ma.gurushealth.ru

Дијагностичкиот алгоритам за кашлање

Видео: Аркадиј во зоолошката градина

URL

Коментари на алгоритам: кашлица

1. Кашлицата е најчест respiratornymsimptomom. Нормално кашлица е заштитен механизам и дозвола sluzhitdlya дишните патишта на секрети, странски органи и механички стимулација е инициран irritantov.Kashel надразнување retseptorovnosa, уво, хранопроводот, ларинксот, трахеата, големи бронхиите и takzheplevry, перикардот и дијафрагмата. Стимул се врши во текот на afferentnyevolokna n.vagus "кашлица центар"Се наоѓа во stvolegolovnogo мозокот. Еферентните рефлексниот лак затвора voloknamin.vagus и 'рбетниот нерви C2 и C3 до дијафрагмата мускули, grudnoykletki и стомакот. Кашлицата е создадена од страна контракција на овие мускули со posleduyuschimvnezapnym отворањето на глотисот. Во текот на кашлица dyhatelnyhputyah сметка на протокот на воздух во износ од 800 км vchas.

2. Форсиран експираторен волумен во 1 секунда (FEV1), врв експираторен проток и витални yavlyayutsyanaibolee капацитет најчесто се користат функционални testamidlya белодробна опструктивна белодробна откривање на присуство на дефект. Naiboleechastymi предизвикува опструктивни белодробни нарушувања се bronhialnayaastma и надворешниот компресија на дишните патишта лимфните јазли, маси или аневризма.

3. Пушењето на цигари е најчестиот prichinoyhronicheskogo кашлица. Кашлање не мора да се појави во vremyasamogo процесот на пушењето, кашлица најчесто се јавува во rannieutrennie часа. Обично, непродуктивна кашлица, освен sluchaevsochetaniya со хроничен бронхитис. Некои студии покажале дека целосен прекин на кашлање може да се случи еден месец подоцна posleostanovki пушењето.

Видео: Вдишување и капење кога кашлате - д-р Komarovsky

4. Заеднички загадувачи на воздухот, takiekak азотен диоксид, сулфур диоксид, и озон, се чести prichinamikashlya. Многу индустриски и земјоделски kontaktymogut причина акутна или хронична кашлица. Симптомите може да poyavlyatsyav различни периоди по ekspozitsii- од неколку минути до neskolkihlet. Кашлица, првично произлегуваат по работа или nochnoevremya е клучен симптом на изложеност на irritantamdyhatelnyh патеки детекција.

5. Психогена кашлица се дијагностицира isklyucheniya.Kashel е најчест кај адолесцентите со нарушувања soputstvuyuschimipsihoemotsionalnymi. Кашлица придружени produktsieymokroty вообичаено не се појават во текот на ноќта, а не може да се користи vliyaniyuchasto антитусици.

Видео: вдишување кашлица кај децата

6. Биопсија на белите дробови може да се врши на pomoschitransbronhialnogo или трансторакална пристапи во zavisimostiot локализацијата на лезијата. Кога дијагнозата не се поставува методи posleprovedeniya или податоци што бараат голема сума legochnoytkani, изведена отворена биопсија на белите дробови.

7. Кашлицата е почеста кога bronhogennyhkartsinomah отколку во метастазите на белите дробови. Во 70- 90% од пациентите со карцином бронхогени е една од водечките кашлица кашлица simptomom.Izolirovanny, дури и во отсуство на радиолошките наоди може да биде првиот симптом на бронхогени карцином во patsientovs фактори на ризик. Цитологија спутум или бронхоалвеоларно помош lavazhamozhet во дијагноза на ситуацијата.

Видео: вдишување сува кашлица: народни рецепти

8. Кашлицата често се среќава кај пациенти со белодробни interstitsialnymizabolevaniyami. Причината за кашлица е веројатно yavlyaetsyaaktivatsiya на белите дробови се водат рецептори како резултат на fibrozaparenhimy. Во овие болести, кашлицата е полоша во vremyaglubokogo дишење.

9. Рекурентни аспирација обично nablyudayutsyau постари пациенти и кај пациенти со болести на централниот nervnoysistemy и голтање нарушувања. Кашлица може да се provotsirovankak цврст или течен супстанции, како и се појавува во време на спиење. Хронична аспирација со развојот на липоидна pnevmoniychasto забележана кај пациенти третирани во текот на ноќта во kachestveslabitelnyh минерални масла.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Форсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфиземФорсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфизем
Белодробни вентилација. Механика на белодробна вентилацијаБелодробни вентилација. Механика на белодробна вентилација
ТерапијаТерапија
Максимален проток на издишување. Пресметка на максимален експираторен протокМаксимален проток на издишување. Пресметка на максимален експираторен проток
Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…
Прва помош за акутна астма: клинички манифестации на болестаПрва помош за акутна астма: клинички манифестации на болеста
Нарушувања на инхалација. Максимален експираторен протокНарушувања на инхалација. Максимален експираторен проток
Свирење во градите и отежнато дишење можно медицински причиниСвирење во градите и отежнато дишење можно медицински причини
Mechanoreceptors. Механорецепторска контрола на дишење. Рецепторите на белите дробови. Рецептори…Mechanoreceptors. Механорецепторска контрола на дишење. Рецепторите на белите дробови. Рецептори…
Pnevmotaksichesky центар. Влијанието на мостот на респираторниот ритам. Apneystichesky центар.…Pnevmotaksichesky центар. Влијанието на мостот на респираторниот ритам. Apneystichesky центар.…
» » » Дијагностичкиот алгоритам за кашлање