ma.gurushealth.ru

Смртта на дождовни шуми се виновни древните луѓе

Видео: Единаесет причини Судниот Ден. Документарен посебен проект 2016/09/03

Ефекти врз природата на луѓето од железното доба, кои живееле во централна Африка пред околу 3.000 години, доведе до фактот дека зимзелени тропските шуми исчезнуваат од лицето на Земјата.

Како што е објаснето од страна на експерти на француски океанографски институт за истражување (IFREMER), густите шуми на тропските предели, отстапи место на савани и шуми не се само резултат на глобалното затоплување, но исто така и преку активно земјоделство, кој се вклучени локалните племиња Банту.

Интересно, ова откритие беше спореден производ на проучување на атмосферски и деградација на почвата кои се јавуваат во слив Конго. "Да бидам искрен, во прво време не знаевме што резултатите вклучувајќи"- рече Жермен Bayon, односно geochemist во IFREMER институтот.


Во извештајот, објавен во списанието Science, научниците се поврзани на активен процес на уништување на почвата со исчезнувањето на територијата на големи шуми Централна Африка. Како остар пад во шумска површина на стапката на затоплување на климата, што се случи пред 3000 години, не одговара.


Овие археолошки истражувања укажуваат на тоа дека во тоа време имало масовно преселување на локалните племиња, колективно познати како Банту. Банту главните преокупации на земјоделството и сточарството. Обработка на култури, како што просо и компир, Банту и го намали бројот на шуми, со изложување на атмосферски почвата.

Тоа е важно да се истакне дека не сите научници се согласуваат со заклучоците на оваа студија.
Што е тоа, но заклучокот на француските истражувачи заинтересирани од фактот дека тоа покажува колку голем големо влијание врз карактерот на личноста е пред повеќе од 3000 години. Менување на пејзажот што го создаде за вашиот престој многу удобно, но тоа се промени и животната средина.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Може да се направи маларија глобална закана затоплување?Може да се направи маларија глобална закана затоплување?
Античките домородци уништени гигант кенгурАнтичките домородци уништени гигант кенгур
Научниците велат дека древните растенија во ледено добаНаучниците велат дека древните растенија во ледено доба
Јужна и Северна дрвјаЈужна и Северна дрвја
Климатските промени и нашето здравјеКлиматските промени и нашето здравје
Ayahuasca - лозата духовиAyahuasca - лозата духови
Океаните нашиот заштитник против глобалното затоплувањеОкеаните нашиот заштитник против глобалното затоплување
ХИВ вирусот постоел десетици илјади години?ХИВ вирусот постоел десетици илјади години?
Зборот "Госпоѓица" од сега па натаму има на францускиЗборот "Госпоѓица" од сега па натаму има на француски
Причини за глобалното затоплување ќе се дефинира Руски микросателитиПричини за глобалното затоплување ќе се дефинира Руски микросателити
» » » Смртта на дождовни шуми се виновни древните луѓе