ma.GurusHealth.ru

Antipyrine (antipyrinum). 1-фенил-2,3-dimetilpirazolon-5. Синоними: analgesin, anodynin, azophen, methozin, parodyne, phenazonum, феназон, phenylon, pyrazoline, pyrodin, sedatin итнAntipyrine (Antipyrinum) .1-фенил-2,3-dimetilpirazolon-5.Sinonimy: Analgesin, Anodynin, Azophen, Methozin, Parodyne, Phenazonum, феназон, Phenylon, Pyrazoline, Pyrodin, Sedatin и dr.Bestsvetnye кристали или бел кристален прав мирис, вкус slabogorkogo. Тоа е многу лесно растворлив во вода (1: 1) тоа е лесно - vspirte. Решенијата (рН 6.0 - 7.5) беше стерилизирана на + 120 C за 20 min.Antipirin беше еден од првите синтетички аналгетици, proizvodnyhpirazolona наоѓа примена во медицината (1884). По приемот drugihanalgetikov тие почнаа да се користи релативно ретки. Широк primeneniyaon сега не е време. Сепак, тоа не е целосно изгубена вредноста не е зачуван во номенклатурата sredstv.Kak медицински и други деривати на pyrazolone antipyrine има аналгетски, антипиретик и во различни степени protivovospalitelnoedeystvie. Како аналгетик и антипиретик препарати активност etoygruppy во близина на деривати на салицилна киселина. Дериват pirazolonaumenshayut капиларна пропустливост и да се спречи развојот на воспалителни реакции. Овој механизам на дејствување не е разјаснета. Влијание врз системот на хипофизата - надбубрежните овие соединенија okazyvayut.Naibolee активен анти-инфламаторни лекови од оваа група - бутадиен - релативно силно го инхибираат биосинтезата на простагландини. Тој припаѓа на групата на нестероидни анти-инфламаторни preparatov.Antipirin има умерена аналгетик, антипиретик и анти-инфламаторен ефект. Кога се применува уста истакна nekotoroekrovoostanavlivayuschee deystvie.Primenyayut antipyrine невралгија, catarrhal zabolevaniyah.Dayut возрасни внатрешноста од 0,25 - 0,5 r деца над 6 mes- на 0,025- 0,15 g прием во зависност од возраста. Земете 2 - 3 пати den.Vysshie доза за возрасни во: еден 1 g на ден 3 g.Kak styptic antipyrine понекогаш се користи (10 - 20% раствор) да се влажни влошки и тампони со назални iparenhimatoznyh krovotecheniyah.Pri задача antipyrine треба да се земат предвид можноста povyshennoychuvstvitelnosti пациенти на дрога со уртикарија доаѓањето и фиксни sypi- можно инхибиција на хематопоеза (види Amidopyrine.) на производот форма: прав и таблети од 0,25 g.Dlya користи во педијатриската пракса произведува таблети од 0.05 0,075-0,1 и 0.15 g.Hranenie: Листа Б. добро затворен сад, заштитена од sveta.Rr:. Јазиче. Antipyrini 0,25 N. 10D.S. 1 таблета 2 - 3 пати denRp: Сол.. Antipyrini 10% 30 mlD.S. Да се ​​впие тампони за крварење iznosaTabletki <<Анкофен>> (Tabulettae <>) Состав на: antipyrine и фенацетин 0.25 g, натриум бензоат кофеин и 0,05 g.Analgeziruyuschee febrifuge. Доделување tabletke1 1 - 2 - 3 пати на den.Hranenie: Листа Б.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Fendiline (fendiline) *. N- (2-бензхидрил-етил-n-1-фенил-етил) -амин хидрохлорид. Синоними: senzit,…Fendiline (fendiline) *. N- (2-бензхидрил-етил-n-1-фенил-етил) -амин хидрохлорид. Синоними: senzit,…
Iodoform (iodoformium). Синоними: triyodmetan, formiltriyodid, formylum triiodatum. Мали кристали…Iodoform (iodoformium). Синоними: triyodmetan, formiltriyodid, formylum triiodatum. Мали кристали…
Флуоксетин (fluoxetine) *. Ђn- метил-S-фенил-3- (p-три-флуорометил) phenoxypropylamino хидрохлорид.…Флуоксетин (fluoxetine) *. Ђn- метил-S-фенил-3- (p-три-флуорометил) phenoxypropylamino хидрохлорид.…
Cyclobarbital (syclobarbitalum). 5-етил-5- (циклохексен-1-ил) barbituric киселина. Синоними (или…Cyclobarbital (syclobarbitalum). 5-етил-5- (циклохексен-1-ил) barbituric киселина. Синоними (или…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Protargolum (protargolum). Синоним: argentum proteinicum. Браун-светло жолта или кафена во прав,…Protargolum (protargolum). Синоним: argentum proteinicum. Браун-светло жолта или кафена во прав,…
Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…
Aminopyrine (amidopyrinum). 1-фенил-2,3-диметил-4-диметиламино-5-pyrazolone. Синоними: pyramidon,…Aminopyrine (amidopyrinum). 1-фенил-2,3-диметил-4-диметиламино-5-pyrazolone. Синоними: pyramidon,…
Kotarnina хлорид (cotarnini chloridum).…Kotarnina хлорид (cotarnini chloridum).…
Калиум бромид (kalii bromidum). Синоними: калиум bromatum, калиум бромид. Безбојни или бели сјајни…Калиум бромид (kalii bromidum). Синоними: калиум bromatum, калиум бромид. Безбојни или бели сјајни…
» » » Antipyrine (antipyrinum). 1-фенил-2,3-dimetilpirazolon-5. Синоними: analgesin, anodynin, azophen, methozin, parodyne, phenazonum, феназон, phenylon, pyrazoline, pyrodin, sedatin итн