ma.gurushealth.ru

Ласерски уред за мерење на шеќер во крвта

Видео: Мерење на единица со едно притиснување на шеќер во крвта

Научниците работат на развивање на ласерска технологија која им овозможува безболно мерење на шеќер во крвта.

Иако тоа ќе биде долго време пред нивниот уред ќе биде пренослив и лесен доволно за домашна употреба, пронаоѓачи верува во светла иднина на својата замисла.

весник биомедицински Оптика Експрес тим на инженери на Универзитетот Принстон (Њу Џерси) зборуваше за тоа како тие прв пат се мери нивото на човечки шеќер во крвта, што му дава на рака на ласерскиот зрак.

А водечки развивач на Клер Gmachl, професор на електротехниката во Принстон, напиша: "Ова дело се надевам дека во голема мера ќе го олесни животот на многу дијабетичари, кои се зависни од постојан мониторинг на шеќер."

Зрак продира низ кожата

Единствен уред испраќа ласерски зрак кој навлегува во клетките на кожата без штета, а потоа се апсорбира од страна на молекулите на глукозата.

Целта на светло е, всушност, не е во крвта и на гликоза во интерстицијална течност под кожата, нивото на кои јасно зависи од нивото во крвта. Апсорпцијата на ласерскиот зрак се мери за да се измери молекули на гликоза, што е показател.

Тимот беше изненаден од тоа колку се точни резултатите од анализата. Модерни glucometers дека пациентите користат дома мора да има точност од рамките на плус или минус 20% од вистинската индикатор на гликоза во крвта.

Еден од основачите на новиот уред Sabbir Liakat, дипломирал на Електротехничкиот факултет, вели дека дури и на почетокот на прототип на ласерски систем ги задоволува овие барања, и точноста на тековната верзија е 84%.

Главната тешкотија денес - подобрување на технологијата да се направи погоден за домашна употреба.

Кога научниците само почеток со работа на идејата дека уредот зазема маса во лабораторија и бара присуство на посебен систем за ладење за одржување на температура својата рамките на работниот опсег. Професорот Gmachl вели дека тие наскоро одлучи да издаде температура, но тие се уште не се во можност да се направи уред кој е доволно компактен.

Квантната каскада ласер

Системот користи ласерски зрак, зрачењето спектар кој се наоѓа веднаш над видливи за човечкото око. Современите медицински уреди се базира на употреба на зраци има опсег на бранова должина од близина на инфрацрвена, но како зраци се блокирани од страна на вода содржани во човечкото тело.

во близина на инфрацрвени бранови не комуницирате со хемиски материи во кожата - тоа е потребно да го користите средното инфрацрвена спектар. Тоа беше во средината на инфрацрвени бранови се апсорбираат од страна на молекулите на глукозата содржани во интерстицијална течност.

Но, ова зрачење е потешко да се добие со користење на стандарден ласерски системи, тоа бара повеќе моќ и стабилност на зракот навлезе преку кожата за да стигнат до интерстицијална течност. Научниците се обиделе за оваа цел еден нов вид на ласерски - квантната каскада ласер.

Квантната каскада ласерски ви овозможува да изберете на фреквенцијата за опсег средината на инфрацрвена и со достигнувања во оваа технологија нуди многу моќ и стабилност да навлезат во кожата.

клинички точноста

Во својот извештај, научниците се зборуваше за тоа како да се измери нивото на шеќер во волонтерите пред и по користење на делови од мармалад.

Да ги контролираат, ние ги користиме нормален гликоза во крвта метар. Експериментите се повторува неколку пати за неколку недели. Резултатите покажале дека точноста на новиот уред (84%) не се полоши од оние кои се одобрени и се користат во пракса glucometers.

Случај за мали - да ја намали големината на уредот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Шеќер и панкреасот, панкреатитис заменаШеќер и панкреасот, панкреатитис замена
Вештачки пејсмејкер за фетусотВештачки пејсмејкер за фетусот
Со цел да се анализира нивото на шеќер веќе нема да им е потребна крвСо цел да се анализира нивото на шеќер веќе нема да им е потребна крв
Флексибилни пулс оксиметрија на органски електроникаФлексибилни пулс оксиметрија на органски електроника
ЕКГ и утврдување на лактат во еден уредЕКГ и утврдување на лактат во еден уред
Мерење на не-контакт на оксигенација на крвтаМерење на не-контакт на оксигенација на крвта
Блед маларија дијагнозаБлед маларија дијагноза
Крвниот тест без болка од страна на вакуумКрвниот тест без болка од страна на вакуум
Има аналитичар одредува шеќерИма аналитичар одредува шеќер
Нов систем за следење на третман со лековиНов систем за следење на третман со лекови
» » » Ласерски уред за мерење на шеќер во крвта