ma.GurusHealth.ru

Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот

Видео: Автори Flurevitov, научници и црвена Yamskovy Ноември 26, 2015, систем на активни долговечност

Истражувачите од Универзитетот во Масачусетс (САД) се најде начин да се започне процесот на регенерација на бета клетките на панкреасот кои произведуваат инсулин.

За фантастичен изгледите за третман на дијабетес објавија во списанието Во весник на клиничкото испитување.

Инсулин - клучен хормон на панкреасот, кој го регулира метаболизмот на гликозата во телото.

Кога потребата за инсулин надмине способностите на постоечките бета клетки, тие се обидуваат да ги споделат активно, за зголемување на населението и да се подигне на хормоните.

Сепак, до сега научниците не се разбере како бета клетки "се чувствуваат" на зголемената потреба за инсулин. Автор на најновата студија д-р Лаура Алонсо (Лаура Алонсо), професор по медицина и член на фондацијата и дијабетес Џорџ Фулер Sybil и нејзиниот колега Rohit Шарма (Rohit Шарма) се најде, конечно, овој мистериозен механизам.

Се покажа дека зголемувањето на бројот на клетки поврзани со изложување на стрес на ендоплазматичниот retikullum (ER). Научниците велат дека пред овој стрес ефект се смета за штетно клетки, тие го сфатија тоа како причина за смрт и да се намали популацијата. Но, всушност, благодарение на него, бета клетки почнуваат да се размножуваат и активно се обидува да обезбеди на телото со потребниот инсулин. Ние треба само на одредени услови.

"Како резултат на тоа, стресот ЕР испраќа клеточното јадро во форма на хемиски сигнал ATF6 протеини. Нашите резултати се објасни зошто панкреасот, ние не најде матични клетки. Само зрели произведуваат инсулин бета клетки се способни да "чувствуваат" на стресот и да го користите овој механизам за регулирање на инсулинска продукција ", - вели Алонсо.

Можностите што ги нуди оваа работа не може да биде пренагласена. Во иднина, научниците ќе бидат во можност да се симулира стрес на бета клетки со помош на одредени лекови, со што тие активно да се подели и да се произведува инсулин. Ова ќе им овозможи дури и лекување на болести како што се дијабетес тип 1.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Дејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулинДејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулин
Smart инсулин успешно тестиран кај глувцитеSmart инсулин успешно тестиран кај глувците
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Матични клетки ќе се излечи дијабетесотМатични клетки ќе се излечи дијабетесот
Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасотКонгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот
Адолесцентна дебелината и Алцхајмерова болестАдолесцентна дебелината и Алцхајмерова болест
» » » Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот