ma.gurushealth.ru

Во 2015 година, повеќе од 230 милиони жени немаат пристап до контрацепција

И покрај подобрувањето во обезбедувањето на контрацептиви во текот на изминатата деценија, бројот на жени кои имаат потреба од овие средства во 2015 година ќе се зголеми за 62 милиони евра.

Наспроти позадината на тековните проблеми ќе доведе до фактот дека 233 милиони жени во светот немаат пристап до контрацепција.

Ова беше објавено во "Lancet» неодамнешното издание на списанието.

Истражувачите на Националниот универзитет на Сингапур студирал на распространетоста на употребата на контрацепција кај жените од 15 до 49 години. Тие ги анализирале податоците од изминатите две децении, собрани во 194 земји низ целиот свет.

Констатирано е дека од 1990 до 2010 година, употребата на контрацепција стана повеќе заеднички - порано контрацептиви користи од страна на 55% од жените, и сега над 63%. Во исто време, процентот на жени кои имаат потреба, кои не можат да се купат контрацептиви, се намали од 15% на 12%.


Бројот на жени кои треба контрацепција во 2010 година изнесува 900 милиони. До 2015 година, овој број ќе се зголеми на 962 милиони евра. Ова главно се должи на растот на светската популација.

Најмногу значителен напредок во употребата на контрацепција се наоѓа во Јужна Азија, како и Северна и Централна Африка. Сепак, и во двата региони на Африка распространетоста на употребата на контрацепција останува многу ниско кај мажените жени едвај дознаам достигнувајќи 20% (2010 година). Ова се должи на екстремната сиромаштија во регионот, лошата инфраструктура и несоодветни лекови.

Тажната статистички податоци покажуваат дека во 2010 година, околу 146 милиони жени немаат поим за контрацепција во целина. Во Централна, Источна и Западна Африка, повеќе од 20% од жените не имаат пристап до контрацепција.

Истражувачите, исто така, оценува бројот на жени кои користат современи методи на контрацепција (хормонска контрацепција). Во текот на изминатите 20 години има значителен напредок во оваа насока.

Според Националниот центар на САД за здравствена статистика (поделба на Центарот за контрола и превенција на болести), од најчестите методи на контрацепција кај американските жени од 15 до 44 години беа орални контрацептиви и женски стерилизација.

Коавторот на студијата д-р Ана Bidlkom, шеф на плодноста и планирање на семејството на ОН, напиша: "Нашиот модел помага да се процени годишен индикатори за планирање на семејството и неизвесности во оваа област, што доведе до подобро разбирање на здравјето на патот."

Д-р Leontine Alkema од Заводот за статистика на Националниот универзитет на Сингапур рече дека евалуацијата на овие индикатори, научниците се соочуваат со низок квалитет на информациите и да не е достапен во некои земји. Меѓународната заедница треба да направи многу за да се осигура дека медицинските организации и институции, како важни индикатори полесно да се оцени.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
По 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДАПо 15 години, човештвото ќе се ослободи од СИДА
Oviary не ќе го пропушти орални контрацептивиOviary не ќе го пропушти орални контрацептиви
Хормонални контрацептиви предизвика рак на мозокот?Хормонални контрацептиви предизвика рак на мозокот?
Велика Британија: прва испорака контрацепцијаВелика Британија: прва испорака контрацепција
Создаден контрацепција компјутерски чипСоздаден контрацепција компјутерски чип
СпермицидиСпермициди
Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.
Untitled DocumentUntitled Document
» » » Во 2015 година, повеќе од 230 милиони жени немаат пристап до контрацепција