ma.gurushealth.ru

Офталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окото

ne од најважните области на модерниот офталмологија е третман на алергиски болести на очите. Неодамна имаше зголемување на нивниот удел на болест на окото. Зголемен број на алергиски реакции поради неколку причини.

Прво, подобри услови за епидемија доведе до намалување на силна контакт со човечки патогени алергени кои се конкурентни инхибирана реакција претежно слаб алергени во животната средина.

Второ, широката употреба на вакцини, серуми и други супстанции антигенски карактер доведува до зголемување на инциденцата на сензитивност.

Трето, појава на многу нови хемиски супстанции, вклучувајќи природно не се појавува, исто така, може да предизвика реакција на телото во форма на алергиска реакција. Овие супстанции вклучуваат лекови и лекови, прием на кој не само што стана неконтролирано, но, исто така, предизвикува промена во реактивност, постапувајќи по системот на невроендокрини.

око лезии фреквенција се должи на присуството во неговите ткива и структури на сите компоненти кои се потребни за појава на алергиски реакции. Значи, солза содржи голем број на антимикробни супстанции (лизозимот, лактоферин, имуноглобулини од сите класи). Во умерени концентрации во солза се презентирани и дополнување фактори. Конјунктивална на окото е богата со лимфоцитите и неутрофилите. Бројни имунолошкиот систем клетки се врши фагоцитоза функција, уништување на антигени, и формирање на имунолошкиот меморија. Корнеална строма содржи сите главни класи на имуноглобулини, освен IgM. На limbal област означени со зголемување на концентрацијата на мастоцити. Ирис, цилијарното тело и хориоидниот, исто така, содржи голем број на мастоцитите, плазма клетки, лимфоцити, имуноглобулини на часови G и М.

Најчестите манифестации на алергија во офталмологијата се следниве болести:

1. Хеј на конјуктивата треска. Најчесто тоа има изразен сезонски карактер и јасно зависи од количината на полен во воздухот. Манифестира со оток и црвенило на конјунктивата, чешање и насолзени очи. Во некои случаи постои оток на очните капаци.

2. Акутен алергиски конјуктивитис. Овозможено симптоми слични на оние на висока температура, на конјуктивата, но nepyltsevymi предизвикани од алергени, како куќна прашина, животински првут, пердуви, габични спори.

3. Хронична алергиски конјуктивитис. Тоа може да биде претставен како хронична иритација на конјуктивата воспалителна реакција со различна тежина. Во овој случај, не постои конјунктивална хиперемија со зголемување на изгледот на папилите и фоликулите на внатрешната површина на очните капаци.

4. пролетен кератокоњуктивит (Vernal хрема, пролетен конјуктивитис). Тоа е потенцијално најтешките манифестација од типот реакција како што и може да доведе до губење на видот. Најчесто тоа се манифестира како сезонски болест, барем овој вид на оштетување на очите се јавува како континуирани долгорочни страдање со сезонски егзацербација.

5. Гигант папиларен конјунктивитис. Алергиски болести на конјуктивата поврзани со носење цврсти или меки контактни леќи, очни протези, и присуството на зглобовите по keratoplasty. Болеста се развива како лезии на кожата предизвикани базофилните хиперсензитивност, но во овој случај не е пронајде IgE-зависни механизми на патологија, иако може да се случи IgE-зависни дегранулација на мастоцитите во присуство на заразна процес.

Сите од горенаведените болести на окото во основа имаат алергиска реакција на непосредниот тип.

Видео: Методи за справување со глауком на меѓународен конгрес дискутира водечките офталмолозите

Во овој случај, антиген-антитело реакција предизвикува ослободување и синтеза забрзување моќен вазоактивни и воспалителни посредници (хистамин, леукотриени, итн) се должи на јарболот мобилен дегранулација. Овие супстанции придонесе значително вазодилатација, зголемена капиларна пропустливост, хиперсекреција жлезди, мазни мускулни спазми, и ткива еозинофили инфилтрација на други воспалителни клетки.

