ma.GurusHealth.ru

Научниците се хидрокодон од квасец

Видео: руски леб - Предавање на монструозниот штета квасец

Квасец - едноклеточни габи дека луѓето од античките времиња е широко се користи за подготовка на пиво, вино и леб.

Како што се испостави, квасец може да биде корисно во фармацевтската индустрија.

Пред неколку дена, научниците од Универзитетот Стенфорд го опишуваат како тие беа во можност да ги синтетизира прв пат во историјата на опиоидни аналгетици користење на ензими квасец.

Главниот автор Кристина катран (Кристина Smolke), наставник на биоинженеринг на Универзитетот Стенфорд, објави резултатите во списанието Science. Во неговата статија, истражувач вели дека благодарение на квасец, тие беа во можност да се создаде револуционерна, многу брз и ефикасен начин да се добие опиоиди без традиционалните суровини - афион на.

Опиоидни аналгетици - се најчестите болка лекови на рецепт во САД. Тие се врзуваат опијати рецептори во централниот нервен систем, намалување на интензитетот на болката импулси. Хидрокодон, кодеин, метадон, хероин и морфиум - сите овие опиоиди афион е суровина.


Според катран, тоа трае околу 1 година за да се добие опиоиди за постоечката технологија. Прво што треба да расте и да се соберат жетвата на афион во земјите кои се занимаваат со одгледување, како што се Австралија и некои земји членки на ЕУ. Потоа, оваа суровина е испратен на фармацевтски растенија, каде што веќе се ангажирани во изолација и прочистување на активни супстанции од афион. Во одгледувањето, бербата, складирање, транспорт и преработка на суровините вклучува многу човечки и материјални ресурси.

Но, тоа е можно да се избегне сложен и долготраен процес? Научниците велат дека сега таа стана можно благодарение на генетски модифициран квасец дека синтеза на ензими земени од различни растенија, бактерии, па дури и стаорци.Претходно, истражувачите изменета квасец, предизвикувајќи ги да се синтетизираат артемисинин - супстанца која традиционално се произведува од Artemisia и се користи за лекување на маларијата. Да се ​​направи квасец лачат некарактеристичен за нив, супстанција научниците да имплант во нивната ДНК гени се шест различни ензими. Експериментот беше успешен, а сега за борба против маларијата не е потребно пелин.

Smolka вели дека опиоиди причина квасец да се синтетизираат многу покомплицирано отколку артемисинин. За ова е потребно да се воведе ген во ДНК на квасец 23 ензими од различни живи организми, од растенија на стаорци. Како резултат на тоа, квасец го научиле да ги распредели thebaine - предвесник, која може да биде релативно лесно да се конвертираат во хидрокодон (Vicodin).

"Теоретски, ова е најсложен хемиска синтеза, која досега се накалемени квасец" - рече Smolka.

Но, секоја паричка има темна страна. Запре и нејзините колеги се признае дека единствен организам кој синтетизира речиси подготвен хидрокодон - е златен рудник за трговија со дрога. Не афионовите полиња, без вишок на ризик - само мал нето лабораторија реактор, во која малку суштества на целиот ден и ноќ да се направи пари.

Научниците велат дека новата технологија треба да бидат заштитени и строга регулација од страна на властите, но неговата вредност за човештвото ги надминуваат можните ризици поврзани со поедноставување на производство на лекови.

Според катран, денес 5,5 милијарди луѓе во светот немаат пристап до силна болка лекови во случај на повреда или болест осуден на страдање. Технологијата за добивање хидрокодон со помош на квасец во голема мера се зголеми производството и намалување на трошоците на опиоидни аналгетици, правејќи ги достапни за сите.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Средновековниот медицина против дрога-отпорни бактерииСредновековниот медицина против дрога-отпорни бактерии
Суспензијата на zymosan (суспенсио zymosani). Системот за потпирање (1: 1000 во изотоничен раствор…Суспензијата на zymosan (суспенсио zymosani). Системот за потпирање (1: 1000 во изотоничен раствор…
Принципи на аналгезија во постоперативен периодПринципи на аналгезија во постоперативен период
Бруер е квасец за панкреатитисБруер е квасец за панкреатитис
Електрични стимулатор за парализираните пациентиЕлектрични стимулатор за парализираните пациенти
Одобрени од FDA опиоиди што не е во можност да влезат во венаОдобрени од FDA опиоиди што не е во можност да влезат во вена
Режим Allergodermatoses:Режим Allergodermatoses:
Модерна исхрана и штети на нашите заби?Модерна исхрана и штети на нашите заби?
Алкохол во било која доза не е корисноАлкохол во било која доза не е корисно
До неодамна, главниот antitussive лекови се naroticheskie аналгетици кодеин и други stroeiyu блиску…До неодамна, главниот antitussive лекови се naroticheskie аналгетици кодеин и други stroeiyu блиску…
» » » Научниците се хидрокодон од квасец