ma.gurushealth.ru

Робот вади стомакот на деца проголта батерии

Научниците создадоа робот со можност за преклопување минијатурни оригами, кој добива проголта ги батериите од децата стомаци.

Нови елементи се случува да го претстави на Меѓународната конференција за роботика и автоматика, кој беше отворен денеска во Стокхолм.

Како пронаоѓачи во САД сами се пријавуваат секоја година повеќе од 3.500 луѓе случајно проголта таблета батерии - мали батерии кои се користат во рачни часовници, електронски игри, слушни помагала.

Иако повеќето работи исклучи еден мал шок, во некои случаи, може да резултира со сериозни последици.

Кога истекување на батерии во дигестивниот тракт започнува да се одделат алкално, кој е во состојба да се изгори на слузокожата.

Во модерна клиника за да ги извадите батериите од респираторниот тракт или дигестивниот тракт се користи bronchoscopes и ендоскопи - флексибилна цевка ракува со камера и алатка на крајот на кои се воведени во телото под анестезија несреќа.

Вработените на МИТ (САД), Универзитетот во Шефилд (Велика Британија) и Токио Институтот за технологија (Јапонија) имаат поедноставен задачата на лекарите од страна на развој на малите виткање робот, кој проголта и да пијат доволно вода - остатокот самиот тој го прави.

Д-р Даниела Рас (Даниела Рус) од Масачусетс тим истакна дека роботски оригами не се нешто револуционерно во медицината.

Минатата година, на својот тим создаде уште виткање робот да се извлече странски објекти од внатрешноста на телото.

Сега зборуваме за сосема нов дизајн, кој е високо специјализирани и е наменета само за добивање на мали предмети од желудникот и цревата. Според инженери, нивните робот е во можност да пливаат и да се придржуваат на ѕидовите на дигестивниот тракт за поактивно движење за време на неговата "мисија за спасување."

На робот е составен од биокомпатибилен полимерни материјали, кој во одговор на топлина на човечкото тело се менува својата конфигурација, обезбедување на постепено ваквиот развој на структурата во рамките на стомакот. За дополнителна безбедност, истражувачите користеле слој на обработените свинско црево, слична на онаа што се користи во производството на колбаси.

Во експериментите со изолирани желудникот и хранопроводот свиња оригами робот успешно стигна до својата дестинација, foldout, најдете и да ги отстраните различни типови на батерии.

"Тоа е неверојатно - види како мал виткање робот прави нешто многу важно и корисно за здравјето на луѓето. Во телото на пациентот треба некој вид на минијатурна, контролирани, безбеден и сигурен помошник - тоа е само таков робот ", - рече Даниела Ras.

Научниците се надеваат дека по серија на тестови и мали структурни промени што може за кратко време да се воведе нов производ во клиничката пракса.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Иновативни пејсмејкер е обвинет од страна на контракции на срцевиотИновативни пејсмејкер е обвинет од страна на контракции на срцевиот
Специјални дијагностички мерки во хранопроводот лезии, спроведена во одделот за итни случаиСпецијални дијагностички мерки во хранопроводот лезии, спроведена во одделот за итни случаи
Нов начин за напојување на имплантиран уредиНов начин за напојување на имплантиран уреди
Развиен мини апарати за уништување на згрутчување на крвтаРазвиен мини апарати за уништување на згрутчување на крвта
А новата генерација на апарати за ендоскопиА новата генерација на апарати за ендоскопи
Во светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салатиВо светот на робот во 2012 година покажа робот способен за подготовка на салати
Попречни водилки е најмалиот бесконтактен термометарПопречни водилки е најмалиот бесконтактен термометар
Прва помош за земање на туѓи телаПрва помош за земање на туѓи тела
Промената кај децата, прва помош за гушењеПромената кај децата, прва помош за гушење
Робот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чеканРобот-црв, тој не се плаши од тешки удари со чекан
» » » Робот вади стомакот на деца проголта батерии