ma.gurushealth.ru

Toxoplasma предизвикува шизофренија?

Видео: Вести психијатрија и зависности

Паразитот Toxoplasma gondii може да биде одговорен за еден во пет случаи на шизофренија во САД. Ова се резултатите од една нова студија објавена во списанието за превентивна ветеринарна медицина.

Центарот за контрола и превенција на болести верува дека во Америка речиси 60 милиони луѓе се заразени со Toxoplasma gondii.

Оваа опасна инфекција обично се случува во употреба на недоволно обработено месо и загадена вода.

Извор на инфекција во животната средина може да биде измет од мачки кои страдаат од токсоплазмоза.

Повеќето луѓе со Toxoplasma gondii не се ни свесни за infektsii луѓе со здрав имунолошки систем обично не се болни. Но, кај луѓето со ослабен имунолошки систем, постарите и бремените жени, паразитот може да предизвика опасна болест - токсоплазмоза.

Токсоплазмоза е прикажан симптоми слични на грип, отечени лимфни јазли и болки во мускулите. Во тешки случаи, токсоплазмоза влијае на очите, мозокот и другите органи.


Некои истражувања поврзани Toxoplasma gondii со ментална болест. На пример, во издание на Медицински Вести Денес 2012 година напиша дека Toxoplasma gondii инфекција е поврзана со зголемен ризик од самоповредување и самоубиство во младите мајки.

Неодамна, неколку научни трудови поврзани Toxoplasma gondii со шизофренија, а некои научници дури и тврдат дека антипсихотични лекови може да го запре репродукција на паразитот. Но, овие студии беа критикувани од страна на научната заедница.

Во неговото последно дело, д-р Гери Смит (Гери Смит) од Факултетот за ветеринарна медицина, Универзитетот на Пенсилванија уште еднаш ги истражуваше односот помеѓу Toxoplasma gondii и шизофренија.

Смит одлучи да се одреди приближниот број на случаи на шизофренија, кои можат да бидат поврзани со инфекција на Toxoplasma gondii. Тој се пресметува бројката PAF (население се должи дел), кој се користи од страна на епидемиолозите да се разбере важноста на фактор на ризик.

"Со други зборови, ние бараме, колку случаи на болест (шизофренија) може да се спречи ако застанавме токсоплазмоза" - објаснува д-р Смит.

Смит и неговите колеги пресмета дека PAF дел е 21,4% за целиот живот. Ова значи дека еден од пет случаи на шизофренија може да се однесува на Toxoplasma gondii инфекција. Според научниците, ова е многу значајна личност.

Истражувачот истакнува дека оваа бројка е валидна само за американската популација. Има земји во кои Toxoplasma е многу почеста отколку во Америка. Има земји каде шизофренија е почеста.

Шизофренија - е една од главните причини за инвалидност во САД, каде што болеста се дијагностицира во 3,5 милиони луѓе. Смит верува дека резултатите од неговото истражување ќе ви помогне подобро да се разбере улогата на Toxoplasma gondii во развојот на болеста и да се поттикнат за усвојување на неопходните мерки.

Тој заклучи во својата статија: "Ова дело ни овозможува да се разбере колку е важно Toxoplasma фактор во развојот на шизофренија. Наместо да се шегуваат на идејата на односот помеѓу Toxoplasma gondii и ментални болести, може да седне и да тежат на докази. Можеби тогаш ние ќе се разгледа сериозно начини да се спречи токсоплазмоза. "

Потсетиме дека неодамна странски медиуми известуваат дека научниците открија уште еден фактор на ризик за шизофренија - опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Токсоплазмоза retinohorioiditТоксоплазмоза retinohorioidit
Што треба да знаете, со давање на месо на своите домашни миленичиња?Што треба да знаете, со давање на месо на своите домашни миленичиња?
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Домашни миленици: здравствените ризици сопственициДомашни миленици: здравствените ризици сопственици
Отечени лимфни јазли причини, болести и лекувањеОтечени лимфни јазли причини, болести и лекување
Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагнозаТоксоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза
Ретки варијанта на генот одговорен за ментални болести и алкохолизамРетки варијанта на генот одговорен за ментални болести и алкохолизам
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностикаЖолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика
» » » Toxoplasma предизвикува шизофренија?