ma.GurusHealth.ru

И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација

панкреасот клеткиЧовечкото тело е единствен во органите, како и телата се сосема уникатна функција во собата. Многу интересно во однос на функционалните панкреасот, кои се вклучени во варењето и пушта во крвта се важни за животот на човекот хормони. Најпознатите на хормонот инсулин.

Ендокрините и егзокрините функции вршат посебни панкреасот структура наречена "Лангерхансовите островца". Карактеристични обележја на острови:

  • имаат големина од 0.1 до 0.3 mm;
  • во панкреасот се 3% од вкупниот волумен;
  • исполнети со мали крвни садови, овозможувајќи и на снабдувањето со крв треба интензивно.

Островчиња вклучуваат егзокрините и ендокрините клетки од различни видови. Секој тип произведува еден вид на хормони кои се вклучени во дигестивниот процес и одржување на рамнотежата на важни хранливи материи во крвта. Затоа, сите острови се една функционална единица.

алфа клетки на панкреасот

A-клетките на панкреасотВажна форма на островчиња - алфа-клетки кои имаат особено значење во панкреасот функции, нивната задача е да се развие на хормонот глукагон. Глукагонот карактеристика е дека тоа е природен антагонист на инсулин и има сосема спротивна функција. Клетка-полимер се соединува шеќер молекули и лачат резултантните на гликоза во крвта хранење на организмот со потребната енергија. За напојување на електрична енергија на телото е завршена, тие мора постојано да ги извршуваат своите функции. видови на алфа во вкупното на островските клетки е доволно висока - повеќе од 20%.

Бета-клетките на панкреасот

Бета-клетките на панкреасотНајголем број меѓу островите Б-клетки, има повеќе од 70%, максимум од вкупниот број на островските клетки. Тие вршат важна функција - да произведува инсулин, главните хормони во острови. Бета клетките во панкреасот имаат големи жито структура се распоредени во централниот дел на остров. Нивната главна задача - да се произведе толку многу инсулин за шеќер во крвта е на нормално ниво. Инсулинот помага шеќерот да се формира гликоген, што не направи повеќе хормон во ендокрините жлезди. Ова е единствен хормон, и врши многу важна функција, кој ги штити луѓето од дијабетес мелитус.

Антитела на клетките на панкреасот

Една од важните карактеристики на дијабетес, кој се наоѓа во крвта тестови - е присуството на антитела на клетките на панкреасот. Во здрава човечка крв тие не се, но и најмала на нивното присуство укажува предиспозиција за дијабетес. Антитела во панкреасот играат негативна улога - дегенерира бета-клетките, да ја наруши рамнотежата на инсулин и Гликоген нивоа. Ова предизвикува формирање на автоимуни тип 1 дијабетес. Тоа се смета за болест на младите, додека тип 2 дијабетес најчесто се формираат само со возраста.

Антитела на клетките на панкреасотМодерни дијагностика со дозволување на анализи:

  • утврди предиспозиција за дијабетес;
  • навремена дијагноза;
  • препорачуваме правилна исхрана и превентивни мерки исхрана.

За анализи што користат крв земени од вена. Потоа, на серум е ослободен од крвта, што укажува на присуство на антитела.

Регенерација на клетките на панкреасот

Фокуси на некроза, се појавува по смртта на бета-клетките, е сега се нудат да го направите со користење на најновите методи на лекување. Враќање на панкреасот функција може да се изгуби од страна на регенерација на Б-клетките, што се постигнува со специјален третман. Тоа е употребата на матични клетки, кои покажаа висок стапка на преживување во панкреасот. По нападот на ново место тие покажуваат функциите на Б клетките почнуваат да се произведе истите хормони. Благодарение на ова кратко време по трансплантација на лице кое страда од панкреатитис или шеќерна болест, не само да се започне без лекови, но дури и без диета.

Трансплантација (трансплантација) клетките на панкреасот

Трансплантација на клетките на панкреасотЕксперименти покажуваат можноста за трансплантација на островските клетки, кои се земени во панкреасот на донатор на органи. Пред трансплантацијата, тие се чистат, обработени и потоа воведен во жлезда некроза на болниот погодените. Имплантација на метод бета-клетките инфузија е многу успешна, тие активно се вкорени во нова локација, ќе почнат да произведуваат инсулин, за целосно спроведување на одредбите од функцијата.

Предности на новиот метод на лекување:

  • намалена потреба за континуирана администрацијата на инсулин;
  • подобрена анализи на нивото на гликоза во крвта;
  • го намалува ризикот од тешка хипогликемија;
  • Тој го отстранува неосетливост на хипогликемија.

Изгледите за научни истражувања покажуваат можноста за болни луѓе да се ослободи од болеста и да води целосна активен живот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Морфологија на дијабетес. Патолошка анатомија на дијабетес ДијабетесМорфологија на дијабетес. Патолошка анатомија на дијабетес Дијабетес
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Ендокрина функција на панкреасотЕндокрина функција на панкреасот
Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасотКонгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот
Формирање на панкреасот во феталниот ембриогенезата, морфогенезатаФормирање на панкреасот во феталниот ембриогенезата, морфогенезата
Мешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешнаМешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешна
Дебелината и рак на панкреасот: скриени врскаДебелината и рак на панкреасот: скриени врска
Цироза на панкреасотЦироза на панкреасот
» » » И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација