ma.gurushealth.ru

Пипалата за идните роботски хирурзи

Истражувачите на Државниот универзитет во Ајова развиле мал пипалата, кои се во можност да се поклонат деликатни предмети и манипулира со нив внимателно.

Оваа технологија е наменета за start-up денес "меки" робот хирург кој ќе се изврши операцијата на репродуктивните органи и нервниот систем.

Ефективноста на пипалата беше демонстрирано на мравките и риба јајца, кои тие не се повредени.


Пипалата хирурзи за роботите во иднината составен од полидиметилсилоксан (PDMS), силиконски органски полимер за производство на контактни леќи. Тие се во форма на цевки и флексија и екстензија пипалата контролирани од страна на промена на притисокот на воздухот во цевките.

Технологија креаторите се надеваат дека наскоро ќе престане да "си играат со мравки", и ќе одат за спроведување на пипалата во клиничката пракса, каде што има итна потреба за такви минијатурни и прецизни инструменти.

"Ние направивме нова технологија, врз основа на долг, тенок, многу флексибилни и микротубули semianaliticheskoy модели промени својот облик. Влеговме во цевка за да го промени својот облик под притисок на воздухот во различни насоки. Нашите микротубулите можност за пресврт во спирала со радиус до 185 микрометри и фаќање моќ milliNewtons околу 0,78, што е идеално за не-трауматски манипулација на биолошките објекти со деликатни "- креатори пипалата пишувам.

Прочитајте повеќе за уникатниот дизајн може да се најде во најновиот број на научни извештаи.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Информации за пациентите роботски хирургијаИнформации за пациентите роботски хирургија
Хируршки монитор eyeseemed контролирани погледХируршки монитор eyeseemed контролирани поглед
Во светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салатиВо светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салати
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Апчиња за 3Д-печатач: иднината на фармацевтската индустријаАпчиња за 3Д-печатач: иднината на фармацевтската индустрија
3Д принтери ќе се печати на таблети на ред3Д принтери ќе се печати на таблети на ред
Електронски завој за лекување на раниЕлектронски завој за лекување на рани
Е-чувствителна кожаЕ-чувствителна кожа
Робот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чеканРобот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чекан
Оригами трансформира хирургија?Оригами трансформира хирургија?
» » » Пипалата за идните роботски хирурзи