Патогенетски терапија насочена на овие случаи е употребата на лекови, за стабилизирање на мембраната мастоцити а со тоа и спречување на ослободување на биолошки активни супстанции и нивните ефекти врз целните органи.

Најмногу се користи меѓу лекови во оваа група неодамна добиле лекови врз kromoglitsievoy киселина. Така, докажано висока ефикасност и безбедност се широко користени во офталмолошките пракса како капки за очи од 2% раствор на натриум хромогликат lekrolin ( "Santen", Финска).

Точниот механизам на фармаколошко дејство на субклеточните ниво на натриум хромогликат се уште не се познати, сепак, употреба на дрога доведе до стабилизирање на јарболот клеточните мембрани. Во овој случај, cromolyn нема директна вазоконстрикција, bronchodilatory, антихистамин или анти-воспалително дејство.

Прелиминарните студии се утврди дека одредена средство е cromolyn инхибирање на IgE-зависни механизам, што доведува до блокада на непосредна реакции видот предизвикани од алерген. Стабилизирање на клеточните мембрани се врши, според неколку автори, како резултат на промените во пропустливоста на калциум јони. Други истражувачи веруваат дека lekrolina ефект се објаснува со инхибиција на фосфодиестераза.

Сепак, по ослободувањето на медијатори се случи и има знаци на cromolyn веќе не е во состојба да влијае на текот на процесот, освен за спречување на последователните мастоцитите дегранулација. Затоа, просечното време потребно за развој на клинички ефект на лекот (намалување на симптомите) е 2-5 дена.

Адсорпција lekrolina во системската циркулација е многу мала (0,01-0,02% од локалните доза). Постојат индикации дека хромогликат навлегувањето е најизразено во конјунктивата, барем - во ткивото на рожницата, по што следи од страна на ирисот и цилијарното тело.

капки за очи lekrolin Таа е развиена како лек за долгорочна употреба и се ефикасни во третманот на конјунктивална поленска треска, allergicheskkogo акутен и хроничен конјунктивитис, пролетен кератокоњуктивит и џиновски папиларен конјунктивитис.

Треба да се напомене дека на 4 пати дневно instillations lekrolina олеснување и исчезнување на симптомите на очите алергија забележани по 2-5 дена од почетокот на капнување, а максималните терапевтски ефект се развива по 10 дена.

Затоа, во случај каде што има способност да се предвиди алергиска реакција (на пример, за време на цветни на одредени растенија), соодветно е задача lekrolina за 2-3 дена пред очекуваниот датум на настанување на алергени во воздухот, континуираната употреба на лекот во текот на целото време можни манифестации на хиперсензитивни реакции и по завршувањето на капнување 7-10 дена по исчезнувањето на ризикот од алергиска реакција.

Видео: медицинска дијагностика: брзо, точно и во добро време

Треба да се напомене дека употребата на lekrolina во третман на алергиски окото лезии може драматично да се намали при истовремена употреба на кортикостероиди и спречување на можни несакани дејства карактеристични за нивните општи и локален карактер.

Така, соодветна примена на мастоцитите стабилизатор превенција lekrolina може да се подобри квалитетот, намалување на потребата од кортикостероиди и ефикасно лекување на алергиски болести на очите предизвикани од изразување на непосредна хиперсензитивност.

Cromoglicic киселина -lekrolin (Трговско име)

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на храна. Етиологија, патогенеза. Алергиски лезии на дигестивниот систем се храна, лекови…Алергија на храна. Етиологија, патогенеза. Алергиски лезии на дигестивниот систем се храна, лекови…
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
ОфталмологијаОфталмологија
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Алергените плевелите. Profilin и нивните својстваАлергените плевелите. Profilin и нивните својства
Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Бактериски алергениБактериски алергени
» » » Офталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окото