ma.GurusHealth.ru

Стромални компоненти панкреасот

Стромални компоненти панкреасотПанкреасните островчиња обвиен retikulinovyh мрежата на влакна кои ја формираат нишки наоѓа во неа со нервите, крвните садови и екскреторен канали. На површината на телото насоки помине во тенка капсула.

Во нормално развој на фетусот, со почеток во 20 недели на развој, процентот на стромата постепено да се намалува: во просек, 43-33%. Кај деца со интраутерина манифестации на генерализирани инфекции забележани појави mezenhimoza (акумулација на голема количина на фиброзно сврзно ткиво). Од раѓањето до месечна возраст и понатаму се намалува содржината стромални компонента до 28%.

Приближно на ова ниво, односот на стромата / паренхим и на постара возраст. Стромални панкреасот компонента интензивира со возраста. тоа го поврзуваат со стареењето и како резултат на недостаток на кислород доставени до ткивата. Таа започнува работа фибробластите кои произведуваат тешко влакна сврзното ткиво.

Покрај тоа, колаген се произведува во големи количини во областите на акутно / хронично воспаление. Во текот на панкреатитис, клетките на панкреасот се уништени и нивното место постепено го сврзното ткиво. Така, доминација на компонентата стромални на панкреасот укажува на квантитативни недостаток на клетките одговорни за ендо- и егзокрините функција. На стромалните клетки исто така може да се развие тумори.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Структурата на плацентатаСтруктурата на плацентата
Хистологија на панкреасотХистологија на панкреасот
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Стромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitovСтромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitov
Бесплатни и куќишта нервни завршетоци на ембрионот. невромускулни крајотБесплатни и куќишта нервни завршетоци на ембрионот. невромускулни крајот
Капсула панкреасотКапсула панкреасот
Сврзното ткиво на ембрионот. Влакнести и еластични сврзното ткиво на плодотСврзното ткиво на ембрионот. Влакнести и еластични сврзното ткиво на плодот
Рожницата и ембрионот камерата око. стаклестото тело фетусотРожницата и ембрионот камерата око. стаклестото тело фетусот
Развој на човечки панкреасот ембриогенезата, морфогенезаРазвој на човечки панкреасот ембриогенезата, морфогенеза
Потекло и микросредина клетки. Фибробластите на лимфоидни органиПотекло и микросредина клетки. Фибробластите на лимфоидни органи
» » » Стромални компоненти панкреасот