ma.gurushealth.ru

Третман со антидепресиви: Најчесто поставувани прашања

Видео: Спа третман во Украина. Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

иако антидепресиви за долго време и се широко користени, многу луѓе имаат е многу прашања во врска со овие лекови.

Како функционираат тие?

Дали тие се вклопуваат сите?

Кои се нивните несакани ефекти?


во областа на менталното и емоционалното здравје експерт д-р Китен Deoras (Ketan Deoras) на Клиниката Кливленд во САД вели дека модерната антидепресиви промена на "хемија" на мозокот, а со тоа подобрување на расположението и да предизвика некои други лични предмети.

Но, д-р Deoras предупредува дека "хемиска нерамнотежа" - премногу едноставна и нецелосни објаснување. Темперамент човечки, еколошки фактори, генетските карактеристики - сето ова ќе зависи од одговорот на антидепресив третман.

Дали треба да се третираат мојата депресија лекови?

Deoras Лекарот вели дека неговите пациенти кои антидепресиви треба да се земе само кога депресија Се меша со работа, семејство или општествениот живот за повеќе од две недели.

Вие не може да се види на проблемот, но вашите роднини, пријатели и колеги да го забележите сигурно.

Особено оправдани антидепресиви кога вашиот психо-емоционална состојба доведува до проблеми со законот.

Како антидепресиви работа?

Типично, анти-депресанти да помогне да се врати рамнотежата на специфични молекули на невротрансмитери кои се одговорни за "комуникација" меѓу нервните клетки во мозокот.

Колку е повисоко нивото на невротрансмитерите како што се серотонин, допамин и норепинефрин, толку полесно ќе биде за депресија.

Според д-р Deoras, антидепресиви навистина добро им помогне на некои пациенти. Но, истражувањето покажува дека ефективноста на антидепресиви во различни луѓе варира.

Времетраењето на дејството на лековите е исто така различни: некои работи 36 часа на неколку дена повеќе.

Колку долго да го продолжат третманот со антидепресиви?

Секој човек реагира на третман поинаку, па ова прашање една едноставна бројка не може да се одговори.

Д-р Deoras најчесто се пропишани антидепресиви за период од 6 месеци Доколку лекот и пациентот страда несакани ефекти. Но, максимален ефект се постигнува само по 4-6 недели, па до тоа време да се зборува за ефикасноста предвреме.

Кои се несаканите ефекти на антидепресиви?

Спектар на несакани ефекти на антидепресиви е многу широк, па можете да ги преземе само под медицински надзор. Најчесто тоа е главоболка, несоница, гадење и пролив, но може да има повеќе сериозни несакани ефекти.

Во ретки случаи, депресијата и анксиозноста може да се влоши.

Откако на вашето тело се навикнува на дрога, несакани ефекти може да си отиде - ако не, разговарајте со вашиот лекар.

Антидепресиви може да предизвика самоубиствени мисли?

Во 2004 година, Владата на Администрацијата за храна и лекови (FDA) го направија неколку популарни производители на антидепресиви да ги предупреди дека нивните лекови го зголемуваат ризикот од самоубиство кај помладите пациенти возраст од 18-24 години.

Д-р Deoras вели дека самоубиствени мисли се јавуваат кај околу 4% од пациентите кои земаат селективни инхибитори на повторното превземање на серотонин (SSRIs) - лекови од трета генерација, кои вклучуваат флуоксетин, пароксетин, сертралин.

Сепак, вистинската ризик, според лекарите, е полн лекува депресија.

Може ли да престанете да го земате, ако се чувствувам подобро?

За време на третманот, вашиот доктор редовно ќе го оцени напредокот, и тоа треба да се земе само на решение за престанок на приемот.

Може да биде подобро, само затоа антидепресиви работат.

Ако лекарот за отстранување на дрога, го прави тоа постепено, под надзор на, или можно повлекување на симптомите!
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Tenzionnaya главоболка. третманTenzionnaya главоболка. третман
Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?
Лекување на депресија и анксиозност, како фактор на соматска болкаЛекување на депресија и анксиозност, како фактор на соматска болка
Ментални нарушувања и лекови во текот на бременостаМентални нарушувања и лекови во текот на бременоста
Биохемиски мапи ќе ви помогнат да се предвиди одговорот на пациентот да антидепресивБиохемиски мапи ќе ви помогнат да се предвиди одговорот на пациентот да антидепресив
Сексологија и сексуална патологијаСексологија и сексуална патологија
Лекови. Трициклични антидепресиви (TCA)Лекови. Трициклични антидепресиви (TCA)
Совети за пациентите примена антидепресивиСовети за пациентите примена антидепресиви
Аутизмот кај момчињата е поврзан со употреба на SSRI во бременостаАутизмот кај момчињата е поврзан со употреба на SSRI во бременоста
Антидепресивите за време на бременоста не предизвикуваат аутизамАнтидепресивите за време на бременоста не предизвикуваат аутизам
» » » Третман со антидепресиви: Најчесто поставувани прашања