ma.gurushealth.ru

Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција

Видео:-неделно NormaSahara №10. "Она што е инсулинска пумпа е најдобро за мене?"

За пациенти со дијабетес секојдневно инсулински инјекции може да биде составен дел од животот. Една нова студија, чии резултати беа објавени на страниците The Lancet, укажува на тоа дека инсулин пумпи во тип 2 дијабетес може да биде поефективна алтернатива отколку традиционалните инјекција.

Ова не е првата студија во која истражувачите тестирале ефикасноста на инсулин пумпи. Минатата година издание Медицински вести денес објави дека кај пациенти со дијабетес мелитус тип 1 инсулин пумпи поефикасно од конвенционалните инјекции.

Сега еден тим на научници од Универзитетот во Каен Долна Нормандија (Универзитетот во Каен C te) и болници седеф регионалната болница центар во Франција, предводени од професорот Ив Резник (Ив Резник), одлучи да организира студиско големи за да се оцени ефикасноста на инсулин пумпи со тип 2 дијабетес. Ова е исклучително важна студија, бидејќи тоа дијабетес тип 2 сметки за 90-95% од сите случаи на дијабетес.

Дијабетес тип 2 - состојба во која на панкреасот не може да произведе доволно инсулин, што доведува до зголемување на нивото на шеќер. Со текот на времето, неконтролирано шеќер во крвта може да доведе до неповратно оштетување на нервите, крвните садови, бубрезите, очите, срцето.


Во некои случаи, државата не преземе контрола со исхрана и вежбање, и оралните лекови, како што се метформин. Но, во други случаи, пациентите имаат потреба редовно поткожно инсулин.

Професорот Resnick и неговите колеги се напомене дека околу 1/3 од пациентите мора да се инјектираат инсулин, без кои тие не се во состојба да се одржи оптимално ниво на гликоза.

Поради тоа, истражувачите одлучи да се спореди ефикасноста на долг користат во клиничка пракса инсулински пумпи со проблематични и непријатни метод, како посебни поткожна инјекција на инсулин.

Инсулински пумпи се преносни компјутерски уреди за продолжено ослободување на инсулин со помош на специјален катетер директно под кожата.

Резултатите покажале предност на инсулин пумпи

Во нивната студија, француски научници кои се вклучени 495 возрасни лица на возраст од 30-75 години кои имале дијабетес тип 2 и има потреба од дополнителни мерки за контрола на шеќер. Првично, субјектите доби инсулин од конвенционалните инјекција.

Два месеци подоцна, истражувачите утврдиле дека 331 учесник имаше процент на гликолизиран хемоглобин HbA1c поголема од 8%. Ова укажува на тоа дека пациентите добро контролирана шеќер во текот на последните 2-3 месеци. Потоа, групата била поделена на две, а 168 лица се обезбедени со помош на инсулин пумпи и 163 продолжи да недоделкан инсулин шприц.

По 6 месеци од експериментот, научниците откриле дека нивото на шеќер во првата група е во просек за 0,7% пониски отколку во оние кои останале на вообичаените инјекции. Покрај тоа, 55% од учесниците во инсулинска пумпа, го достигна нивото на гликолизиран хемоглобин помала од 8% - во втората група имаше само 28%. Првата група на пациенти во просек од 3 часа дневно помалку искусни хипергликемија.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
CAMP протеин враќа на панкреасотCAMP протеин враќа на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Smart инсулин успешно тестиран кај глувцитеSmart инсулин успешно тестиран кај глувците
Minimed® поврзете вашиот инсулин пумпа поврзува со паметен телефонMinimed® поврзете вашиот инсулин пумпа поврзува со паметен телефон
Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од ракСулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак
Создаден Бионика панкреасотСоздаден Бионика панкреасот
Вештачкиот панкреас ќе биде во 2018 годинаВештачкиот панкреас ќе биде во 2018 година
Smart инсулин лепенкаSmart инсулин лепенка
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
» » » Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција