ma.gurushealth.ru

Токсоплазмоза retinohorioidit

токсоплазмоза retinohorioidit

Токсоплазмоза retinohorioidit - обично еден огништето chorioretinal некротични воспаление вклучување на соседните стаклестото тело, често се случуваат во рабниот дел пигментирани chorioretinal атрофија по претходниот напад болест.

Можеби на развојот на белите дробови преден увеитис со окуларна хипертензија. Манифестации на болеста ограничен на телото на исклучок на пациентите со ХИВ кои развиваат форма на церебрална токсоплазмоза.

Во повеќето случаи, токсоплазмоза е вродена во природата. Тоа е главна причина за заден увеитис, 90% од некротизирачки увеитис.

Главните фактори на ризик: користење на neprozharennoe месо, контакт со мачки (кој опстојува во телото Toxoplasma), ХИВ и други имунодефициенција држави. Околу една третина од светската популација е инфицирана со Toxoplasma, но манифестни форми на инфекција се развива во само мал дел од медиумите.

симптоми

Клиничка слика: еднострано намалување на видната острина кај младите (10-40 години) здрав пациент, солзење, фотофобија, светлина преден увеитис, излачување во стаклестото тело, еден воспалителни chorioretinal фокус, во непосредна близина на пигментирани лузни horioretilnomu, окуларна, едем на оптичкиот диск. Поретки изрази иридоциклитис со болка и формирање на големи преципитати neyroretinit со формирање на макуларна ѕвезда, оклузија на ретинална вени и артерии, KMO, васкулитис на крвните садови на ретината.

Клиничката слика кај имуносупресивни состојби кои се карактеризираат со субклинички воспаление, честиот недостаток на chorioretinal лузни, мултифокални и билатерални постојано прогресивен курс, развојот на церебрална форма.

Лабораториска дијагноза: детекција на IgG и IgM во серумот на осомничени стекнато токсоплазмоза. Треба да се има на ум дека IgM најде во опсег од 2 недели до 6 месеци од моментот на инфекција, како и голем дел од населението е IgG-серопозитивни. Кога атипични во комплексот на лабораториски истражувања за да се направат диференцијална дијагноза со туберкулоза, сифилис, токсокаријаза, саркоидоза, акутна ретинална некроза, ендофталмитис.

третман

Третман услови кои не претставуваат опасност за визија, се состои од cotrimoxazole и втората генерација на тетрациклини.

Кога центарот за локализација во макулата, или 2-3 mm од оптичкиот диск е прикажано:

  • една орална администрација на 200 mg на пириметамин со транзицијата на доза на одржување од 25 mg на ден, со неделно следење на клинички анализа на крвта;
  • сулфадијазин единечна орална 2 g на транзиција кон прием на 1 g на лекот 4 пати на ден;
  • Фолна киселина 10 mg секој втор ден.

Третманот трае 5-6 недели. Алергија на сулфонамиди користи азитромицин или клиндамицин. Имунодефициенција позадина сугерира порано и подолго ABT неуспехот на глукокортикоиди. 20-60 mg преднизон секој ден за 2-3 недели е пропишана за борба отекување на макулата и оптичкиот диск. Хормонската терапија треба да се започне најмалку еден ден по почетокот на ABT и заврши 7-10 дена пред неговото укинување. Пери-окуларна употреба на кортикостероиди е несоодветна поради ризикот од склеритис.

Со се користат за развој на акутна преден увеитис глукокортикоиди капки мидријатици и adrenoblokatorov.

И покрај третманот, 40% од пациентите финалето острина на видот на окото не е повеќе од 0,2, па дури и 15% - 0,3-0,5. Во 80% од пациентите во текот на следните 5 години релапс. Интензитетот на визуелни нарушувања во голема мера зависи од времетраењето на напад на болеста, отколку на нивниот квалитет.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Акутен преден увеитис: симптоми, третманотАкутен преден увеитис: симптоми, третманот
Сифилитично увеитис: симптоми, причини, третманСифилитично увеитис: симптоми, причини, третман
Грануломатозна увеитис: Третман, Симптоми, ПричиниГрануломатозна увеитис: Третман, Симптоми, Причини
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Ophthalmoherpes: третман, симптомитеOphthalmoherpes: третман, симптомите
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностикаЖолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика
Туберкулозен увеитис: Третман, Симптоми, ПричиниТуберкулозен увеитис: Третман, Симптоми, Причини
Feline измет содржи клучот за лекување на ракотFeline измет содржи клучот за лекување на ракот
» » » Токсоплазмоза retinohorioidit