ma.gurushealth.ru

Постпартална жени

Видео: Постпартална. Жена по породувањето

Од раѓањето на плацентата почнува постнаталниот период, што е околу 6-8 недели. Во тоа време во промени на телото на жената, кои се појавија во врска со бременоста и породувањето, регрес (инволуција). Ваквите промени се случуваат во гениталните органи, ендокриниот, нервниот, кардиоваскуларни и други системи. Исклучоците се виме, функција на која го достигнува својот максимум развој е во постнаталниот период.

Видео: Предавање на тема: "Smart мама. Постпарталниот период во животот на жената" 01.04.15

Од почнува раѓањето на плацентата постпартална жени, чие времетраење е околу 6-8 недели. Во тоа време во промени на телото на жената, кои се појавија во врска со бременоста и породувањето, регрес (инволуција). Ваквите промени се случуваат во гениталните органи, ендокриниот, нервниот, кардиоваскуларни и други системи. Исклучоците се виме, функција на која го достигнува својот максимум развој е во постнаталниот период.
Најзначајни промени во постпарталниот период се забележани во репродуктивниот систем, особено во матката. Во првите неколку часа по раѓањето на матката за да се згусне, станува сферична форма, што се наоѓа на дното на ниво на папокот, дека е во просек од 15 см над јавната површина. На попречно големината на матката веднаш по испорака е 12-13 см, тежина 1000
Процесот на брзиот инволуција на матката. Поради големината на нејзиниот мускулни контракции се намалуваат. Степенот на контракција на матката суди на висина на постојани својата дното. Секој ден, нивото се намалува за 1,5-2 cm (околу еден попречно прст). формирање на грлото на матката и фаринксот се јавува поради кружни мускулната контракција, кои го опкружуваат внатрешниот отвор на цервикалниот канал. На 10-ти ден по породилниот канал целосно реставрирана, но надворешниот вилици да се затвори целосно во текот на третата недела по раѓањето, стекнување на во исто пресече како форма.
На крајот на 6-8-та големина недела после породувањето матката одговара на неговата вредност на врвот бременост, маса еднаква до 50-60
По поделбата на плацентата и раѓање afterbirth ендометриумот - површината на раната. Во текот на процесот на лекување на внатрешната површина на матката се појави постнаталниот изолација - лохиите. Нивниот карактер во текот на постпарталниот период се менува. Ако во првите 3-4 дена тие беа крварење, а потоа 4-5 часа плима се здобијат со ликот на серозни sukrovichnoy течност, а на 10-ти ден да стане светлина, течност, без крв. Постепено се намалува и количината на лохиите, со третата недела тие се ретки, и со 5-6-та недела од излегувањето од матката на сите запира.
6-7-то дневен период после породувањето исчезнува оток на надворешните гениталии, исцели солзи на грлото на матката, вагината и перинеумот, враќање на тонусот на мускулите и карличните табла ден. Оригиналниот позиција е постепено се врати на јајцеводите, јајниците, лигаментите апарат.


Надворешни цервиксот:
и - во нулипарите жени - b - на родилките

Видео: Предавање на тема: "Smart мама. Постпарталниот период во животот на жената." 15/1/15

Јајниците завршува на регресија на жолтото тело и почнува зреење на фоликулите. Поголемиот дел од жените кои не дојат, 6-8-та недела по раѓањето нормалниот менструален циклус. Доење отсутни менструација за неколку месеци или период на доење.
Првата менструација по породувањето често се одвива без овулација. Во иднина, процесот на овулација продолжува, и менструалниот функција е целосно обновен.
Стомачниот ѕид е постепено зајакнува најмногу се должи на контракција на мускулите и ткивата од најпознатите протегала околу папокот. Лузни од бременоста на предниот абдоминален ѕид по породувањето избледуваат и да останат засекогаш.
За време на бременоста Млечна жлезда има промени кои ги подготви да лачат млеко. Веќе во текот на бременоста и за време на првите неколку дена по доставувањето на дојка стои колострум. Тоа содржи протеини, масти, соли, ензими, јаглени хидрати, антитела жлезда galactoblast епителни клетки (клетки со масти подмножества).
На 3-4 дена по породувањето период, потечени млечните жлезди и млеко се појавува. Овој хормон-зависни процес. Тоа е регулирано luteotrophic хормон на хипофизата и централниот нервен систем. Млеко во својот состав е поинаква од колострумот, тоа што содржи околу 88% вода, 1,5-2% протеини, 3,5-4% масти, 7% јаглени хидрати. Процесот на отекување на млечните жлезди може да биде придружена со промени во општата состојба на бремената жена - зголемување на температурата треска тело и болка во градите.

Во текот на првите неколку часа по раѓањето е означен поспаност, замор, кој е поврзан со психо-емоционални и физички стрес за време на породувањето. Температурата на телото е во рамките на нормалата. Со намалувањето на тонусот на мускулите на предниот абдоминален ѕид, оток на вратот на мочниот меур уринарна ретенција на располагање. Во тешко мокрење назначен неостигмин интрамускулна инјекција. Ако ова не помогне, катетеризација на мочниот меур. Често има запек поради атонија на цревата. Во случај на запек се направи чистење клизма или лаксатив даде.
Сега после породувањето препорачуваме активен режим. Својата суштина е да станувањето рано по раѓањето (во рок од 2 часа по трансферот на комората), хигиенски постапки за самостојно извршување.
Здрава puerpera не треба посебен режим на исхрана. Во првиот ден на жената во работната добива течна храна, а подоцна - на вообичаените прехранбени производи (сирење, јајца, павлака, овес, сладок чај, кафе со млеко, cookies). Треба да јадат бобинки, овошје, зеленчук. Контраиндициран зачинета храна, конзервирана храна, алкохолни пијалоци.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како постпартална крварење?Како постпартална крварење?
Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи условиКлиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
Стравот од породувањето и постпартална депресијаСтравот од породувањето и постпартална депресија
Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Http://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортусHttp://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортус
Сексуален живот по породувањетоСексуален живот по породувањето
Постпартална хеморагија: причини, третман, превенцијаПостпартална хеморагија: причини, третман, превенција
По раѓање: Четврто ТриместарПо раѓање: Четврто Триместар
» » » Постпартална жени