ma.gurushealth.ru

Jak-инхибитори за третман на алопеција кај мажите

Видео: Андреа раст на косата - Меркадо Livre

Научниците од Универзитетот Колумбија Медицински центар во Њујорк научив брзо да се врати косата со користење на докажани и добро познати лекови - инхибитори на Јанус киназа (ЈАК).

Ова беше објавено во новиот број на списанието Science аванси.

За време на експериментите со здрава фоликулите на косата на глувци д-р Ангела Кристиано (Ангела Кристиано), и нејзините колеги откриле дека сузбивање на одредени ензими во рамките на фоликулите на користење на ЈАК-инхибитор предизвикува брзиот раст на косата.

Така лекови доволно примени директно на кожата.

Некои факти за алопеција:
  • Во 95% од машката ќелавост резултати од андрогена алопеција
  • На возраст од 35 години, 2/3 од мажите забележа значително чистење шеф на косата
  • Во 25% од мажите губење на косата започнува по 21 години

Видео: Profolan природни производи за коса реставрација


Американските научници веруваат дека ЈАК-инхибитори може да се користи за да се врати косата во разни форми алопеција, вклучително и во андрогена алопеција, ако голем број на фоликулите на косата се во фаза на мирување.

До денес, Управата за следење на САД Прехрамбената и Лекарската администрација одобри само два репрезентативни групи на ЈАК-инхибитор. Оваа подготовка ruksolitinib (ruxolitinib) за третман на полицитемија вера и tofacitinib (tofacitinib) за третман на ревматоиден артритис.

И двете од овие лекови продолжи да се доживее кај пациенти со псоријаза и алопеција ареата - автоимуна болест, при што имунолошкиот систем на пациентот напаѓа сопствените фоликулите на косата. Првичните резултати се охрабрувачки, со што се потврдува дека ЈАК-инхибитори, всушност, "исклучи" сигнал, што предизвикува имунолошкиот систем на фоликулите.

Инхибитори на Јанус кинази - ефикасно средство за алопеција

Научниците велат дека ЈАК-инхибитори ефикасно се борат алопеција, и тие влијаат на фоликулите на косата директно, па резултатите од третманот биле значително подобри со топично лекови. Суштината на дејството на JAK-инхибитор е дека потиснување на специфични ензими во рамките на ламбата драматично го отстранува од фазата на мирување и доведува до понатамошен раст.

Во лабораториските глувци со здрава фоликулите на косата 5-ден текот на ЈАК-инхибитор значително зголемување на активноста на фоликулите на косата, што резултира во 10 дена, истражувачите забележани кај животните нов густа "пух". Повторување на неговите експерименти со човечки кожни графтови трансплантирани во глувци, тие се слични резултати.

Истражувачите велат дека науката го знае многу малку хемикалии кои можат да предизвикаат такво брзо будење на фоликулите на косата. Постојат лекови кои по неколку недели од третманот на некои места доведуваат до косата, но ништо не е толку моќен и брзо, тие не се исполнети.

"Она што го видовме - е нова ветувачка стратегија за третман на алопеција, што е исклучително ефикасна во машки модел ќелавост. За да се потврди безбедноста на ЈАК-инхибитор кога се применува уста треба да се спроведат дополнителни истражувања, но ние веруваме во успехот на нивната работа ", - вели д-р Кристиано.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Феталниот на косата. развој на косата кај ембрионотФеталниот на косата. развој на косата кај ембрионот
Алопеција ареата: Третман, Причини, СимптомиАлопеција ареата: Третман, Причини, Симптоми
Болести на косата и нега на кожата производиБолести на косата и нега на кожата производи
Болести на косата и нега на кожата производи. андрогена алопецијаБолести на косата и нега на кожата производи. андрогена алопеција
Алопеција коса: Третман, Причини, Симптоми, знациАлопеција коса: Третман, Причини, Симптоми, знаци
Плешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопецијаПлешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопеција
Боите за коса предизвикуваат ракБоите за коса предизвикуваат рак
Алопеција ареата: третманАлопеција ареата: третман
Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да…Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да…
Што да правите ако коса падне жестоко по породувањето.Што да правите ако коса падне жестоко по породувањето.
» » » Jak-инхибитори за третман на алопеција кај мажите