ma.GurusHealth.ru

Вакцина против холестеролотВидео: Како да се намали крвниот холестерол намалување на холестеролот производи

Денес, речиси една четвртина од возрасната популација во развиените земји се зголеми нивото на "лошиот" холестерол, но само една третина од нив држи неговата состојба под контрола.

За да се поедностави и да се намали трошоците за лекување, американските научници почнаа да работат на првата вакцина во светот против вишокот холестерол.

На страниците на списанието Вакцина д-р Брус Shakaryan од Одделот за молекуларна генетика и микробиологија, Универзитетот на Ново Мексико зборуваше за тоа како тој и неговите колеги успешно тестиран прототип на вакцина против ЛДЛ резус мајмуни.

липопротеини со ниска густина (ЛДЛ) во популарната литература често се нарекува "лошиот" холестерол. Се верува дека високите нивоа на ЛДЛ во крвта придонесува за појава на патолошки наслаги на ѕидовите на артериите, го зголемува ризикот од коронарна срцева болест, срцев удар, мозочен удар.

Центарот за контрола и превенција на болести се наведува дека лицата со покачени нивоа на LDL се два пати поголеми шанси да страдаат од коронарна срцева болест, отколку оние чиј ЛДЛ показатели се во нормални граници.

Одржување на нормално ниво на холестерол денес се потпира на три "столба" - диета, вежби и статини.

Првично, во отсуство на сериозни проблеми, лекарите препорачуваат дека луѓето со високо ниво на LDL за промена на начинот на исхрана и да се движат повеќе. Ако овој пристап се покажува како неефикасен, а потоа поврзете намалување на липиди лекови. Како по правило, тоа е статин (ловастатин, аторвастатин, симвастатин, росувастатин).

Иако статини се познати за да бидат ефективни, лекарот Shakaryan рече дека тие не се погодни за секој пациент.

Овие лекови може да предизвика сериозни несакани ефекти кои го прават значителен процент од пациентите да одбие третман. Статини може да предизвика болка во мускулите, оштетување на црниот дроб и го зголемуваат ризикот од дијабетес.

Новата вакцина ќе се промени здравството

тим на д-р Shakaryan спушти на нешто сосема фантастично - вакцина против холестерол, кој го инхибира ензимот PCSK9 на (proproteinovaya конвертазата субтилизин тип keksinovogo 9) и може да биде алтернатива на статините.

PCSK9 ензим работи со врзување со холестерол рецептори. Во црниот дроб, како резултат на овие рецептори се случува да се отстрани вишокот на ЛДЛ од телото, но по се врзува за рецепторите PCSK9 изгуби оваа способност и да престане да се прочисти крвта од потенцијално штетните липидите.

Како дел од својата амбициозна научници проектот со користење на вирусот и како честички (VLP) создаде вакцина која предизвикува силен имунолошки одговор кај цицачите систем ензим PCSK9. Соочувајќи ензимот PCSK9, нова вакцина отклучува холестерол рецептори, и им дава можност за отстранување на ЛДЛ во крвта.

Експерименти врз лабораториски глувци, 4-6 недели возраст покажа дека по давањето на вакцината ЛДЛ холестерол во крвта е значително намалена. Ако се комбинираат на вакцината со статини, тоа е можно да се постигне повеќе значајни резултати, како што покажа во резус мајмуни на возраст од 9-17 години.

Сите податоци досега укажуваат дека вакцината мора да дејствува врз човекот.

"Еден од најпознатите прекрасните достигнувања, верувам дека монотерапијата со новата вакцина многу поефикасна од монотерапија со најсовремени статини", - вели д-р Shakaryan.

Според истражувачите, вакцината против холестерол не е повисоко само од статините, но исто така и најновата биолошки лекови врз основа на моноклонални антитела (evolokumab), која започна само да се воведе во медицинската пракса.

Исто така е важно дека вакцината значително поевтини биолошки лекови, третман на кој во моментов е во вредност од околу $ 10.000 годишно, а една година, како што знаете, не е ограничена само на терапија.

"Ако најбогатите земји во светот се во можност да се дојде до условите со такви трошоци, трошоците за земјите во развој на оваа терапија останува неприфатливо. Вакцинацијата против "лошиот" холестерол, како и за вакцинација против заразни болести, ќе биде релативно ефтин и многу ефикасни ", - велат научниците.

Производителите на време статини да се грижите?
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Високо ниво на холестерол во крвта кај децатаВисоко ниво на холестерол во крвта кај децата
Вакцинација против чир и рак на желудникот?Вакцинација против чир и рак на желудникот?
12 Производи да се борат холестерол12 Производи да се борат холестерол
"Добриот" холестерол не е секогаш добра"Добриот" холестерол не е секогаш добра
Атеросклероза. Зголемување на концентрациите на липопротеините со ниска густинаАтеросклероза. Зголемување на концентрациите на липопротеините со ниска густина
Статините и фибрати да го намали ризикот од мозочен удар кај здрави луѓеСтатините и фибрати да го намали ризикот од мозочен удар кај здрави луѓе
Alirokumab одобрен од страна на САД за борба против холестеролотAlirokumab одобрен од страна на САД за борба против холестеролот
Клиничката развој на вакцина против еболаКлиничката развој на вакцина против ебола
Авокадо и холестеролАвокадо и холестерол
Недостатокот на сон го намалува "добар" холестеролНедостатокот на сон го намалува "добар" холестерол
» » » Вакцина против холестеролот