ma.GurusHealth.ru

Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од ѕидовите на стомачната и градната шуплина



Нечифтосан Виена, v. азигосна, и hemiazygos Виена, v. hemiazygos, крв беа собрани главно од ѕидовите на стомачната и градната шуплина. И двете вени започне во долниот дел на лумбалниот предел, неспарени - право hemiazygos -sleva на возвишениот лумбална вена.

Лево и десно растејќи лумбална вена, vv. lumbales ascendentes dextra et sinistra, соопштуваат од дното на заедничката илијачна вена, vv. iliacae комуни, или странични сакрална вени, vv. sacrales laterales, и да ги следи, да заживеат зад м. псоас големи и пред попречната процеси на лумбален пршлен. Тука тие се широко Анастасија-Mozirje со лумбална вени, vv. lumbales, презентирање како што се систем на анастомози помеѓу нив. Одејќи понатаму нагоре, лево и десно растејќи лумбална вени постепено поблиску до средната рамнина и на ниво на лумбален прешлен лежам на антеролатералниот површината на 'рбетниот тело. Потоа, од кои секоја продира во градната празнина низ отворот во дијафрагмата. Заедно со вени на секоја страна се протега голем висцерален нерв, n. splanchnicus големи. По растејќи лумбална вена влезе во задниот медијастинум, тие се добие име: право - азигосна, с. азигосна, а левата - hemiazygos вени, с. hemiazygos. Неспарени Виена. v. азигосна, оди горе десно антеролатералниот површината на торакалниот 'рбет вкрстува предната површина на задната десна меѓуребрените артерии, аа .. intercostales posteriores dextrae, решавање зад десниот раб хранопроводникот, правото на десцендентната аорта и од торакалниот канал, дуктус thoracicus.Na ниво IV-V торакални пршлени неспарени Виена отстапува малку на десно и назад, го затвора на задната површина на белите дробови и корен ниво III торакални пршлени тело ротира напред. Формирање на лак кој е конвексен нагоре, v. азигосна се пренесува преку правото бронх и веднаш се влева во вена кава супериор. Неспарени Виена во сливот на с. вена чувствувате има две вентили. Азигосната вена аплицира: езофагус вени, vv. esopha-geae: бронхијална вени, vv. bronchiales- задните меѓуребрените вени, RR. intercostales posteriores (IV-XI), hemiazygos Виена, v. hemiazygos. Hemiazygos Виена. v. hemiazygos, кои влегуваат во градната празнина е насочена нагоре по левата страна површина на 'рбетот постериорно и надвор од аортата, премин пред аа .. intercostales posteriores. На ниво на X-CP торакални пршлени hemiazygos Виена заврши право почива на предната површина на 'рбетниот столб зад аорта хранопроводникот и торакалниот канал. Hemiazygos Виена вкрстува предната површина на 'рбетниот столб низ или косо (од дното нагоре и од лево кон десно) и се истури на ниво на торакални пршлени во неспарени VIII venu.Poluneparnaya Виена пократки и малку потенки отколку неспарени Виена и добива: езофагус вени. vv. esophcigeae: mediastinilnye вени. gg. mediastinales- задните меѓуребрените вени (VII-XI), gg. intercostales posteriores (VII-XI), броеви 4-6, и v. subcostalis: екстра hemiazygos вена. Г-дин hemiazygos accessoria. Дополнителни hemiazygos Виена, с. hemiazygos accessoria, се наоѓа во задниот медијастинум. Таа е формирана од 3-4 горниот заден меѓуребрените вени на левата рака и треба да биде од врвот до дното на левата страна површината на 'рбетниот столб, паѓа во с. hemiazygos или директно до v. азигосна. Дополнителни hemiazygos Виена анастомози со левата брахиоцефалична вена.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Развојот на фетусот венскиот систем на фетусот. Формирање на ембрионални вениРазвојот на фетусот венскиот систем на фетусот. Формирање на ембрионални вени
Проширени вени на сперматичната врвца кај мажите на возраст од 20-30, обично на левата страна. Лево…Проширени вени на сперматичната врвца кај мажите на возраст од 20-30, обично на левата страна. Лево…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Venostomy во давање на прва помошVenostomy во давање на прва помош
На горната шуплива Виена ембрионот. Развој на вена кава супериор фетусотНа горната шуплива Виена ембрионот. Развој на вена кава супериор фетусот
Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…Внатрешната југуларна Виена, с. Jugularis меѓународна, започнува во југуларна отворање на черепот,…
Portocaval и Cavo-кава анастомоза. "Главата на Медуза".Portocaval и Cavo-кава анастомоза. "Главата на Медуза".
Атипични локацијата на долната шуплива вена. Вродени срцеви мани кај фетусотАтипични локацијата на долната шуплива вена. Вродени срцеви мани кај фетусот
» » » Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од ѕидовите на стомачната и градната шуплина