ma.GurusHealth.ru

Атрофичен панкреасот и панкреатитис, третманот на атрофични промени

Атрофичен хроничен панкреатитА како последица на хроничен панкреатитис може да биде на панкреасот атрофија, која е изразена во патолошка промена на вроден клетки и зголемувањето на бројот на сврзното ткиво. Во овој случај ние зборуваме за атрофичен панкреатитис, во која може да се открие со атрофија на ткиво на панкреас кај човек или само делови од него.

Најчесто, овие процеси влијаат на опашката и телото на главата, напуштањето на телото без промена на жлезда. Така панкреасот погодените ткива и клетки престане да ја врши својата функција (атрофија нив се случува), се железо станува густа и се зголемува во големина.

Атрофија на панкреасот кај луѓето е придружена од страна на неговиот оток, циркулацијата на крвта, појавата на површината на крварење, како и масти некроза и цисти. атрофија процес започнува со зголемувањето на бројот на крвните садови на сврзното ткиво и крв прво да се погоди и носат intralobular карактер, тогаш станува интерлобуларни. Или можеби обратно, облечен интерлобуларни карактер, а потоа се шири подлабоко во ткивото, што резултира во речиси целосна атрофија на паренхим клетки на панкреасот. Назначена со тоа, Лангерхансови островчиња, кои произведуваат инсулин, може да се чуваат и хипертрофија, што неминовно повлекува хиперинсулинемија.

Атрофија на панкреасот може да биде делумно, кој обично се случува за време на процесот на развој како резултат на гастричен улкус или дуоденален улкус.

Во последната фаза на хроничниот панкреатит панкреас атрофичен намалени во големина, неговите ткива стане hryascheobraznymi и цироза.

Во случај кога атрофичен хроничен панкреатит кај луѓето е предизвикана од алкохол панкреатит, може да се случи таложење на камења во панкреасот во форма на калциумови соли, премостување канали и целосно блокирање на својата дејност.

Прогноза на развојот на атрофичен панкреатитис неповолна. Третманот на оваа болест треба да бидат сеопфатни и да биде насочена, прв од сите, да ги отстранат причините што ја предизвика. Задолжително лекување се врши за отстранување на воспалението и намалување на болката.

Големо значење во третманот на атрофија на панкреасот има правилна исхрана и здрав начин на живот, кој ја исклучува употребата на алкохол во кој било износ, пушење и прејадување.

Третман на атрофични промени на панкреасот се одржа од страна на лекар гастроентеролог. Целите на третманот зависи од тежината на болеста, поврзани нарушувања, симптомите, возраста на пациентот, итн атрофирале третман тело е во насока на отстранување на негативни фактори и целокупната терапија болеста. Главните цели на терапијата се:

  • Намалувањето на болка симптоми. За да се постигне посакуваниот резултат се применува аналгетици и spazmalgetiki (не-бањата, папаверин, итн)
  • токсини отстранување од телото
  • Достигнување на киселинско-базната рамнотежа и gidroionnogo

Атрофија на панкреасотАко за време на лекувањето на атрофичен панкреасот не се испочитувани саканиот режим на власт, за да се постигнат саканите резултати е исклучително тешко. Нарушувања на егзокрините функција доведува до недостаток на ензими, при што процесот на варење е нарушена. Доделени прием препарати кои содржат овие ензими (панкреатин Festalum итн.)

Ако терапијата не помага и болеста се влошува, илустрирани хирургија.

Атрофија на опашката дел од панкреасот често доведува до уништување на клетки што создаваат инсулин, со што секундарен дијабетес развива. Во овој случај, да се спроведе понатамошно лекување поврзани ендокринолог.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Capitate панкреатитCapitate панкреатит
Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?
Реактивни панкреасот државата променаРеактивни панкреасот државата промена
Метронидазол панкреатитМетронидазол панкреатит
Свинско со панкреатитисСвинско со панкреатитис
Сурова храна панкреатитис (заболување на панкреасот)Сурова храна панкреатитис (заболување на панкреасот)
Зголемување на панкреасот на дете (деца), што да правам?Зголемување на панкреасот на дете (деца), што да правам?
Хипотироидизам болест жолчка. Спорадични кретенизам и џуџест раст myxedemaХипотироидизам болест жолчка. Спорадични кретенизам и џуџест раст myxedema
Стромални компоненти панкреасотСтромални компоненти панкреасот
Структурни промени панкреасотСтруктурни промени панкреасот
» » » Атрофичен панкреасот и панкреатитис, третманот на атрофични промени