ma.gurushealth.ru

На Харвард создадоа робот меки ракавици

Видео: # 46 Вести аватар технологија / руски егзоскелет / роботски инвалидска количка итн

Тим од инженери од Харвард Факултетот за инженерство и применети науки по име Џон Полсон (SEAS) разви прототип на мека роботска ракавица за луѓето кои страдаат од нарушувања на контрола и моќ се движи.

Тој беше на чело на работи на прототип на експерт во областа на погоден за носене роботски уреди Конор Волш (Конор Волш).

Поголемиот дел од пациентите кои се делумно или целосно да ја изгубите контролата на движењата на рацете, да станат зависни во нивниот секојдневен живот од другите луѓе.

Тие не можат да си помогнат самите на чајот, а не може да донесе вилушка до устата, не може да се намали леб или земам телефонот. За таквите луѓе, денес постојат практично нема алтернативи.

Мека роботска ракавица создадена Волш тим комбинира висока функционалност, лесна за употреба и естетски дизајн, развиени за задоволување на психолошките карактеристики на потенцијалните корисници.

"Од самиот почеток на овој проект, ние се фокусиравме на тоа како да се види светот, пациентите веќе не се во можност целосно да ги користат своите раце. Го посетивме нивната куќа, се запознаа со нивниот живот и секојдневните проблеми ", - вели Волш, професор по механички и биомедицински инженеринг, член на biodesign лабораторијата на Харвард.

Волш максимално прилагоден роботска ракавица за потребите на болните луѓе. Дизајн ракавици низ некои многу значајни промени, пред научниците дојдоа до заклучок дека одговараат на корисници.

Во секој прст бројни Мулти-минијатурни активатори на цевчести структури кои ефикасно се дистрибуираат моќ, го прави движењето непречено и ефикасно. Со овие механизми, како и кевлар и силиконски влошки, движење механичка рака е многу слична на движењето на овие прсти. ракавици систем за контрола на пренослив и лесен, можете да го носат на појас или во прилог на инвалидска количка.

Сега пронаоѓачи се работи на подобрување на системот кој ги препознава намера на корисникот. Едно можно решение - Хривнија на рачниот зглоб со вграден ЕМГ сензори кои детектираат електрични импулси на мускулите, со помош на која лицето се обидува да изврши ова или тоа движење.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Робот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САДРобот за спинална хирургија Rosa 'рбетот систем одобрен во САД
Конфликти меѓу родителите влијае врз развојот на мозокот на бебетоКонфликти меѓу родителите влијае врз развојот на мозокот на бебето
Информации за пациентите роботски хирургијаИнформации за пациентите роботски хирургија
Роботски систем за биопсија на мозокот symbisРоботски систем за биопсија на мозокот symbis
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Интерфејс "мозок-компјутер" контролира инвалидска количка движењеИнтерфејс "мозок-компјутер" контролира инвалидска количка движење
Робот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чеканРобот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чекан
Модуларен егзоскелет за лицата со хендикепМодуларен егзоскелет за лицата со хендикеп
Робот октопод ќе се третираат пациенти од внатреРобот октопод ќе се третираат пациенти од внатре
Роботска рака за рехабилитацијаРоботска рака за рехабилитација
» » » На Харвард создадоа робот меки ракавици