ma.GurusHealth.ru

Панкреасот Оддели

панкреасот ОдделиПанкреасот - орган кој има издолжена триаголник форма. Тоа е поделено во три дела:
  • главата;
  • на телото;
  • опашка.

Раководител - Ова е најширокиот дел на телото, таа се протега на дуоденумот. Се наоѓа помеѓу одделени I и II лумбални пршлени. На границата на главата на панкреасот и телото има длабок прекин дел и стеснет вратот во форма. Зад глави се наоѓаат во долниот шупливи Виена, на почетокот на порталната вена, правото на реналната артерија и бубрежна Виена, заеднички жолчен канал.

жлезда тело има ширина од 2 до 5 сантиметри. Овој оддел е пред малку на лево од `рбетот на ниво на лумбален прешлен на I. Телото се состои од три површини: грб, пред и на дното.

На предната површина е малку конкавна, и е во непосредна близина на стомакот. На раскрсницата на горниот и средниот дел на панкреасот има булбус. Задната површина е поблиску до задниот ѕид на перитонеумот и се граничи со него. Во крајна свртена надолу и малку напред.

Сите овие површини се одделени со ѕидови и рабови. Тело од десно кон лево малку нагоре и да излегува дека нејзиниот трет оддел - опашката е поголема од главата и речиси доаѓа во близина на слезината. Зад телото е на стомачните дел на аортата, лимфни јазли, целијачна плексус, или попрво неговата мал дел. По должина на телото лежи на слезенката Виена.

Опашка - е најтесниот дел од овој значаен жлезди на телото. Тоа е само 0,3-3,4 сантиметри во ширина. Таа се наоѓа на еден прешлен повисока од телото. Опашката е мал дел од левиот бубрег, бубрежната артерија и Виена, лево надбубрежните жлезди.

Стомакот, кој се наоѓа во предниот дел на Р.В. поделени кутии својата торба.

Низ сите делови на телото поминуваат многу важна панкреасните канали. Таа спојува со заеднички жолчен канал и се раководи во дуоденумот.

панкреасот ОдделиГоворејќи на снабдувањето со крв на делови на панкреасот, треба да се забележи дека шефот е преку глава од напред, назад и на дното pancreaticoduodenal артерија. Телото и опашката се поврзани со филијали на спленичната артерија.

Венски одлив е преку канали на порталната вена.

Панкреасот се однесува на тела со сложена алвеоларна структура. Таа ги врши две важни функции - егзокрините и ендокрините.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…
Панкреасот телоПанкреасот тело
Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…
Радиус, радиус, се наоѓа нанадвор и малку предниот на ulna. Тоа истакнати тело и две цели: на врвот…Радиус, радиус, се наоѓа нанадвор и малку предниот на ulna. Тоа истакнати тело и две цели: на врвот…
Надбубрежните анатомијаНадбубрежните анатомија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот