ma.gurushealth.ru

Ладење капа хемотерапија одобрен во САД

На крајот на оваа недела, администрацијата на Управата за храна и лекови е дозволено да се користи нов ладење капа во САД, со што се намалува губење на косата кај пациенти подложени на хемотерапија.

Производ наречен DigniCap систем за ладење произведени од страна на европска компанија Dignitana Inc (Лунд, Шведска).

Алопеција (ќелавост) - е една од најчестите несакани ефекти забележани со хемотерапија, вклучувајќи рак на дојка.

Косата може да падне во целост или одделни области, сите одеднаш или постепено, и едноставно да потенки.

Овој несакан ефект е значително влијание врз квалитетот на животот на пациентите, така водечките компании во светот се обидуваат да ги заштитат пациентите од рак од алопеција, со користење на нови лекови, како и оригиналните медицински производи, како DigniCap.

"Задоволни сме со клинички резултати, која обезбедува нови производи. ладење капа DigniCap за да се минимизира хемотерапија предизвикана од губење на косата и да се подобри квалитетот на животот на пациентите со рак. Следење на несакани ефекти од хемотерапијата - е важен дел од процесот на лекување, "- вели д-р Вилијам Meyzel (Вилијам Maisel), на ФДУ е одговорен за евалуација на нови медицински производи.

Новина е контролиран систем компјутер која обезбедува ладење течност до одредена температура на скалпот време на лекувањето на токсични лекови. Ладење капа покриена со слој од неопрен, кој делува како топлинска изолација.

Со одржување на доволно ниска температура на скалпот крвните садови се стеснуваат, што значи дека фоликулите на косата да се постигне многу помал износ на лекот. Покрај тоа, ладно намалува активноста на фоликул клеточната делба забавува и ги прави помалку подложни на несаканите ефекти од хемотерапијата. И двете од овие ефекти ви овозможи да заштедите вашата коса.

Ефективноста на ладење капа беше потврдено во фазите на тест 1 и 2, кои вклучуваат 122 жени со рак на дојка. Во сите случаи, пациентите примале хемотерапија во дози кои треба да доведат до алопеција.

Резултати DigniCap третмани беа одлични: 2/3 од пациентите по неколку месеци на хемотерапија го изгуби половина на косата во споредба со контролната група. Истражувачите тврдат дека поради ладење капа, пациентите се чувствуваат многу посигурни и повеќе сакаат да продолжи хемотерапија.

Најчестите несакани ефекти DigniCap биле "ладна" главоболка и непријатност во вратот и рамената, која се јавува по продолжена употреба на капи.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Onkologiya-Onkologiya-
Алопеција ареата: Третман, Причини, СимптомиАлопеција ареата: Третман, Причини, Симптоми
Onkologiya-Onkologiya-
Плешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопецијаПлешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопеција
Хемотерапијата панкреасотХемотерапијата панкреасот
Алопеција ареата: третманАлопеција ареата: третман
Хемотерапијата третман за рак на желудник, пред и по операцијатаХемотерапијата третман за рак на желудник, пред и по операцијата
Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да…Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да…
Одобрени од FDA антиеметици лекови за онкологија rolapitantОдобрени од FDA антиеметици лекови за онкологија rolapitant
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Ладење капа хемотерапија одобрен во САД