ma.gurushealth.ru

Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и кератоконус

офталмолошка практика со користење на различни значи да се има антиалергиска акција. Разликуваме две големи групи на антиалергично лекови: стабилизатори на градни клетки и антихистаминици. Покрај тоа, антиалергиска имот поседуваат и стероидни нестероидни анти-инфламаторни лекови.

Најефективниот анти-алергиска лекови се признати од страна на начин на стабилизатори на градни клетки групата. Лекови во оваа група го инхибираат дегранулација на мастоцитите на конјуктивата, спречување на антиген-индуцирана ослободувањето на хистамин и други посредници, кои може да го блокира развојот на алергиска реакција на самиот почеток.

На механизам на алергиски реакции

Акутен алергиски или анафилактички реакции обично се врши од страна на имуноглобулин Е, фиксна на површината на мастоцитите (ТК) и базофилите, кои во контакт со алергени доведува до ослободување на вазоактивни амини и разни хемотактични фактори. јарболот функција на клетката е поврзан пред се со секреција во медијатори на животната средина - хистамин и хепарин. Морфолошки манифестации се дегранулација и секреција granulolizis TK.

Ослободени медијатори обезбеди голем број на фармаколошките ефекти, предизвикувајќи воспалителна реакција на конјуктивата. Постојат докази за улогата на мастоцитите во алергиска антиген-антитело реакција и одложен тип хиперсензитивност. Мастоцити беа присутни во сите очни ткива, освен непроменети рожницата, леќа, мрежницата и оптичкиот нерв. Нивниот број се зголемува allergizirovannoy конјуктивата и очните капаци, со кератитис, увеитис, воспаление и некои тумори на орбитата и окото.

Очигледно, дрога има стабилизирачки ефект врз TC и попречување на ослободување на хистамин и други медијатори на воспаление, се највредните во третманот на алергиски болести на очите, со спречување на развојот на алергиски реакции.

Овие лекови се однесува lekrolin (cromolyn натриум).

Во нашата работа, ние сакаме да ги презентираат клинички резултати lekrolina користат во третман на кератоконус, алергиски конјунктивитис и комплицирани аденовиралните кератоконјуктивит.

алергиски конјуктивитис

Lekrolin капки за очи беа користени во 12 пациенти со алергиски конјунктивитис. Клиничката слика е доминирана од страна на оток и црвенило на конјунктивата, придружени со стеснување на оптички пукнатина, влошување на острината на видот, чувство на туѓо тело во окото, и болно чешање и печење. Во сите случаи, пациентите биле знаци на бактериска или вирусна инфекција, што беше потврдено од страна на резултатите од бактериолошки и вирусолошките тестови и струготини од конјуктивата. Сите пациенти примале капнување lekrolina 4 пати на ден 1-2 капки. Веќе во првите 3 дена од употреба lekrolina сите пациенти објавија позитивен ефект на лекот, што резултира во пониски чувства на контаминација, чешање и насолзени очи. Исто така, постепено се намали едем и хиперемија на конјуктивата, и очните капаци. Значително подобрување е постигнато во најголем дел (9 пациенти) од пациентите по 8 дена на употреба lekrolina. Делумно подобрување, значителен позитивен тренд во состојба на окото по 8 дена од денот на примената lekrolina забележано кај 3 пациенти. Комплетна регресија на симптомите на болеста се случи во однос на 12-16 дена. Така lekrolin се покажа како многу ефикасна во третманот на алергиски конјунктивитис.

Комплицирани аденовирусен кератоконјуктивитис

Аденовирус инфекција заедно со офталмолошки е најчестиот вирусни заболувања очи. Аденовирус кератоконјуктивит (AVKK) се многу заразна и често се земе врз карактерот на епидемии. Во последниве години, комплицирани форми AVKK почна да се сретнат во клиничката пракса, се карактеризира со хронична, повторливи разбира. Нивната појава се поврзани и со карактеристики на видови на патогенот (серотип 5, 6, 8, 9, 19, 37), неговата поврзаност со херпес вирус, намалување на целокупната позадина население на имунолошкиот, и ефектите на терапијата ирационален [1]. Според нашите податоци, 35% AVKK комплицирана од развој на токсични и алергиски реакции. Токсични и алергиски реакции се резултат на продолжената употреба на антивирусни хемотерапевтски агенси, како што се florenal, tebrofen, bonafton. Покрај тоа, често кај пациенти со аденовирусен инфекција погрешно херпетична инфекција на очите и antiherpetic препишаната терапија - IMU капки (5-јодо-2-деоксиуридин), ацикловир маст, која, исто така, доведува до развој на алергиски реакции. Ние го гледаме 25 пациенти со AVKK комплицирана од токсични-алергиска реакција. Клинички токсични и алергиски реакции се манифестира како тешка хиперемија на сите оддели на конјуктивата, инфилтрација, едем на лигавицата на рожницата, развојот на знаци и dermatoblefarita кожата дерматитис, придружена со болни чешање. Антивирусна терапија, која се состои од капнување и periocular инјекции interferonogen Poludan, ние дополнети назначувањето lekrolina капки (четири пати на ден). Забележително подобрување по 8 дена на употреба на лекот што е наведено 23 од 25 пациенти. Обнова се случи во рок од 14 ± 2 дена. Критериуми за обновување вклучени исчезнувањето на симптомите на алергиски процес - коњунктивален излегувањето од празнина, едем и хиперемија на конјунктивата на очните капаци и се повлекуваат dermatoblefarita и дерматитис, и аденовирус воспаление - ресорпција на корнеална инфилтрати, зголемување на визуелна острина, намалена поради болести. Така, придржување кон терапевтски шема lekrolina на AVKK комплицирано токсични и алергиска реакција, придонесува за брзо олеснување на симптомите на алергиски процес.

