ma.gurushealth.ru

Камера "Гаиа", со резолуција од 1 милијарда пиксели, ќе ги отстрани сите на Млечниот Пат во 3D

Колкав е вашиот матрица резолуција камера?

5 мегапиксели? 8? 16?

Тешко е важно, затоа што Европската вселенска агенција (ESA, Европската вселенска агенција) се случува да изненади секого.

Замислете 1 милијарда пиксели (ова мегапиксели 1000), тој има една матрица на резолуција камера, што го носи името "Gaia"И со кој ЕСА научници направи мапа на Млечниот Пат во три димензии.

Една милијарда пиксели, всушност, не е сосема точна бројка. површина "Gaia" 106 комбинација двојно полнење комбинација уреди (CCD), со големина на кредитна картичка и дебелина од човечка коса.

Со односот на пиксели 4500-1966, како и давање на вкупен износ од 8847000 пиксели на CCD, тие се практично независни "минијатурни" камери. Множи со резолуција од една таква матрицата со 106 и ќе добиете огромна вредност од својата вредност, како што следува: 937 000 000, 782 000 пиксели. Неверојатни!

Европската вселенска агенција вели дека резолуцијата "Gaia" толку голема што дури и ако ја поставите камерата на теренот, тоа би можело да го фати минијатурен човек на Месечината.

"Ако застана пред неа, таа веројатно може да се види вашата душа" - шега научници АВРМ.

За среќа, на Европската вселенска агенција нема воспоставено "Gaia" да се провери статусот на астронаутите нокти. Нејзините прилично амбициозна цел е да се изгради најголемата и повеќето точни три-димензионална мапа на нашата галаксија создадена претходно и не видов.

Прикажување на една милијарда ѕвезда одбележан во вид на светли точки, научни камера "Gaia" ќе пренесува податоци на Земјата 70 пати во текот на период од пет години.

Европската вселенска агенција планира да го заврши "Gaia"И се кандидира за нивното постојано место на работа на лансирање возило "Сојуз-Fregat" во 2013 година.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сликите на Титан Прометеј и Сатурн во позадинаСликите на Титан Прометеј и Сатурн во позадина
Судска медицинаСудска медицина
А новата генерација на апарати за ендоскопиА новата генерација на апарати за ендоскопи
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
Течни кристали прозорец на иднинатаТечни кристали прозорец на иднината
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
НАСА дава добри за прв приватен лет во микросекундиНАСА дава добри за прв приватен лет во микросекунди
Рускиот сателит потона во Тихиот ОкеанРускиот сателит потона во Тихиот Океан
Турција, заобиколувајќи на ОН ќе подготви нова иницијатива за СиријаТурција, заобиколувајќи на ОН ќе подготви нова иницијатива за Сирија
Компанијата воведе линија на ultrabooks Sony VAIO tКомпанијата воведе линија на ultrabooks Sony VAIO t
» » » Камера "Гаиа", со резолуција од 1 милијарда пиксели, ќе ги отстрани сите на Млечниот Пат во 3D