ma.gurushealth.ru

Алергија - нашите надомест за борба против паразити

Видео: алергии. Џорџија Помалку - алергија вегетација американскиот живот Видео # 101

Една нова студија објавена во списанието PLOS Компјутерска биологија, фрли светло на еволутивните основи на алергии.

За прв пат научниците беа во можност да се покаже на молекуларната сличности помеѓу протеините на природни алергени (на пример, полен) и протеини на повеќеклеточни паразити како црви.

Ова укажува дека алергија Тоа е еден вид на созревање за способноста на имунолошкиот систем да се бори паразитски инфекции.

Се верува дека дел од нашата еволуција имунолошкиот систем презентирани за контрола на паразитски инфестации, кои постојано се најде во дивината и милиони години беа неразделни другари од нашите не толку чисто антропоидните предци.

Меѓутоа, со неприродна чистота, која постепено се опкружени во XIX-XX век, овој дел на имунолошкиот систем да се невработени и непотребни, така се повеќе и повеќе почнува да се чувствува акутна алергиски реакции, насочување сосема безопасни супстанции - храна, полен волна и други.

Како резултат на тоа ние сме гледањето на раст на бројот на алергиски болести, кои понекогаш може да биде фатална.

Но, не е случајно западните истражувачи заинтересирани во фактот дека во светот најсиромашните земји, кои не имаат високи стандарди за хигиена, алергиски и автоимуни болести се многу поретки отколку на Запад.

Со користење на најнова компјутерска технологија д-р Никола Farnham, на Лондонската школа за хигиена и тропска медицина во однос на молекуларно и антигенска структура на протеини кои го сочинуваат повеќеклеточни паразити и нашите традиционални алергени.

Се покажа дека во однос на имунолошкиот систем, овие протеини се многу слични, а тоа е, во одредени околности, може да "збуни" нив, кои може да предизвикаат алергиски реакции.

Сега, очигледно, сите достапни научни докази не успеа да се поврзат заедно.

"Нашата студија дава одговор на многу важни и стари прашањето: она што го прави на алергени алергени? Гледаме дека реакцијата на имунолошкиот систем да се гладни безопасни протеини може да се појави природни алергени се должи на нивната голема сличност со компоненти на паразитски црви клетки. Ова укажува на тоа дека алергии - не дека на други, како што е нашата надоместок за способноста на имунолошкиот систем да се спротивстави на паразити, "- вели д-р Farnham.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што црви предизвика алергии, алергиска реакција на црвиШто црви предизвика алергии, алергиска реакција на црви
Метронидазол против црвиМетронидазол против црви
Стрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓетоСтрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓето
Микробите нè штити од алергии и астмаМикробите нè штити од алергии и астма
Влакна штити од алергии на хранаВлакна штити од алергии на храна
Паразити може да се намали алергии на хранаПаразити може да се намали алергии на храна
Како што се манифестира црви (глисти, црви, црв наезда) кај деца и возрасни?Како што се манифестира црви (глисти, црви, црв наезда) кај деца и возрасни?
Ефект на мајките исхрана на имунитетот на дететоЕфект на мајките исхрана на имунитетот на детето
Назален Филтер ДостапноНазален Филтер Достапно
Групи на црви, мувла, и црви класи, класификација на хелминти инфекции по МКБ-10Групи на црви, мувла, и црви класи, класификација на хелминти инфекции по МКБ-10
» » » Алергија - нашите надомест за борба против паразити