ma.GurusHealth.ru

Роботски хирургија: иднината на медицината или губење на пари?

Видео: САД 1720: Јас го направиле вистинскиот избор со одење од медицината за тоа?

Медицински роботи за долго време се појави меѓу нас, тивко работи на лекарите од 1985 година.

Роботски хирурзи имаат неколку луѓе се изненадени, иако модерните автомобили не изгледа како нешто што се користи за да се фанови на Star Wars.

Во 1985 година, на роботска рака хируршки PUMA 560 успешно спроведена деликатна неврохируршки биопсија.

Оваа година се смета за почетокот на роботски хирургија. Две години подоцна беше изведена првата лапароскопска процедура (холецистектомија) со користење на роботски систем. И во 1988 година, PUMA се користи за првата роботска трансуретрална ресекција на простатата.

Овие значајни моменти откри на светот неверојатен потенцијал на прецизни минимално инвазивни процедури, кои се во состојба да вршат само асистент железо, кои никогаш не гума, нема двоумење, не пот.

Во 1990 година во САД од страна на Администрацијата за храна и лекови (FDA) го одобри првиот хируршки робот во историјата - Компјутерски Motion`s Езоп систем - за употреба во ендоскопска хирургија.

Но роботски хирургија, како што го знаеме денес, се појавил по 2000 година. Легендарниот систем Винчи хирургија систем е првиот технологија која е одобрени од FDA за општа лапароскопска хирургија (клучалката хирургија). Од Винчи доминира во оваа област.

Винчи систем прерасна од едноставна страна PUMA 560 во вистински мулти-барањата со голем асортиман на хируршки инструменти и видео уреди. Користење на 3Д-сликата зголемување човек хирург за манипулатори е способен за највисока резолуција за да ја видите хируршки гранки, седи неколку метри од пациентот. Винчи ни обезбедува со наследството уреди 4 хируршки оружје 1 cm во дијаметар, што може да врши било која задача со прецизен прецизност.

Miniaturization на хируршки инструменти стана клуч за откритија во минимално инвазивна хирургија. Да Винчи го минимизира времето и хируршки контакт алатка површина со ткивото, и тоа - толку е помал ризикот од инфекции.

Технологија "Endozapyaste» (ендо-зглоб) е дизајниран да се дуплираат на движењата на отпадот хирург раце, машината да работи со софистицирани манипулатори.

Во рамките на 14 години поминаа од воведувањето на првиот робот да Винчи, производителот Интуитивен Хируршки веќе се одржа 10 надградби на нивните потомци.

Роботски хирургија се соочува со период на брз раст. Во 2013 година, во роботи САД вршат 422.000 операции, до 15% во споредба со претходната година.

Но, во 2014 година мислења медицинските експерти "се чини дека се повеќе двосмислена од било кога. Неодамна научниците се прашував ефективноста на роботски хирургија, обидете се да се споредат резултатите со традиционалната работа на хирургот на масата. Ајде да се обидеме да се разбере прашањето.

"Не постои никаква разлика" меѓу традиционалните и роботски хирургија?

Една студија спроведена од страна на хируршки онколог во Меморијалниот центар за рак Слоун-Кетеринг Центарот за Рак (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center) во Њујорк, покажа дека нема разлика во инциденцата на компликации и должина на престој во болница помеѓу традиционалните и роботски операција за рак на мочниот меур.

Покрај тоа, истражувачите откриле дека резултатите од споредбата се толку очигледни што студијата била запрена рано. На ова, тие објавија во член преглед во Нова Англија весник на медицина.

Сепак, компанијата Интуитивен Хируршки име на нашата студија на пристрасен во соопштението, кое дојде како одговор на објавувањето.

Во интервју за електронското издание на Медицински Вести Денес д-р Кетрин Мур (Кетрин Мор), заменик-претседателот на Медицинскиот истражувачки Интуитивен Хируршки, објасни дека поминал во студијата на Њујорк ги споредиле резултатите од отворен хируршки процедури со хибриден процедури, и тоа доведе до грешки.

По ова издание се обидува да го контактирате д-р Bochner Bernie (Берни Bochner), главен автор на студијата на Слоун-Кетеринг, но докторот не може да коментира за одговорот на компанијата.

Во однос на работењето на стомакот, на неодамна објавениот извештај на австралиски научници покажа дека "нема значајна разлика" меѓу традиционалните минимално инвазивна хирургија и роботски постапка антирефлуксната во однос на морбидитетот, постоперативна симптоми, квалитетот на животот и функционална процена.

"Податоците не ја поддржуваат практиката на скапи роботи"

Почетокот на студии, кои во споредба на резултатите и трошоците за отворен и роботски цистектомија, покажа поголема корист од користењето на роботите. Но, последните истражувања покажаа многу малку предности на роботска операција во однос на традиционалните операции (со исклучок на хистеректомија).

Овие студии се добие впечаток дека роботски хирургија станува илузија. Особено интересна статија во неодамнешното издание на Форбс, кој е мислењето на д-р Роберт Перл (Роберт бисер), извршен директор на Permanente Медицински група.

