ma.gurushealth.ru

Што е одговорен за чистење и одвод на респираторниот систем

Видео: вежби за дишење Strelnikova

Двата најважни компоненти респираторниот систем се на дишните патишта и белите дробови (респираторна одделение).

дишните патишта

Со пневматски патеки по должината која се вдишува и издишува воздухот вклучуваат носната шуплина, параназалните синуси, фаринксот, ларинксот, трахеата и бронхиите надолу за да најмалиот нивните филијали - т.н. крајните бронхиоли.

Карактеристики на дишните патишта структура во врска со нивните функции.

Така, дишните патишта се обложени со цилијарен епител multilane се состои од пехар клетки и промоција на отстранување на прашината од довод на воздух. Друга карактеристика на дишните патишта - присуство во нивните ѕидови дебели рамка - 'рскавицата која ги спречува spadenie бронхиите време на вдишувањето.

Ако се меки гумени црева и да се обиде да го направи преку здивот, тоа ќе им даде јасна идеја за она што spadenie дишните патишта во отсуство на цврста рамка.

Друга карактеристика на дишните патишта се бројни, подолжно продолжување на еластичните влакна. Кога ќе дишам не само што се водат на алвеолите на белите дробови, но, исто така, продолжување на бронхите кои се на оригиналната форма за време на истекување поради еластичните влакна.

На присуство во субмукозата на дишните патишта разгранет протеини и мукозни жлезди, кои заедно со тајна пехарестите клетки влогови површината на слузокожата, - последниот функција на дишните патишта.

апарат за дишење
Апарат за дишење:

1 - назална polost- 2 - gortan- 3 - traheya- 4 - glotka- 5 - бронхитис 6 - терминал bronhioly- 7 - алвеолите


Дишните патишта да почне носна празнина, што празнина е одвоена од назофаринксот солидна пред непце и мекото непце зад себе. Низ дупките - choanae - носната шуплина комуницира со назофаринксот.

назофаринксот - е во горниот дел на фаринксот. Фаринксот мускулите е цевка во која се отвора на носот, устата и ларинксот.

Скелетот на ларинксот 'рскавица формирана од страна на неколку меѓусебно поврзани зглобовите, лигаментите и мускулите. Над влезот на ларинксот е епиглотисот - 'рскавичните плоча, која дејствува како вентил, затворање на влезот на гркланот за време на голтањето. Во гркланот се гласните жици. Така, не само на гркланот поврзува грлото на душникот, но, исто така, учествува во спроведувањето на функцијата на говорот.

душникот се движат подалеку од долниот раб на ларинксот. Оваа шуплива цевка чија должина на возрасен од околу 10-13 cm. Позади душникот е хранопроводникот. Во IV-V ниво на торакални пршлени душникот се поделени во две главни бронхиите - лево и десно. Главните бронхии се слични во структурата на душникот.

Следна главните бронхии филијала во бронхиите 2, 3, 4-цел, итн, го создава она што се нарекува бронхијална дрво, најделикатните и чии гранки се нарекува крајните бронхиоли (со дијаметар од - 0,5 мм) ... Крајните бронхиоли - на крајот на одделот на дишните патишта. Ова е проследено со респираторни одделенија на белите дробови.

функција на дишните патишта

На функција проводен - протокот на воздух во белите дробови и излачувањето на јаглерод диоксид.

бариера функција - прочистување на воздухот вдишуваат од прашина. Еве како. Прашина да влезат во воздухот е депониран на слуз, која е изолирана пехар клетките на епителот на дишните патишта и жлезди на трахеата и бронхиите, и движењето на Влакненцата на клетките управувано слуз со придржување кон него честички прашина кон фаринксот, каде што е отстранет од страна на кашлање или кивање.

секреторен функција - слуз, која се придржува до прашина од инхалација на воздухот.

ендокрина функција - ослободување на хистамин и серотонин.

Апарат за дишење, исто така, врши голем број на не-респираторните функции: фонација, мирис и други.

белите дробови

Структурна и функционална единица на белите дробови е пулмонална ацинусот. Тоа вклучува респираторни бронхиоли 1, 2 и 3 налози, алвеоларни канали и алвеоларните кеси. Во ѕидовите на овие структури се алвеолите - белите дробови меурчиња, плетеше мрежа на капилари.

На ѕидовите на пулмонална везикули составен од еден слој на рамно епителни клетки. Низ ѕидовите на алвеолите и капиларите и размена на гасови се случува - на кислород од воздухот влегува во крвта и од крвта во алвеолите добива јаглерод диоксид и водена пареа. Во белите дробови има околу 350 милиони алвеоли, а нивната површина достигнува 100-150 квадратни. м.

На голема површина на алвеолите промовира подобро размена на гасови. За време на физичка работа, кога на длабоки вдишувања алвеолите значително се протегала димензии респираторни површина се зголемува. Поголем од вкупната површина на алвеолите, поинтензивна на дифузија гас.

Така, функцијата на белите дробови е молекуларна кислородна сатурација на крвта и отстранување на јаглеродниот диоксид од нив.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Промена на волуменот на белите дробови за време на вдишувањето и издишувањето. Функционира…Промена на волуменот на белите дробови за време на вдишувањето и издишувањето. Функционира…
Бронхопулмонарна (дишењето) систем кај децатаБронхопулмонарна (дишењето) систем кај децата
Форсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфиземФорсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфизем
Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…
Нарушувања на инхалација. Максимален експираторен протокНарушувања на инхалација. Максимален експираторен проток
Зошто луѓето да продолжат да дишат низ носотЗошто луѓето да продолжат да дишат низ носот
Орална и назален канали во обезбедување на итна медицинска помошОрална и назален канали во обезбедување на итна медицинска помош
Рефлекс на кашлање. Респираторната функција на носотРефлекс на кашлање. Респираторната функција на носот
Тумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагнозаТумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагноза
Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.
» » » Што е одговорен за чистење и одвод на респираторниот систем