ma.gurushealth.ru

Гастричен улкус во постоперативниот период: ефектите и лекување

чир на желудникот по операцијатаСекој пациент, кој е на операција, се заинтересирани за тоа како ќе се третираат чирови по операцијата? Колку долго постоперативниот период? Што треба да се плаши од последиците?

Се забранува секој облик на операција за чир на желудникот е последна шанса поради ризик од несакани ефекти. Прво на сите, пациентот треба да се плашиме:

  • дивергенција шевовите;
  • повреда гастроинтестиналниот пропустливост;
  • anastomositis;
  • перитонитис;
  • дисфагија;
  • инфилтрати;
  • гноење и апсцеси.

Некои од овие несакани ефекти (евакуација, дисфагија) може да се неутрализира прием посебни подготовки. Дел - повтори операцијата (гноење, инфилтрација, дивергенција на рабовите). Многу зависи од телото на пациентот и лекарот искуство (внатрешно крварење и перитонитис). Треба да се напомене дека овие вторите се најопасните, бидејќи тие можат да бидат фатални.

Видео: третман на црниот дроб и гастроинтестиналниот тракт

Рехабилитација на пациенти со гастричен улкус по операцијата

По операцијата, за да се постигне на најповолен последици, започнува рехабилитација на пациенти со гастричен улкус. Постоперативниот период на овие пациенти треба да се состои од исхрана, рано активирање на пациентот, медицинската и вежби за дишење. Само што овој сет на мерки за да се спречи развој на компликации, активирање и забрзување на регенерација процеси на телото.

Започнете овие вежби подобро порано. На пример, само во првиот ден по операција на чир на желудникот, третманот се состои од вежби за дишење во комбинација со пасивни и активни движења на нозете. Но, на пациентот треба да биде воздигнат не порано од вториот ден по операцијата, и само ако не постојат контраиндикации. Во случаи каде што пациентот ги исполнува сите препораки на лекарот и не го видел никакви негативни ефекти од операцијата, како и преку соработка со rehabilitator може да се отпуштени од болница уште на 2 недели по операцијата.

гастричен постоперативен периодСепак, ова не значи дека пациентот ќе се опорави од операцијата на гастрични улкуси. Постоперативниот период продолжува и по отпуштањето од болница, и е важен дел од неговата правилна исхрана (во согласност со препораките stol№10) кои можат да се разликуваат постепено со претходен договор со лекар. Тоа е особено важно да се придржуваат до оваа диета и забраната за кревање тегови во двете раце, барем во првите шест месеци, до стомакот уште не се исцели. Киселост, како и физички стрес може да придонесе за развој на сериозни несакани ефекти.

Чир спречува да живеат?

Европејците веќе долго време успешно се борат со чиреви, без употреба на лекови. Еве ние се каже за оваа алатка ...

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Прва помош за акутен абдоменПрва помош за акутен абдомен
Методи и стандарди за третман на чир на желудникотМетоди и стандарди за третман на чир на желудникот
Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен…Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен…
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Статистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашностаСтатистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашноста
Патологија на гастритисПатологија на гастритис
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Dimekolin (dimecolinum). ~ -dimetilaminoetilovogo естер на 1,6-dimetilpipekolinovoy diyodmetilat…Dimekolin (dimecolinum). ~ -dimetilaminoetilovogo естер на 1,6-dimetilpipekolinovoy diyodmetilat…
Колку живо со чир на желудникот, тоа е можно да се работи на чир на желудникот и да дозволи ако…Колку живо со чир на желудникот, тоа е можно да се работи на чир на желудникот и да дозволи ако…
» » » Гастричен улкус во постоперативниот период: ефектите и лекување