ma.gurushealth.ru

Наночестички да се запре крварење на бојното поле

Видео: Тактички медицина

По барање, воен тим на истражувачи од Политехничкиот институт во Вирџинија (Вирџинија) и на Универзитетот Case Western Reserve (Универзитетот Case Western Reserve) САД имаат развиено посебни наночестички кои се администрира на пациентот веднаш по повредата, да ви помогне брзо да се формира тромб и да престане крварењето на белите дробови.

Покрај тоа, овие наночестички се намали нивото на воспаление на белите дробови.

За војна дојде до заклучок дека голем дел од здравјето на американските воени загуби сега сметка за жртвите од експлозијата.

Проблемот е во тоа што внатрешно крварење, како што се во белите дробови, со такви повреди е најголемата закана за животот на војник. Ако не е брзо да се обезбеди помош, сите може да заврши со неуспех, а на патот до болницата за различни причини, може да се земе многу време.

Hemostatic честички на дексаметазон (hemostatic дексаметазон наночестички, hDNP), кои носат моќна кортикостероиди во лабораториски стаорци администрира со сериозни повреди на градниот кош. Експериментите покажале дека тестот животни за долго време се одржува на повисоко ниво на кислородна сатурација, и загуба на крв и оштетување на клетките биле значително пониски.

Подолу се деталите на извештајот, истражувачите:

Во одговор на недостатокот на ефикасна терапевтски опции за да се спречи внатрешно крварење по повредата на бојното поле, ние синтетизира наночестички hemostatic дексаметазон, кои помагаат да се намали загубата на крв и да се намали воспалението. Овие наночестички се составени од кополимер на поли (лактонска-гликолна киселина), поли (L-лизин) -poly (етилен гликол), која е во комбинација со пептид GRGDS на (глицин-аргинин-глицин-аспартат-серин).

Овие наночестички беа тестирани во животински модел кој го имитира штета од експлозија на градите. Честички администрира веднаш по повредата. Обнова беше оценето од страна имунохистохемија и физиолошки параметри. Дојдовме до заклучок дека hemostatic честички на дексаметазон значително ја намалува загубата на крв и да придонесе за зачувување на белодробното ткиво.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Наночестички за испорака на антибиотициНаночестички за испорака на антибиотици
Наночестичките може да се користи за борба против вирусиНаночестичките може да се користи за борба против вируси
Магнетни наночестички уништи тромбиМагнетни наночестички уништи тромби
Наночестички со допир во третманот на исхемичен мозочен ударНаночестички со допир во третманот на исхемичен мозочен удар
Дизајнирано за инхалација систем за третман на рак на белите дробовиДизајнирано за инхалација систем за третман на рак на белите дробови
Создаден наночестички за испорака на вакцини за белите дробовиСоздаден наночестички за испорака на вакцини за белите дробови
Вакцина против ракВакцина против рак
Наночестички со пчела отров може да го уништи ХИВНаночестички со пчела отров може да го уништи ХИВ
Нанотехнологија против суво окоНанотехнологија против суво око
Анализа на рак на простата за 1 доларАнализа на рак на простата за 1 долар
» » » Наночестички да се запре крварење на бојното поле