кератоконус

Повеќето автори забележано кај пациенти со кератоконус повреда на имунолошкиот статус, кој се манифестира во форма на алергиски конјунктивитис и blepharitis, дерматитис, астма и така натаму.

Според нашите податоци, заедно со кандидатот. мед. науки GG Ziangirova, имунолошкиот воспаление е значаен фактор во патогенезата на кератоконус. [2] Морфолошка студија на конјуктивата биопсии кај пациенти со различни степени на кератоконус беше идентификуван и означени инфилтрација на субепителни стромални конјунктивата со доминација во клеточниот состав на ТК, кои се типични клеточни елементи кои се вклучени во сите фази на имунолошкиот воспаление. На имунолошкиот воспаление се должи на корнеална строма лиза и фиксација на имуни комплекси во конјунктивата. Од износот на ТК во инфилтрат и степенот на нивната дегранулација зависна клеточна интеракции во инфилтрат и статусот на микроциркулацијата. Зголемување на износот на ТК и нивните дегранулација води до ослободување на хистамин, што доведува прво да се упорни васкуларни грч, а потоа да исхемија, хипоксија и едем. Ова доведува до нарушување на метаболизмот, не само на конјунктивата, но исто така и на рожницата. Под овие услови, тоа е целисходно да се користи lekrolina стабилизирање на мембраната ТК и забавување на ослободување на хистамин.

Во 28 пациенти кои биле подложени на продорен keratoplasty (UPC) за кератоконус lekrolin користи во почетокот на постоперативниот период.

Пациентите се жалат на тешки фотофобија, лакримација, конјунктивална хиперемија светла и вектори наведени симптоми придружени со чешање и печење.

Традиционалните во такви случаи, кортикостероидна терапија беше дополнета со lekrolina состанок во instilljatsijah 4-6 пати на ден.

Значително подобрување забележано во 22 пациенти во пријавата недела на препаратот. Останатите 6 пациенти е забележано значително олеснување по 10 дена од денот на примената lekrolina.

Позитивна динамика изрази во исчезнувањето на остар фотофобија и кинење, чешање, печење, со чувство на постојана око загадувањето, намалување на црвенилото на очните капаци и конјуктивата. Како последица на тоа - ја подобрува состојбата на мито и подобрува визуелна острина.

Истакнувајќи lekrolina несомнени ефикасност во третманот на постоперативни пациенти со кератоконус во процес на UPC, треба да се напомене дека лекот може да се препорача за пациентите во раните фази на кератоконус, кои не бараат хируршка интервенција, во присуство на манифестации на алергиски процес.

заклучок

Во заклучок, тоа треба да се нагласи дека студиите покажаа висока lekrolina ефикасност како монотерапија во третман на алергиски конјунктивитис. Исто така, тоа lekrolina како средство за симптоматска терапија за AVKK третман на компликации на токсични и алергиски реакции, може значително да го намали времето на третманот на пациентите и на овој начин се ублажи нивната состојба. lekrolina апликација програмерите како патогени агенси во раниот постоперативен период кај пациенти подложени на UPC кератоконус, им овозможува за брзо нормализирање на конјунктивата, се намали црвенило и иритација на очите, оток, создавајќи повеќе удобна околина за исцелување на трансплантација на рожницата, и како резултат води до зголемување на визуелна острина. Исто така, lekrolin препорачува кај пациенти со почетните фази на кератоконус кога знаци на алергиски процес.


литература

1. Каспаров ЕА "Клинички карактеристики и имунотерапија комплицирани форми на аденовиралните кератоконјуктивит" апстрактните Diss ... kand.med. Науки. М., 1998 година.

2. Краснов ММ, GG Ziangirova Каспаров АА, Насир ч., Антонова OV, Vestn. oftalmol. 1993- 109 (1): 11-12.

Cromoglicic киселина -

lekrolin (Трговско име)

Santen

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Алергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеАлергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Офталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окотоОфталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окото
Се открија генот вибрационен уртикаријаСе открија генот вибрационен уртикарија
Офталмологија-lekrolin во третманот на хронична алергиски конјуктивитисОфталмологија-lekrolin во третманот на хронична алергиски конјуктивитис
Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекувањеАлергиски реакции кај децата, прва помош и лекување
Формирање на гној. Еозинофили и базофилиФормирање на гној. Еозинофили и базофили
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Индукција IgE. Учество IgE алергиски реакцииИндукција IgE. Учество IgE алергиски реакции
» » » Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и кератоконус