ma.GurusHealth.ru

Островските апарат на панкреасот

Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот се состои од бета клетките, кои се локализирани, главно, во центарот на т.н. Лангерхансовите островчиња. Овие острови зафаќаат околу 2% од вкупниот обем на панкреасот и се одговорни за ендокрина функција на органот. Во прилог на бета клетките тие содржат повеќе алфа, делта и PP клетки, исто така лачат хормони.

Бета-клетки претставува околу 80% од сите клетки во островчињата, а исто така може да биде и во други делови на панкреасот во мали количини. Форма се округли или овални, понекогаш со мали шила. Јадрото на прилично голем. Просечниот дијаметар на една клетка е 100 микрони.

Главната функција на островски апарат е за одржување на нормално ниво на шеќер во крвта, која се јавува како резултат на:

  • Поддршка базалните нивоа на инсулин во крвта;
  • Брзо ослободување на инсулин од готовиот гранули на неговата синтеза или активирање на повисоки нивоа на гликоза.

Хормонот инсулин - молекул на протеин формиран од два полипептидни синџири поврзан со дисулфид обврзници. Биосинтезата на хормонот во панкреасот изолирани апарат трае околу 1 час, и се состои од следниве чекори:

  • формирање на preproinsulin во ендоплазматичниот ретикулум (ER);
  • расцепување на preproinsulin што поминува низ протеази скоро мембрана микрозомални да проинсулин;
  • транспорт и акумулација на проинсулин во апарат на Golgi;
  • избор проинсулин на апаратот за Golgi во секреторни гранули;
  • разделување под дејство на специфични протеолитички ензими проинсулин на инсулин и C-пептид.

Видео: палпација на панкреасот

Овој хормон се акумулира во секреторни гранули, формирање комплекси со цинк и олигомери со различен состав. Кога сигналот (зголемување на гликоза) врши брзо секреција на инсулин во крвта. Исто така, овој процес е под влијание од страна на неколку други хормони, глукагон, кортизол, адреналин и други секретин.

Угнетувањето изолирани апарат на панкреасот

Угнетувањето изолирани апарат на панкреасотИнхибиција изолирани апарат доведува до постепено намалување на производството на хормони, зголемување на нивото на гликоза и во крајниот резултат на дијабетес.

Главната причина патолошки промени во бета клетките на панкреасот со инсулин зависен дијабетес Првиот тип е нивната смрт, која е предизвикана од автоимуна процес во телото. Како резултат на тоа, вирусна болест (рубеола, грип, хепатитис, итн) постои неуспех на имунолошкиот систем, предизвикува таа да започне со производство на антитела на бета-клетките, што доведува до постепено намалување на нивниот број.

Во вториот тип на дијабетес, што се должи на хормонот за неосетливост ткиво, инхибиција изолирани апарат јавува како резултат на генерирање на големи количини на инсулин. Ова на крајот предизвикува намалување на бета-клетките и истребување на нивните функции.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Панкреасот е тешка форма на дијабетес. дијабетична гломерулосклерозаПанкреасот е тешка форма на дијабетес. дијабетична гломерулосклероза
Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасотНаучниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Морфологија на дијабетес. Патолошка анатомија на дијабетес ДијабетесМорфологија на дијабетес. Патолошка анатомија на дијабетес Дијабетес
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Матични клетки ќе се излечи дијабетесотМатични клетки ќе се излечи дијабетесот
Анатомија и физиологија на островските апарат на панкреасотАнатомија и физиологија на островските апарат на панкреасот
Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасотКонгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот
Безболно patch за третирање на дијабетесБезболно patch за третирање на дијабетес
» » » Островските апарат на панкреасот