ma.gurushealth.ru

А новата генерација на апарати за ендоскопи

Видео: OnePlus 3 редовни торта микс или godnota? An Honest Преглед на новата генерација на предводник убиец

Германски инженери развија камера за ендоскопи, која повеќе не зрна сол.

Неверојатната технологија во блиска иднина не само што ќе треба да се минијатурни, но исто така и како резултат на значително намалување на трошоците на опрема за ендоскопија.

При користење на 3D-печатење на вработените Штутгарт Универзитетот направи камера три леќа, и тоа во прилог на крајот на оптички влакна со дебелина од само две човечка коса.

Таа е пријавена од страна на Природата фотоника.


Овие димензии нудат големи можности во медицината: на речиси невидливи флексибилен ендоскоп може да се проникне во најоддалечените места на човечкото тело без прекумерна траума на ткивото.

Во прилог на подобрување на медицински и индустриски ендоскопи, Штутгарт пронаоѓачи се очекува да се создаде речиси невидливи робот чувари со "само-преглед", која може да се следи од секој слот.

"Поради ограничувањата на модерната индустриска опрема што не е можно да се создаде леќи доволно мал за да се спроведе таков храбар идеја. Но, со подобрување на 3D печатење научна фантастика да стане реалност ", - велат експертите.

Развој на дизајн, печатење и тестирање микроскопска камера беа потребни само неколку часа. на него пред тоа ќе трае со недели, ако не и месеци!

Леќа во рамките на комората има дијаметар од 100 микрони (0.1 mm или 0,004 инчи), и со случај леќа за - само 120 микрони. Камерата е во можност да се фокусира на растојание од 3 mm и должина на приврзаност кон неа на оптички влакна достигне 1,7 метри.

Единствен систем визуелизација лесно се вклопува во стандардна шуплива игла од шприц, при што може да се воведе во секое човечко тело, вклучувајќи мозокот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Ендоскопија на панкреасот, панкреатитис гастроскопијаЕндоскопија на панкреасот, панкреатитис гастроскопија
Свила мастило за медицинска употребаСвила мастило за медицинска употреба
Handheld ендоскоп ендоскоп-iHandheld ендоскоп ендоскоп-i
Шлемот на новата генерација во форма на черепотШлемот на новата генерација во форма на черепот
Електронски завој за лекување на раниЕлектронски завој за лекување на рани
Медицински сензори на новата генерацијаМедицински сензори на новата генерација
Робот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чеканРобот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чекан
High-Tech од ендоскопи adronicHigh-Tech од ендоскопи adronic
Оригами трансформира хирургија?Оригами трансформира хирургија?
» » » А новата генерација на апарати за ендоскопи