ma.gurushealth.ru

ДНК оригами nanorobots и иднината

Видео: # 20 Вести аватар технологија / компјутер во вода, Roboschupaltse, nanorobots, Durus роботот итн

Истражувачите на Техничкиот универзитет во Минхен (tum, техничка Врвни т М nchen) во Германија го научиле да се создаде nanorobotov на ДНК, виткање на комплексни молекуларна структура како оригами.

TUM професор Хенри Dietz (Хенрик Dietz) измисли нов начин да се "лепак" заедно nanostructure.

До денес, научниците создадени со комбинирање на нешта како комплементарни парови на азотни бази кои се формира најсилна врска, виткање на лента во таков начин на ДНК во различни форми.

Но, со овој пристап, да не ќе бидат во можност да се изгради многу сложени динамички (подвижни) структури.


Сега групата на професорот Dietz, да се види на природниот процес на комбинирање на комплементарни РНК структура, реши овој проблем. Тие создадоа готови повлечен ДНК фрагменти со различни геометрии кои може да се инсталира во право место и во многу начини е поврзан со други средини.

Учењето како да се влијае на силата на хемиски врски меѓу одделните блокови на ДНК, професор Dietz даде овие структури невиден флексибилност потребни за да се создаде три-димензионални објекти.

Сега научниците може лесно да се направи нешто како микроскопски книга на ДНК кој ќе се отвори и затвори, или да се префрлиш, кој ќе се кандидира на различни хемиски и биолошки процеси.

Со технологијата на пренос на електронски микроскоп, научниците се заробени од страна на новиот метод создаде робот, оставајќи новинарите се сомневаат за нејзината ефикасност. Nanobot уште може да се движи рацете и нозете - тоа изгледа како фантастичен играчка, но овие движења огромен потенцијал.

ДНК оригами nanorobots и иднината
Професорот Dietz тврди дека при промена на температурата може лесно да ги промените подесувањата на наноструктури како без нивно уништување. Претходно, остриот пораст или пад на температурата предизвикани наноструктури поделба проследено со нивните неправилно приклучување - се доведе до предвремено абење на системот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тоа создаде нервното ткиво на полимери и графинТоа создаде нервното ткиво на полимери и графин
Вештачки тестисите да произведуваат спермаВештачки тестисите да произведуваат сперма
Третман на Универзитетската болница во Германија rechts der isarТретман на Универзитетската болница во Германија rechts der isar
Облека ќе ја пренесат биомедицински информации на сопственикотОблека ќе ја пренесат биомедицински информации на сопственикот
Злато наноцевки победи ракотЗлато наноцевки победи ракот
Робот вади стомакот на деца проголта батерииРобот вади стомакот на деца проголта батерии
Молекуларна роботи - асистенти во создавање на нови лековиМолекуларна роботи - асистенти во создавање на нови лекови
Јапонски научници создадоа очила за губење на тежинатаЈапонски научници создадоа очила за губење на тежината
Генетски тест може да се направи разлика од егзема псоријазаГенетски тест може да се направи разлика од егзема псоријаза
Хемичар-автоматски: на машината за собирање на нови молекулиХемичар-автоматски: на машината за собирање на нови молекули
» » » ДНК оригами nanorobots и иднината