ma.GurusHealth.ru

На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид и абдоминалната празнина. Долниот шупливи Виена започнува на правото антеролатералниот површината на IV-V лумбален пршлен наНа долниот шупливи Виена

, v. вена инфериорни, Тоа собира крв од долните екстремитети, ѕидови и тела карлицата и стомакот. На долниот шупливи Виена почнува во десниот антеролатералниот површината на IV-V лумбални пршлени. Таа е формирана од спојување на две заеднички илијачна вени, лево и десно обратно,. iliacae комуни dextra et sinistra, и од местото на неговото потекло треба да биде и малку на десно на страната површината на 'рбетниот тела на форамен venae cavae на дијафрагмата. На левиот раб на вена за речиси целата контакт со аортата. Задната површина на вената во близина на првиот м. псоас големи Dexter (долниот раб), а потоа на десната нога на дијафрагмата. Зад вени се во право лумбална артерија, аа .. lumbales dextrae, и право на реналната артерија, а. renalis dextra. На ниво на изјави артерија Виена прошири отстапува малку на десно, поминува пред медијалниот раб на правото на надбубрежната жлезда и паѓа на задната површина на црниот дроб во бразда на долната шуплива вена. тогаш Виена поминува низ шупливи дупка решетка вена и навлегува во празнина перикардот, веднаш паѓа во десната преткомора. На предната површина на вените се наоѓа нагоре: Првиот корен на наборите на тенкото црево и право testieular артерија,. testicularis, а потоа на хоризонтална дел од дуоденумот, која е под главата на панкреасот и делумно Падлив дел од дуоденум. Дури и повисоки додава корен на мезентериумот на попречно на дебелото црево. На горниот крај на вената се прошири и малку на три страни опкружена со црниот дроб супстанција. Делови од предната површина на долниот шуплива вена на дното на просторот и формирање на ниво на коренот на тенкото црево мезентериумот, и над нивото на коренот на наборите на попречно дебелото црево на долниот раб на црниот дроб покриени од страна на перитонеумот. Долниот шупливи Виена трае две групи на гранки: париеталниот и висцерална.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Топ ембрионски екстремитети Виена. Феталниот развој долната шуплива венаТоп ембрионски екстремитети Виена. Феталниот развој долната шуплива вена
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…
БубрезитеБубрезите
Надбубрежните анатомијаНадбубрежните анатомија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…
» » » На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид и абдоминалната празнина. Долниот шупливи Виена започнува на правото антеролатералниот површината на IV-V лумбален пршлен на