ma.gurushealth.ru

Се открија генот вибрационен уртикарија

Замислете дека по возење во автобус на удари да излезеш со осип по телото.

За некои луѓе, секоја активност која е поврзана со вибрации, опасно - тие страдаат од ретка болест вибрационен уртикарија (VC), или т.н. алергични на вибрации.

Кон крајот на минатата недела, американскиот Национален институт за здравје (НИХ) рече дека генетската причина за алергија на вибрации, конечно најде.

На страниците на списанието Нова Англија весник на медицина објави дека ретка болест е поврзана со наследна мутација во генот ADGRE2.


Вибрирачки уртикарија може да се појави црвенило на кожата, осип, главоболка, слабост, оштетување на видот, и метален вкус во устата. Иако симптомите обично се одржуваат околу еден час по изложување на вибрации, ова може да се случи на пациентите неколку пати на ден.

Абнормална реакција на вибрации се должи на фактот дека мастоцитите (еден вид на имуните клетки) во кожата почне да се ослободи хистамин и други супстанции кои доведуваат до воспаление на околните ткива. Причините за појава на алергиски реакции се прехранбени производи или прав, но во овој случај - тоа механички вибрации.

Истражувачите на Националниот институт за алергии и инфективни болести (НИАИД) и Националниот институт за истражување на човечкиот геном (NHGRI) го анализирале ДНК на имуните клетки кај пациенти со повеќе генерации на VC од три различни семејства.

Се покажа генетска причина за вибрации во кошниците наследени мутации ADGRE2 ген, што е само кај овие пациенти, но отсутни кај здравите луѓе, вклучувајќи ги и оние од исто семејство. ADGRE2 генот одговорен за синтезата на протеини со истото име присутни на површината на имуните клетки, вклучувајќи мастоцитите.

ADGRE2 протеин е составен од две подединици, кои се на спротивните страни на клеточната мембрана. Нормално, овие субединици се заедно и да комуницираат едни со други, но ако тие се помалку стабилна мутации, бета субединица може да се одвои и да ја стартувате во алергиска реакција клетки.

"Нашите откритија се открие уште една медицинска мистерија и даде надеж за победа ретка алергиски болести во иднина" - велат американските истражувачи.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Студената уртикарија. autographismСтудената уртикарија. autographism
Откриена нова болест на детството - otulipeniyaОткриена нова болест на детството - otulipeniya
Растенија реагираат на звукот на џвакаат гасенициРастенија реагираат на звукот на џвакаат гасеници
Трансфер допирни сигнали во нервните влакна. вибрации перцепцијаТрансфер допирни сигнали во нервните влакна. вибрации перцепција
Хронична уртикарија. имунолошкиот уртикаријаХронична уртикарија. имунолошкиот уртикарија
Хронична уртикарија поради различни факториХронична уртикарија поради различни фактори
Синдром Vibrating четка-крак (вибрации бел прст) третман, профилаксаСиндром Vibrating четка-крак (вибрации бел прст) третман, профилакса
Третман на уртикарија. медицинаТретман на уртикарија. медицина
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Рехабилитација на животната средина. Механизми на биолошките ефекти на факторите на организмот.…Рехабилитација на животната средина. Механизми на биолошките ефекти на факторите на организмот.…
» » » Се открија генот вибрационен уртикарија