден човек со дискус хернија 7 mm во лумбалниот 'рбет не можат да бидат свесни за нивната болест и другата има 4-милиметарски хернија не можев да спијам од болките.

Карактеристиките на организмот, културни фактори, занимање, обука, претходно искуство и времетраењето на симптомите - сите на кои влијаат на перцепцијата на болка.

Заведува №5: Тешки училишни чанти предизвикуваат болки во грбот

И покрај ова, исто така, се чини логично, спроведена во истражувањето САД не откриваат каква било поврзаност помеѓу носење на тешки ранци и болки во грбот во училишните деца во иднина.

Но, научниците открија многу интересна врска помеѓу жалби на болки во грбот и перцепцијата на детето или на родителите на неговата тежина schoolbags.

Ако се фатени со болки во грбот, се однесува на факти и не се митови!
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болки во грбот во болести на срцетоБолки во грбот во болести на срцето
Како да се утврди дали тоа е време да се оди на лекар ако болката во грботКако да се утврди дали тоа е време да се оди на лекар ако болката во грбот
Дијагноза на болки во грботДијагноза на болки во грбот
Болка во вратот и грботБолка во вратот и грбот
Болки во грбот предизвикани quadratus lumborumБолки во грбот предизвикани quadratus lumborum
Ако болката во грбот, да се дружат со болкаАко болката во грбот, да се дружат со болка
Вежби кои се олесни болката во грбот. сила за обукаВежби кои се олесни болката во грбот. сила за обука
Торакални osteochondrosis (остеохондроза на торакалниот 'рбет), симптоми, третманот, симптоми,…Торакални osteochondrosis (остеохондроза на торакалниот 'рбет), симптоми, третманот, симптоми,…
Долниот дел на грбот и радикулопатијаДолниот дел на грбот и радикулопатија
Болки во грбот со болката во пределот на рамотоБолки во грбот со болката во пределот на рамото
» » » Долниот дел на грбот: пет митови