ma.gurushealth.ru

ФДА одобри употреба на првата медицинска робот за преглед на пациенти

Пред неколку дена беше објавено од страна на САД, кој ФДУ, конечно го одобри барањето на првиот робот, која му овозможува на лекарот да комуницираат со пациентите со користење на најновите телемедицината систем.

Ова чудо робот наречен RP-ВИТА, беше креиран од страна InTouch здравство и iRobot.

Таа им овозможува на лекарите кои се насекаде во светот, доаѓаат во болница кревет, да комуницираат со пациентот со помош на специјален iPad интерфејс, па дури и го аускултација со помош на вградениот во стетоскоп и iPad слушалки.

Според производителите, RP-ВИТА комбинира најновите случувања во областа на автономна навигација и телемедицината технологии од iRobot и интегрирани електроника за снимање и обработка на пациентот евиденција од компанијата InTouch здравство.

«RP-ВИТА направено тоа можно за советување на пациентот во секое време, се осигура дека лекарот е секогаш и секаде ќе биде во можност да им помогне на својот пациент, и, исто така, ќе имаат пристап до комплетната клинички информации за итно донесување на одлуки" - велат производителите.


Робот се користи на начин кој научниците не се застапени. Автономен систем за навигација зема во предвид сите на животната средина, така што на робот патува во одделението пациентот, стручно кружат пречки и луѓе. Овој уникатен систем, им овозможува на робот да се движат брзо низ болницата, без да се изгуби во хаосот на секојдневието, и без да се меша со други лекари.

RP-ВИТА користи интуитивен интерфејс кој им помага да го најдете точниот пациентот и со еден клик да се поврзе со вашиот лекар, без оглед на нејзината локација.

ФДУ дозвола значи дека RP-ВИТА робот може да се користи за следење на пациентите во пред и постоперативниот период во неонатална, невролошки и психијатриски пракса во случај на вонредна состојба.

Продава роботски RP-ВИТА и опрема за далечинскиот управувач за да ги компанијата InTouch здравство. iRobot компанија ќе изгледа за можностите на пазарот, вклучително и за својата нова мобилна платформа iRobot Ава, на соседните пазари.

Колин агол, iRobot претседател на одборот на директори, објаснува: «Резолуцијата FDA потврдува дека нашите робот е во состојба да се движи безбедно во хаотична средина на болницата. Постојат само неколку типови на средини кои може да создаде проблеми за робот - тоа е преполн ICU и одделот за итни случаи. Ја надмине овој технички проблем, ние ќе го отвори неограничени можности за робот во други пазари и во други апликации. "

Yulin Ванг, претседател на Одборот за InTouch на директори, додава: "Далечински пристап технологии се покажа нивната иднина во медицинските пазарот за сосема извесно време.

RP-ВИТА има положено најстрогите тестови, па ние сме сигурни дека леснотијата на користење и уникатен сет на функции ќе ја корисна алатка во клиничката пракса се направи. "
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Робот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САДРобот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САД
Информации за пациентите роботски хирургијаИнформации за пациентите роботски хирургија
Tyto - електронски асистент родителите и лекаритеTyto - електронски асистент родителите и лекарите
Поени за телемедицината консултации порталПоени за телемедицината консултации портал
Роботски систем за биопсија на мозокот symbisРоботски систем за биопсија на мозокот symbis
Во светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салатиВо светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салати
Apple го најави пуштањето на "дигитални учебници" за iPadApple го најави пуштањето на "дигитални учебници" за iPad
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Италијански механичка протетска рака победи во ЈапонијаИталијански механичка протетска рака победи во Јапонија
Автоматски систем за дијагностицирање на болести на окото од ирисотАвтоматски систем за дијагностицирање на болести на окото од ирисот
» » » ФДА одобри употреба на првата медицинска робот за преглед на пациенти