ma.gurushealth.ru

Човечкото тело температура

Видео: Температурата на телото и терморегулација (Nauchfilm, образовни видео на СССР)

човечкото тело температура Тоа не зависи од температурата на околината, се разбира, ако тој е здрав. Константна температура се одржува од страна на посебен механизам на телото - терморегулација.

Чувство на студ или топлина, ни прашува да соодветно однесување (на пример, потребата за чувство на ладно кога потопла облека, изврши некоја работа на мускулите да се загрее, и така натаму. Д) во врска со функцијата на церебралниот кортекс. И што е најважно - хипоталамусот врши присилна регулирањето на телесната температура, се состои во зголемување или намалување на производство на топлинска енергија и топлина поради активирање на метаболизмот, на пример, компензаторно зголемување на топлина, исто така, се јавува во текот на студените морници, сите генерира топлина во овој случај се наоѓа во внатрешноста на телото.

Заедно со зголемување на производство на топлинска енергија се намалува за пренос на топлина. Топлина загуби teploprovedeniem, со помош на топлина и со испарување на пот (најефикасен механизам за пренос на топлина). Стеснување на кожните садови може драматично да се намали кожен протокот на крв и, според тоа, топлина. Прекин на потење, исто така, значително се намалува.

Треба да се напомене дека само температурата на внатрешни делови од телото, т.н. "јадрото" (мозок, внатрешните органи), е стабилна во вистинска смисла на зборот. Температурата на органите и tkaney- распределени во периферните (кожа, скелетните мускули и т. Д) Формирање на "школка" на телото, до одреден степен, се уште се зголемува или се намалува, односно, промени во температурата на животната средина.

Најточна температурата на внатрешните површини на телото може да се мери во шуплината на срцето, но таквите мерења се сложени и да се случи само во истражувањето. Во домашна средина, како по правило, температурата се мери во пазувите. Ако температурата на телото во текот на болеста се зголемува над 38 ° C, тогаш тоа се смета за ниско-одделение, на температура до 39 ° C - како умерено на 39-41 ° C - високо и ако температурата надминува 41 ° C, а потоа треска се оценува како исклучително високи.

Штом температурата започнува да расте, пациентот се чувствува треска, главоболка, слабост, болки во мускулите и зглобовите.

Кога ќе ги видите овие симптоми треба да се пие топол чај, оди во кревет, поставување на греење рампа на нозете и добро заштитени со ќебе.

На температура од 40 ° C и над пациентот не треба да се остави сам, бидејќи тоа може да вршат дејствија, опасни по живот (поради overexcitation на централниот нервен систем). За време на треска во крвта доаѓа многу токсични производи.

За да ги нагласи подобро, а исто така и за подобрување на пренос на топлина преку потење, пациентот мора да се даде голема количина на течност (минерална вода, овошје и Бери сокови, и така натаму. Д.).
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хипотермија за време на потопување. загубата на топлина во ладна водаХипотермија за време на потопување. загубата на топлина во ладна вода
Употребата на енергија за време на физичка активност. Енергија за производство на топлина и…Употребата на енергија за време на физичка активност. Енергија за производство на топлина и…
Заштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукцијаЗаштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукција
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикцијаПроценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција
Температура потопување. Методи за загревање на гас вдишуваат од страна на нуркачТемпература потопување. Методи за загревање на гас вдишуваат од страна на нуркач
Нормална телесна температура. Регулирањето на телесната температураНормална телесна температура. Регулирањето на телесната температура
Зрачење топлина. Реакција на хипотермијаЗрачење топлина. Реакција на хипотермија
Хипоталамусот терморегулација. thermoreceptorsХипоталамусот терморегулација. thermoreceptors
Хипертермија новороденчињаХипертермија новороденчиња
» » » Човечкото тело температура