ma.gurushealth.ru

Информации за пациентите роботски хирургија

Видео: пациентите hiatal хернија - лапароскопија

роботски хирургија - е модерна хируршка техника во која хирургот врши работата со помош на далечински контролирани робот.

Опис на методот

Ова хируршка процедура се изведува под општа анестезија (каде што пациентот е во несвест и не чувствува болка). Хирургот зеде место во посебен компјутерски терминал, со која тој ја води камера робот и хируршки инструменти. Меѓу многуте "раце" на робот може да биде прикачен на широк спектар на алатки кога е потребно.

Прво хирургот прави мали резови со кои телото на пациентот, тогаш ќе се воведе алатки. Слушање на движењата на хирург, специјално наместени робот врши движење јасно, менуван со мали инструменти поточно од можеле дури и сигурна рака на човекот.

Да се ​​следи инцизија операцијата е воведен во посебна комора на крајот на еден долг тенка цевка (ендоскоп). Оваа камера нуди разновиден зголемување на јасна три-димензионални слики на органите на монитори кои се инсталирани на хирургот работат на терминалот, а во средината. Целиот персонал може да се набљудуваат активностите на робот, и процесот на работа се снимени на електронски медиум.

Можноста за роботски хирургија

Роботски хирургија е многу сличен на традиционалната лапароскопска операција, во која на работа не е направено со помош на голем рез на телото, како и преку мали дупки. Но роботски хирургија дава големи можности, бидејќи робот е во состојба да ги изврши неопходните движења попрецизна од човечка рака.

Во последниве години, роботски лапароскопската хирургија дозволи на лекарите да ги користат лапароскопска техника каде што пред тоа се сметаше за речиси невозможно, и мораше да се направи тешко и ризично за пациенти со отворена операција.

Фактот дека специјално наместени робот се намалува (омекнува) движењето на рацете на хирургот (на пример, робот се движи од 1 cm кога раката се движи кон 2 см). Ова ја елиминира случаен тресењето на раката на човекот, го прави операција повеќе точни и побезбедно. Покрај тоа, се управува со една рака железни алатки можат да стигнат до оддалечените места, без потреба за голем рез.

Во текот на роботски хирургија, хирургот нема да стојат со часови во принудна седечка положба. Наместо тоа, тој се удобно место во предниот дел на екранот, со што се намалува факторот на замор.

Поради помали засеци, и поголема прецизност роботски хирургија има предност за пациентот:


• Брзо закрепнување.
• Краткорочни хоспитализација.
• Помалку ризикот од инфекција.
• Помалку потребата за трансфузија.
• Релативно мали лузни.

Сепак, роботски хирургија - ова е понекогаш постапка одземаат многу време, бидејќи е потребно време за конфигурација на робот. Покрај тоа, овој робот е екстремно скап и е на располагање не секој болница.

Роботски хирургија може да се користи за различни постапки:

• Отстранување на тумори од многу опасни подрачја.
• коронарна артериска бајпас.
• Отстранување на жолчното ќесе.
• замена на колк.
• Отстранување и трансплантација на бубрег.
• Отстранување на матката (хистеректомија).
• Операции на срцевите залистоци.
• радикална простатектомија.
• pyloroplasty.
• pyeloplasty.

Роботски хирургија се уште не може да се користи за некои сложени процедури. На пример, тоа не се однесува на одредени видови на операција на срцето, кои имаат потреба истовремено работење на голем број на алатки.

Ризиците поврзани со постапката

Како и во други операции, можните компликации поврзани со анестезија (реакција на лекови и респираторна инсуфициенција), како и крварење или постоперативна инфекција. Сепак, поради висока прецизност роботска операција ризикот од компликации е помалку отколку во конвенционалните работа.

Пред и по операцијата

Најмалку 8 часа пред операцијата не треба да јадат храна и вода. Ако ви е потребна операција на абдоминалните органи, лекарот може да ви препише дебелото црево чистење клизма или со користење на лаксативи.

10-14 дена пред операцијата, дефинитивно треба да престанат со земање лекови кои можат да го нарушат згрутчување на крвта. Ова вклучува не само аспирин, варфарин (Coumadin) и клопидогрел (Plavix), но, исто така, нестероидни анти-инфламаторни лекови (диклофенак, ибупрофен), некои витамини и додатоци во исхраната (Ginkgo biloba). Во секој случај, кажете му на вашиот лекар за сите лекови однапред.

По операцијата ќе се преземат во специјално опремена просторија за обновување, каде што ќе биде под постојан надзор на персонал. Во зависност од типот на операции, ќе мора да остане во болница за еден до неколку дена.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Лапароскопска ингвинална хернија пластични: билансот на учесници во работењето, позицијата на…Лапароскопска ингвинална хернија пластични: билансот на учесници во работењето, позицијата на…
ФДА одобри употреба на првата медицинска робот за преглед на пациентиФДА одобри употреба на првата медицинска робот за преглед на пациенти
Робот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САДРобот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САД
Telerobotizirovannaya систем за третман на рак на мочниот меур во САД основанTelerobotizirovannaya систем за третман на рак на мочниот меур во САД основан
Роботски систем за биопсија на мозокот symbisРоботски систем за биопсија на мозокот symbis
Во светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салатиВо светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салати
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Робот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чеканРобот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чекан
PZT побудувачкиот хирурзи дава чувство на допирPZT побудувачкиот хирурзи дава чувство на допир
Киборг човечкото срцеКиборг човечкото срце
» » » Информации за пациентите роботски хирургија