ma.gurushealth.ru

Бактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификува

Видео: Со одлуката на судот не се согласува

шпанските истражувачи Ние бевме во можност да се идентификуваат сите бактерии ги најде порано во мајчиното млеко.

Ова откритие, кој беше објавен во американскиот весник на Клинички Исхрана, покажува дека постојат микроби во млекото многу повеќе отколку што се очекуваше, таа има повеќе од 700 различни видови на бактерии.

Преку употреба на мајчиното млеко кај новороденчињата се случува регулирање на бактериска флора.

Во овој случај, биолошката функција на бактерии кои се наоѓаат во млекото, не е јасно сега, но тоа е од суштинско значење. Во претходната студија, која беше објавена во списанието Current Исхрана & Храна наука, беше откриено дека мајчиното млеко содржи значителни количини на корисни бактерии кои им помагаат на децата да се оптимизира апсорпцијата на хранливи материи и да се развие имунолошкиот систем.

Секвенцирање на ДНК им помогна на шпански истражувачи идентификуваат бактерии во групата млеко познат како микроби. Микробиолошки богатството на мајчиното млеко, поради големиот број на пре- и постнатална фактори.

Првиот тип на млеко дека жената произведува во текот на бременоста и во првите неколку дена од доењето, наречена колострум. Тоа е лесно да се вари, млекото е многу хранливи и е идеален како првата храна за новороденчето. Научниците ги проучувале овој тип на млеко и покажа дека има повеќе од 700 различни видови на бактерии во него.


Според студијата ко-автор, М. К. и А. Коладо светот:

"Ова е една од првите студии за да се документира таквата сорта на микроорганизми користејќи pyrosequencing технологија (начинот на утврдување на ДНК секвенци од голем обем со секвенционирање) во колострумот примероци, од една страна, и мајчиното млеко, од друга страна за рачно неодамна собрани по еден и шест месеци доење".

Анализа на примероци на колострум покажува дека најчестите видови на бактерии се Streptococcus, Lactococcus, luykonostok, Weissella и Staphylococcus. Мостри на млеко произведени меѓу првиот и шестиот месеци од бременоста, исто така, беа анализирани. Најчестите бактерии стане Prevotella, leptotrihiya и veylonella.

Авторите додаде: "Ние се уште не може да се утврди дали овие бактерии колонизираат устата или усно бактерии на бебето се должи на бебето доењето вклучуваат мајчиното млеко и на тој начин го менува својот состав".

Во мајчиното млеко на мајки кои имале прекумерна телесна тежина или со прекумерна тежина, беше откриено дека помал број на бактерии отколку во мајчиното млеко на мајки кои имале здрава тежина. Тоа беше исто така покажа дека млекото на мајката чие раѓање помина елективен царски рез, отколку со вагинално породување, беше помалку богата со бактерии, и содржи помала количина на микроорганизми. Веројатно, тоа значи дека составот на мајчиното млеко може да влијае на хормоналната рамнотежа на мајката.

Истражувачите велат: "Отсуството на сигнали на физиолошки стрес, како и хормоналните сигнали карактеристика на трудот, може да има влијание на микробиолошки состав и хетерогеноста на мајчиното млеко."

Со користењето на млеко за прв пат, детето има контакт со оние микроорганизми кои се на крајот во дигестивниот систем. Во моментов, истражувачите се обидуваат да дознаете дали овие бактерии игра улога во имунолошкиот или метаболички процеси.

Авторите заклучуваат:

"Ако бактерии во мајчиното млеко, откриени во оваа студија се важни за соодветен развој на имунолошкиот систем, што значи дека неговото присуство во детската исхрана може да го намали ризикот од алергии, автоимуни заболувања, астма."
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Протеини znt2 влијае на квалитетот на мајчиното млекоПротеини znt2 влијае на квалитетот на мајчиното млеко
Проверете ги вашите мајчиното млеко за штетни супстанцииПроверете ги вашите мајчиното млеко за штетни супстанции
Разумен пристап на минерални и витамински додатоциРазумен пристап на минерални и витамински додатоци
На потребата за витамин К во новороденчињаНа потребата за витамин К во новороденчиња
Споредба на млеко и малиот формулаСпоредба на млеко и малиот формула
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?Дали црви се пренесуваат преку мајчиното млеко?
Составот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развојСоставот на мајчиното млеко. Феталниот раст и развој
Што е тоа во мајчиното млекоШто е тоа во мајчиното млеко
Што е детето млеко е подобро?Што е детето млеко е подобро?
» » » Бактерии откриени во мајчиното млеко, може да се идентификува