ma.GurusHealth.ru

Здравствена закана, "ноќ бувови"

Видео: здравство. Бувови и larks

"Ноќен бувови", кои претпочитаат да останат будни до доцна во ноќта и се будам подоцна од другите, подложен на нивното здравје во сериозна опасност.

Авторите на новата студија спроведена во Јужна Кореја, објави дека таквите луѓе имаат зголемен ризик од дијабетес, метаболен синдром и други болести.

Научниот кадар на Колеџот за медицина Универзитетот Кореја спроведе истражување во кое учествуваа 1.600 локални жители на возраст 47-59 години за да дознаете повеќе во врска со влијанието на сон врз здравјето.

"Без оглед на начинот на живеење, луѓето кои одат во кревет доцна, се соочуваат со зголемен ризик од проблеми како што се дијабетес, губење на мускулната маса," - вели д-р Nan хи Ким (Nan хи Ким) во соопштението од Друштвото за ендокринологија.


"Ова може да се должи на фактот дека" утки "се обично пониски квалитетот на спиењето, како тие се повеќе склони кон лоши навики како што се пушењето, се јаде во текот на ноќта и седи во предниот дел на телевизија," - вели Ким.

Истражувачите велат дека во 1600 година 95 учесници во проектот беа вистински "утки", 480 и припадна на екипата на "larks", а останатите се некаде помеѓу.

Иако "утка" во оваа студија беа малку помлади, тие имале поголем процент на масти во телото во споредба со "larks". Покрај тоа, тие се повеќе склони кон саркопенија - состојба во која е забележан возраст атрофични промени на мускулите.

Машки бувови многу често страдаат од дијабетес и sarkopenicheskim дебелината. Жени-бувот поголем обемот на половината и повисок ризик на метаболен синдром отколку жените-larks. Така, на бдеењето се соочува не само со дијабетес, но, исто така, го зголемуваат ризикот од мозочен и срцев удар.

"Имајќи го предвид фактот дека многу млади луѓе се" ноќни птици да играат ", нашето откритие е многу важно. Тие треба да се разбере ризиците поврзани со овој вид на сон, "- вели д-р Ким.

Резултатите од истражувањето на корејските научници објавени во онлајн изданието на Медицинскиот весник на Клинички Ендокринологија & Метаболизам.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Северна Кореја под ЈужнокорејцитеСеверна Кореја под Јужнокорејците
Остане до крајот е лошо за исхранаОстане до крајот е лошо за исхрана
Дополнителни работното време го зголемува ризикот од срцев ударДополнителни работното време го зголемува ризикот од срцев удар
Светлина екран нарушува спиењето кај децатаСветлина екран нарушува спиењето кај децата
Недостатокот на сон - е ризикот од настинкаНедостатокот на сон - е ризикот од настинка
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Спиење може да се третираат метаболички нарушувањаСпиење може да се третираат метаболички нарушувања
Ноќна работа го зголемува ризикот од рак на јајницитеНоќна работа го зголемува ризикот од рак на јајниците
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
Одобрени од FDA за третман на несоница SUVOREXANTОдобрени од FDA за третман на несоница SUVOREXANT
» » » Здравствена закана, "ноќ бувови"