ma.GurusHealth.ru

Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.

јамата прозорец лажат полжави е поделена во четири ѕида. На горниот ѕид - круг прозорец покрив формирана рампата нос, што има форма на крошна (капак), или лак svoda- дното вдлабнатина ѕид формирана од страна на дното на барабанот шуплина и од страна на прозорецот на кохлеата. На предниот ѕид на лажат кохлеата прозорец служи внатрешниот ѕид нос (promontorialny тунел). Заден ѕид формирана коска мостови кои, како што колони, за поддршка на целото тело на лажат полжав прозорецот.

Во нашите забелешки откри дека повеќе од развиена покрив прозорецот на кохлеата (Кејп настрешница) и длабок тунел promontorialny (4-6 мм длабочина) формираат затворена лажат. Длабоки ниши се удобни за подолг престој во нивните патолошки супстрат, што придонесува до почетокот на труење од лавиринтот.

Фоса лажат полжави прозорец поделена на коските мост (Justis) на надворешниот и внатрешниот делови. Прозорецот ќе се скрие во тунелот на кохлеата promontorialnom до длабочина од 2,5-3 мм, а се наоѓа на дното на лажат.

Прозорецот на кохлеата има дијаметар од 3 mm, што е покриена со тенка мембрана средно дијаметар од 1.2 до 2 мм. На надворешната површина на средно мембрана е формиран од мукозни дупнато шуплина и внатрешна - на ендотелијалните scala тапаните. круг прозорец мембрана средно свиткани во мртов агол, па лажат прозорецот пред и на врвот малку подлабоко. Во 15% од населението на земјината топка кутија полжав се наоѓа директно на површината на ѕидовите на лавиринтот.

прозорец полжави
-- Кликнете на сликата за да ја зголемиш -

Овие лица со поголема веројатност да имаат повреди прозорец со руптура на мембраната под дејство на средно гласни звуци и вибрации на надворешен притисок. Тој забележал дека локацијата на површината на прозорецот на кохлеата сензорна загуба на слухот може да се развие во помлада возраст.

На врвот на нос (Apex promontorii) се наоѓа во пресекот на задниот дел и долните граници. На база на врвот "поддржува" коска promontorialny мост (sustentaculum promontorii), што се крева од gipotimpanuma. Од врвот на нос на целата површина на ѕидовите на лавиринтот разминуваат коскеното сулкус и vallekuly. во кои лежат над барабан плексус гранки.

применета и хируршки анатомија тапан плексус Тој студирал во детали во делата на IB Soddatova, НС Снори (1980) - Lempert (1946) - Росен (1952) - Арслан (1960) - Mateu (1980) - Доналдсон (1980).

Сензорни и автономни инервација на средното уво обезбеди тригеминалниот, лицето, глософарингеална и вагусниот нерв. Симпатичната нервни влакна потекнуваат од плексус околу каналот на внатрешната каротидна артерија. Влакната се проникне со истото име артерија преку отворот во ѕидот на дното на тимпан.

Џејкобсон нерв, нејзините филијали (кохлеарен, вестибуларна, цевка, мастоидниот нерви) и нивните анастомози со каротидна плексус симпатична систем (каротидна барабан нерви), како и тригеминална, лицето, глософарингеалниот и подвижните нерви формираат целокупната плексус. Тапан плексус се наоѓа на површината на ѕидот на лавиринтот, тој е одговорен за инервација на мукозата на средното уво, аудиториски цевка и мастоидниот клетки.

Drum (tympanal) нерв. Преку јазот меѓу купола внатрешната југуларна вена и премин на внатрешната каротидна артерија во средното уво продира гранка на глософарингеалниот нерв (IX пар на кранијалните нерви). Нерв багажникот лежи на gipotimpanumu и постигнување на врвот наметка е именуван тапан нерв (n. Tympanicus), или нервни Џејкобсон, станува главна гранка тапан плексус.

Џејкобсон нерв го напушта средното уво преку покривот и го следи истоимената бразда наречен мали петрозен нерв: правење на своја страна, нерв излегува од предниот дел на каналот на внатрешната каротидна артерија, завршува својот пат во ганглиите на уво (ганглија oticum).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Канал фацијалниот нерв. На ѕидот на дното на тимпанКанал фацијалниот нерв. На ѕидот на дното на тимпан
Подови тимпан. На надворешните и внатрешните ѕидови на средното увоПодови тимпан. На надворешните и внатрешните ѕидови на средното уво
Protimpanuma синуси. Клиничкото значење на анатомските карактеристики protimpanuma.Protimpanuma синуси. Клиничкото значење на анатомските карактеристики protimpanuma.
Функцијата на средното уво. Трансформација и пренос на звуци во увотоФункцијата на средното уво. Трансформација и пренос на звуци во увото
Анатомија на аудитивни анализаторот. Внатрешниот ѕид на тимпанАнатомија на аудитивни анализаторот. Внатрешниот ѕид на тимпан
Внатрешен канал уво. Водовод вестибуларниот и кохлеровитеВнатрешен канал уво. Водовод вестибуларниот и кохлеровите
Ева. Ѕидовите на предворјето на внатрешното уво.Ева. Ѕидовите на предворјето на внатрешното уво.
Порака на внатрешното уво. Предворјето на коскени лавиринтотПорака на внатрешното уво. Предворјето на коскени лавиринтот
Полукружна коскени лавиринт канали. Полжав внатрешното увоПолукружна коскени лавиринт канали. Полжав внатрешното уво
Широк синдром аквадукт полжави. Дијагноза широк аквадукт на кохлеата.Широк синдром аквадукт полжави. Дијагноза широк аквадукт на кохлеата.
» » » Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.