Во него д-р Бисер рече искрено: "Проблемот е во тоа што акумулираните податоци не се поддржи употребата на овие скапи уреди. Винчи - е скапа алатка. Почетната цена на робот за болници до $ 2 милиони. Уредот има "вградена фактор носат", и секој од рака да биде заменет по 10 операции. Мотивацијата тука - тоа не е безбедно, и профит. Производителот може да се направи робот кој е способен за без замена на делови да се изврши 100 операции. Но, тоа ќе нагло се намали профитот. "

"Податоците ни каже дека единствената разлика меѓу традиционалната хирургија и роботски хирургија - е цената. Студијата, објавена во списанието весник на урологија, утврди дека постапката за отстранување на мочниот меур со помош на робот за просечните трошоци од $ 16 250, што е 11,2% повеќе во споредба со отворена операција. Па зошто да роботски хирургија е толку популарна? "- прашува д-р Бисер.

И тој го дава одговорот на прашањето: "Причината за агресивна реклама на производителот, кој се фокусира на пациентите и болниците. Овој уред ќе доведе до значително зголемување на трошоците за здравствена заштита во иднина, но резултатите остануваат релативно непроменета. "

Што е одговорен за овие обвиненија производител?

Доктор Mora МНТ во едно интервју рече дека барањето да се развие алатки наменета за 100 постапки, е "целосно апсурдни" и "покажува недостаток на разбирање на физиката и предизвиците со кои се соочува алатки на инвеститорот."

Таа потсети дека по секоја употреба на еднократно медицински инструмент мора темелно да се исчистат и подложен на стерилизација циклуси со агресивни хемикалии на високи температури, а со тоа и алатка не смее да губи острина и не смее да има и најмала штета.

Доктор Mora коментираше агресивни изјави и рекламирање: "Вистинскиот триумф на агресивна реклама - се тврди дека лекарите и болниците се изборот на роботска операција поради маркетинг, а не поради придобивките за пациентите и од економски причини. Тоа е срамно да се сите и не е точно. "

Загриженоста на некои критичари на роботски хирургија е фактот дека американските болници се повеќе наоѓање на себе си во непријатна позиција: тие сакаат да купат Винчи машината само за доброто на привлекување на пациенти, бидејќи оние кои немаат да Винчи, може да се погледне во очите на пациентите допотопен.

"Болниците во американскиот пазар директно комуницираат со пациентите, се натпреваруваат за нив едни со други. Присуството во болница да Винчи систем покажува дека не постои подобар пристап до минимално инвазивна хирургија, и тоа е подобро за пациентот. Конечно, на барање на пациентот врз основа на придобивките кои нудат минимално инвазивни техники, вклучувајќи Винчи роботски хирургија "- разумно забележа д-р Мор.

Што ќе се случи со роботска операција во иднина?

И покрај зголемената популарност на роботски хирургија, извештаите покажуваат дека продажбата на Интуитивен Хируршки падна од 578,5 милиони долари до $ 512,2 милиони минатата година. Значи она што го прави во иднина производители на хируршки роботи?

"Микрохирургија, операции надвор од абдоминална хирургија преку природните отвори - е многу интересна област што правиме во лабораторија. Роботите може да ни даде неспоредлив прецизност, промена скала (дури и на способноста да се работи со микроскопски објекти), како и за навигација и интеграција на слики да се создаде «GPS-карта" на пациентот и хирургот попрецизно. Сите овие големи можности може да доведе до третмани кои ние сега може само да се замисли, "- вели д-р Мур.

Некои хирурзи сакале да работат со системи кои имаат допирни чувствителност и пренесува сензорни информации на лице за време на операцијата. Други поддржувачи на робот хирурзи се задоволни со фактот дека голем растојанието помеѓу лекарот и пациентот го намалува ризикот од инфекции - сега хирургот може да го контролира работењето на посебна просторија.

Еден од интересните факти за еволуција на роботите може да се нарече "течни роботи", кои биле создадени во Масачусетс Институтот за технологија (МИТ). Овие роботи може да се движи команда од течна во цврста состојба. Таков робот е способен во течна форма "пливаат" до посакуваната сад или орган, а потоа сигнализира на операторот да се претвори во солидна алатка, и изведување на хируршки функција може да потоа "плови" назад.

Инвеститорот течност роботи професор Anette Hosoy (Anette Hosoi) вели: "Технологија - Тоа не е магија. Тоа е потребно време, напор и визија која технологија ја донесе до зацртаната цел. Првиот компјутери беа големи и многу скапи, но тие не работат повеќе од еден калкулатор. Замислете, ако никој не видов изгледите на оваа технологија, едноставно затоа што во тоа време не беше скапа и неефикасна! За мене денес е јасно дека роботски хирургија може да биде поефикасен отколку традиционалните операција. "
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Третман во Индија, Азија институт за срце, МумбаиТретман во Индија, Азија институт за срце, Мумбаи
Информации за пациентите роботски хирургијаИнформации за пациентите роботски хирургија
Роботски систем за биопсија на мозокот symbisРоботски систем за биопсија на мозокот symbis
Третман во Словенија естетска хирургија Клиниката шик клиникаТретман во Словенија естетска хирургија Клиниката шик клиника
Прелиминарните податоци за лапароскопска операција на билијарниот трактПрелиминарните податоци за лапароскопска операција на билијарниот тракт
Третман во Индија болница мрежа на "Аполо"Третман во Индија болница мрежа на "Аполо"
Третман во Швајцарија клиника g N-Рале Beaulieu во ЖеневаТретман во Швајцарија клиника g N-Рале Beaulieu во Женева
Нова медицинска опрема од hiwinНова медицинска опрема од hiwin
На Харвард создадоа робот меки ракавициНа Харвард создадоа робот меки ракавици
Пипалата за идните роботски хирурзиПипалата за идните роботски хирурзи
» » » Роботски хирургија: иднината на медицината или губење на пари?